Het is al best een tijd geleden dat ik in droogpak heb gedoken. Als ik even diep nadenk, is het zo’n goede twee jaar geleden..! Dat is even schrikken, want ik heb een heel mooi droogpak van Ursuit van AmilcoSports meegekregen om te testen, maar mijn droogpakskills zijn toch echt wel een beetje weggezakt. Tijd voor een opfristraining.

Ik wil overigens wel benadrukken dat ik dus niet in Nederland zou hebben gedoken de laatste jaren. In tegendeel. Ik dook altijd met natpak. Maar nu heb ik een heel mooi, opvallend Soft Dura Ursuit droogpak – speciaal op maat gemaakt, mee. Ik lijk wel een bezienswaardigheid op zich wanneer ik bij Zandeiland 4 naar de instructies van Sander Evering van Dive Solutions sta te luisteren. Meerdere mensen spreken me aan: ‘Zo, mooi kleurtje!’ en ‘Jij bent van verre al te zien, geweldig!’ maar ook: ‘Verjaag je zo de vissen niet.’ Maar goed, terug naar de training.

Uhh… hoe trek je ook alweer een droogpak zo makkelijk mogelijk aan..?

Sander legt uit dat het allerbelangrijkste van droogpakduiken de basis is. Hoeveel lood heb je nodig en waar moet je het plaatsen? Ik heb als onderpak de Base Layer en Mid Layer van Bare aan, mijn pak is van trilaminaat en hij raadt me aan om in ieder geval 10 kg mee te nemen. Hij legt uit: “Te veel lood zorgt dat je voeten naar beneden gaan. Dit wil je natuurlijk ook niet hebben. Je moet je lood daarnaast goed verdelen: je ligging in het water is afhankelijk van de positie van de tank en waar je je lood bevestigt.”

Anderen lezen ook:  De Zeelandbrug en Oosterschelde verveelt nooit!

Rustig lopen we mijn uitrusting na en we plaatsen mijn tank sowieso al een stukje lager. Een ander belangrijk punt van de basis is het onderpak. Ik heb het heerlijk warm in mijn knuffelbare onderlagen: een Base Layer en een Mid Layer van Bare. Ook heb ik een paar dikke pluche sokken aan in mijn vaste duikschoenen. Sander: “Je kunt hele dikke warme sokken aantrekken tegen koude voeten, maar dan gaan ze ook weer omhoog. Je moet daarbij opletten dat je kleding ongeveer gelijk verdeeld is: heb je veel kleding gebruikt voor je bovenlichaam en bij je onderlichaam niet, dan is het verschil heel groot en dat zal je merken aan je trim.”

We maken alles gereed en ik moet eerlijk toegegeven: ik voel me wel een beetje lomp en groot zo in mijn droogpak met die dikke onderkleding. Maar eenmaal in het water ben ik heel blij met mijn droge outfit: het water is slechts 10 graden en voelt aan als ijsklontjes op mijn gezicht. Op 2 meter diepte voeren we enkele oefeningen uit: hoe lig je op de juiste manier in het water, hoe dump je lucht uit je pak en wat te doen met te veel lucht in je voeten. Je ligging in het water is je ‘platform’, die goed en stevig moet zijn volgens Sander. Hoe ziet dit eruit? Horizontaal in het water, handen als een roer voor je, hoofd achterover en je benen in een 90 graden hoek.

Ik merk dat ik niet goed stil kan liggen, mijn linkervoet is steeds een beetje aan het vinnen om in balans te blijven. Sander doet mijn fles lager en morrelt wat met mijn lood. Dat is al een stuk beter! En het mooie is ook nog dat ik kurkdroog ben na de eerste duik. Mijn te dikke sokken gaan uit en vervang ik voor dunnere. Ik heb het ook geen moment koud gehad, hoewel ik een echte koukleum ben. Het verbaast me echt heel erg.

Anderen lezen ook:  Schoonmaakevenement Noordzee: flinke buit!


Leuk! We mogen ook even de meerdere wrakken verkennen.

We maken in totaal twee duiken, waarbij we ook door de bus moeten zwemmen en laten zien dat we ons drijfvermogen goed beheersen. Wanneer je de bus in zwemt, wordt het steeds iets ondieper, dus je moet goed opletten op je trim. Een erg goede oefening. Doordat ik mijn dikke sokken nu boven water heb gelaten, lig ik nog beter in balans. Blij! Mijn dag kan niet meer stuk wanneer we de snoek nog tegenkomen, die me heel dicht laat naderen. Het voelt weer als vanouds in mijn droogpak nu ik de bekende skills weer onder de knie heb. Nu moet ik ze uiteraard wel onderhouden, dus een volgende duikdag is al snel gepland!


Helemaal blij: mijn droogpak voelt als vertrouwd.

Info

Droogpak Ursuit Binnenkort lees je in DUIKEN een uitgebreide productinfo over de Ursuit Soft Dura droogpak, eerst moet ik natuurlijk nog wat meer duiken ermee maken!

Opfristraining Heb je al lang niet meer gedoken in je droogpak, lig je niet lekker in het water of heb je net een nieuw droogpak en wil je de juiste skills leren? Sander Evering van Dive Solutions geeft les in kleine groepjes en biedt daardoor een training op maat. Kosten: € 149. Duur: hele dag. Locatie: Vinkeveen, elders in het land ook mogelijk. Meer info: sander@divesolutions.nl