Agenda

Ook een item voor de agenda? Mail de redactie: redactie@duiken.nl


Nationaal forum ‘Zee zonder Zwerfvuil’ roept alle hens aan dek

01-04-15

Woensdag 1 april organiseert Kust & Zee het nationaal forum ‘Zee zonder Zwerfvuil’. Het forum focust op de rol van de consument bij het bestrijden van plasticvervuiling in zee. In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam presenteert een expertpanel de laatste stand van zaken en buigt zich over de vraag hoe de toenemende vervuiling kan worden teruggedrongen. Deelnemers thuis en in de zaal kunnen suggesties en initiatieven delen via de interactieve live webstream.

Zo'n 85% van het afval in zee bestaat uit plastic. Een flink deel daarvan is afkomstig van consumenten. Daarbij gaat het met name om plastic tassen, flessen, doppen en ballonnen. Zeevogels en zeezoogdieren eten plastic afval of raken erin verstrikt. Ook microplastics uit cosmetica en stofdeeltjes van synthetisch textiel vormen een steeds grotere bron van vervuiling. In toenemende mate worden ze teruggevonden in onze voedselketen.

Delen van aanpak en ervaringen
Dagvoorzitter Raoul Beeldsnijder gaat in gesprek met beleidsmakers, wetenschappers, ngo’s en industrie over hoe de ‘plastic soep’ in zee en op de stranden aan te pakken. Organisaties, (burger)initiatieven en geïnteresseerden die zich richten op het opruimen van zwerfvuil worden uitgenodigd hun inspiratie en ervaringen te delen.

Het forum ‘Zee zonder Zwerfvuil’ vindt plaats in Pakhuis de Zwijger van 15:00 – 17:00. De interactieve webstream is op 1 april voor iedereen vrij toegankelijk via www.kustenzee.nl/live ofwww.eucc.net/live. Om het forum bij te wonen is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar via marlisco@kustenzee.nl.

Europees project
Het debat is onderdeel van het project MARLISCO, een meerjarig Europees project dat zich richt op bewustwording van het afvalprobleem in onze zeeën. Samen met 20 Europese partners, waaronder wetenschappers, de plastic industrie en overheden, wordt gezocht naar mogelijke oplossingen.

Probleem veel groter dan gedacht
Projectleider Maria Ferreira: “Recent onderzoek laat zien dat ongeveer twintig keer zoveel plastic in zee belandt dan eerder werd gedacht. En zonder ingrijpen wordt de vervuiling de komende tien jaar naar schatting nog dertig keer zo groot. De gigantische hoeveelheden plastic afval hebben een steeds grotere impact op ons leefmilieu, op de economie en op onze gezondheid.”

Reageer op dit artikel

Afzender:

Uw waardering

Bericht:

 


Reacties op dit artikel

Klik hier om je in te schrijven
Nederland België

Copyright © Vipmedia 2010   -   Privacy statement   -   Disclaimer