Zoals afgesproken in mijn laatste blog een vervolg op mijn verhaal ijsduiken, helaas geen ijs in Nederland, dus dan maar naar Oostenrijk. Alleen het idee al om onder ijs te duiken doet bij de meeste mensen de rillingen over de rug lopen. Toch is het één van mijn grootste uitdagingen, het spelen van de luchtbellen tegen het ijs boven je, de voetstappen van mensen die over het ijs lopen en de bijzondere lichtval onder het ijs zijn de mooie beelden die je in een totaal andere wereld wanen.


Genoeg ijs om onder te duiken!  

IJsduiken is een compleet andere kant van het duiken met al zijn charmes en gevaren van dien. Via een gezaagd gat betreed je de glasheldere onderwaterwereld en zie je de prachtige ijslaag en het schaduwspel van het licht dat heel mooi boven je door het ijs schijnt. Aangezien we duiken onder een dikke laag van ijs is het van belang dat de gebruikte uitrusting aan alle eisen voldoet!

Testen
Dus de eerste dag in het ijskoude open water testen! Deze keer gingen we duiken in Oostenrijk onder leiding van Nautilus in Weyregg am Attersee. Zoals eerdere jaren verbleven we in het Waldgasthof Fodinger, een gemoedelijk drie sterrenhotel dat op drie kilometer afstand ligt van de Attersee en van de duikbasis van Nautilus. De kamers van het hotel zijn ruim en eenvoudig opgezet en allemaal voorzien van douche en toilet. Op donderdagavond kwamen we aan in het hotel, na de spullen uitgepakt te hebben vertrokken we naar de duikbasis van Nautilus om het programma ijsduiken met hun te bespreken. Afgesproken werd dat we op vrijdagmorgen een gesimuleerde ijsduik zouden maken, lijnsignalen oefenen en uitrusting testen. 

Anderen lezen ook:  Adem in, adem uit, de juiste ademhaling onder water


Wat een geluk, geen sneeuw op het ijs dus een bijzonder mooie lichtinval.  

Dikke bomen onder water
Na een geslaagde testduik gemaakt te hebben besloten we om in de middag met ons groepje te gaan duiken bij Unterwasserwald, een prachtig heldere stek waar tussen de twintig en dertig meter diep immens dikke bomen over de gehele bodem liggen. Na deze prachtige duiken heerlijk gegeten in ons hotel en daarna vroeg onder de wol om uitgerust te zijn voor de komende ijsduiken.

Glashelder water
Zaterdagmorgen vertrokken we naar de Langbathsee, dit hooggelegen meer is vanaf half december tot eind maart bevroren en dus zeer geschikt voor ijsduiken. Het team van Nautilus had de vorige dag al de wakken gezaagd waardoor we na de briefing direct konden beginnen. Dus allemaal het droogpak aan, veiligheidslijnen aan de bomen knopen en beginnen met ijsduiken. Het glasheldere water, goed zicht en het fantastische blauwgroene ijs maakten het ijsduiken voor ons erg indrukwekkend. We doken die dag drie keer in het kristalheldere water, wat hadden we geluk dat er geen sneeuw op het ijs aanwezig was! Hierdoor was er een bijzonder mooie lichtval en kon ik prachtige opnames maken onder het ijs.


Kraakhelder ijs. 

IJsvrij
Tussen het duiken door genoten we van een kop warme thee en konden we ons opwarmen in de grote tent van Nautilus. Na het duiken van de eerste dag markeerden we ons wak met rood-wit lint zodat er niemand in kon vallen, hierna terug naar ons hotel om een biertje te drinken en na te genieten van de indrukwekkende duiken. Zondagmorgen moesten we bij aankomst bij de Langbathsee ons wak opnieuw open en ijsvrij maken, ook die dag ieder drie prachtige ijsduiken gemaakt onder toezicht van de Oostenrijkse duikleider Robert Eder. De volgende morgen ontbeten en hierna richting Nederland, het was ook dit jaar weer een bijzondere ervaring die we niet snel zullen vergeten.

Anderen lezen ook:  Turtle en manta soep in Komodo

Tekst en foto’s: Aart Reitsma
Meer werk van Aart vind je op: www.aartreitsma.nl