‘Waterlicht’: Onderwaterlandschappen door fotograaf Willem Kolvoort

29-04-14 - 01-07-14

Willem Kolvoort (1937) heeft overal ter wereld zijn unieke onderwaterfoto’s gemaakt zoals van de koraalriffen in de tropische zeeën, van de zuidkapers en de potvissen in de Atlantische Oceaan, de fascinerende sponzen en vlokreeften in het Baikalmeer, de Beloega’s in de Witte Zee en van de flora en fauna in de oerwoudrivieren van Suriname. Ook nam hij deel aan talrijke expedities o.a naar Centraal Azië op zoek naar de blinde vissen en naar de koraalatol Aldabra.


Zijn specialiteit is de fotografie in ons Nederlandse zoetwater. Hier duikt hij onder in plassen en rivieren en ook in beekjes en slootjes om zijn mysterieuze opnamen te maken. Het diffuse licht, de reflectie van de waterspiegel, waterplanten en stroming zorgen er mede voor dat zijn foto’s esthetisch, soms geheimzinnig en vaak bijna abstract worden. Zuurstofbelletjes lijken pareltjes, een algdeken wordt het heelal. Fascinerende, geheimzinnige en spannende beelden!

“Wanneer ik onder de waterspiegel verdwijn wordt opeens alles anders. Alle geluiden verstommen. Ik hoor alleen nog de pruttelende ademhaling door mijn snorkel. Kon ik net nog kilometers ver zien, nu kijk ik slechts enkele meters verder in de dichte, zachtgroene onderwatermist. Een school voorntjes schiet weg in de waterplanten. Een snoekje, eerst nog wat afwachtend, kiest nu ook voor de veilige oeverbegroeiing. Dan ben ik alleen en kijk ik in een schitterend onderwaterlandschap. Onder de drijfbladeren van de gele plomp langs de oever waan ik me in het regenwoud. Al die lange stengels samen met de onderwaterbladeren vormen een bijna ondoordringbaar bos. Wat verder langs de oever sieren plukjes draadalg, overgoten met diffuus zonlicht, de bodem van de plas. Telkens wanneer ik onderduik in ons zoetwater raak ik gefascineerd door al die boeiende landschappen. Door de minuscule zwevende deeltjes in het water zorgt het binnendringende zonlicht voor prachtige lichtgordijnen. Het diffuse licht en vaak ook de kleur van het water zorgen voor geheimzinnige onderwaterlandschappen. En wat is het mooi om te zien hoe de nog jonge, rode blaadjes van de watergentiaan reflecteren in de waterspiegel”.


Wildlife Photographer of the Year competition
Nationaal en internationaal heeft Willem Kolvoorts werk erkenning gekregen getuige  de vele prijzen bij belangrijke fotowedstrijden zoals de Wildlife Photographer of the Year competition. Ook werden veel artikelen en foto’s gepubliceerd in boeken en tijdschriften in binnen- en buitenland. Van zijn hand verschen de boeken “ Onderwater in Nederland”, “ Onder de waterlelies van het Naardermeer,“ Beeldschoonwater” met foto’s uit de Drentse beken en vennen en samen met Martin Kers  “OER De kracht van kijken” . Onlangs verscheen zijn 5e boek “Waterlicht” met bijzondere, sfeervolle foto’s van de mysterieuze onderwaterlandschappen in het Nederlandse zoete water.

Bijzondere expositie
Voor Fotogalerie In de Gewelven was dit een goede aanleiding om een  bijzondere expositie in te richten, waarmee het werk van Willem Kolvoort kan worden getoond in historische Kunst Kasteel Woerden. Geprint op grootformaat in hoge resolutie 110 x 160 cm. Met de expositie ‘Waterlicht’ laat Willem Kolvoort hier zien hoe in zijn fotografie het licht speelt met de telkens weer verrassende mystieke droomwerelden: onderwater-landschappen in onze sloten en plassen. De expositie ‘Waterlicht’  is te bezoeken vanaf 29 april tot en met 1 juli 2014. De openingstijden van de fotogalerie zijn dinsdag tot en met zaterdag 11.00 uur tot 21.00 uur en zondag vanaf 11.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Het kasteel is slechts 5 minuten lopen vanaf het station in Woerden.

Fotogalerie In de Gewelven heeft  de cultuurprijs 2013/2014 van de Gemeente Woerden gewonnen en  is een initiatief van fotograaf Hans van Ommeren.

Info:
Fotogalerie In de Gewelven
Kunst Kasteel Woerden
Kasteel 3
3441 BZ  Woerden


Websites:
www.fotogalerieindegewelven.nl 

www.kolvoortonderwaterfoto.nl

www.beeldschoonwater.nl

www.waterlicht.com

Reageer op dit artikel

Afzender:

Uw waardering

Bericht:

 


Reacties op dit artikel

Klik hier om je in te schrijven
Nederland België

Copyright © Vipmedia 2010   -   Privacy statement   -   Disclaimer