Column Menno Gaastra


nieuwsbeeld

Andere artikelen

Duiken zonder tank op je rug
(0 reacties)
01-08-14
Zomertips!
(2 reacties)
09-07-14
Zelf mixjes maken voor je oor
(3 reacties)
27-06-14
Ik moet zoooo nodig plassen…
(1 reacties)
25-02-14
Houd het warm
(11 reacties)
29-12-13
Luchtvervuiling
(2 reacties)
14-08-13
Toon volledig archief

Duiken zonder tank op je rug

01-08-14

Het apneaduiken of freediven (bij de laatste term wordt het vaak bedoeld als wedstrijdsport) heeft de afgelopen jaren meer en meer aandacht gekregen. Bij apnea gaat het erom zo lang mogelijk of zo diep mogelijk zonder lucht te duiken.  In eerste instantie was het bedoeld om te jagen onder water om zo voedsel te vergaren. Denk daarbij aan de Ama duikers uit Japan. In latere tijden werd het ook gebruikt als sport.

Door veel mensen wordt het gezien als een uitbreiding op het snorkelen. Ook bij bijvoorbeeld onderwaterhockey worden apneatechnieken toegepast. Er zijn diverse wedstrijdvormen. Dit is afhankelijk van de eventueel gebruikte hulpmaterialen. Denk hierbij aan gebruik van vinnen, lood en hefballonnen. Veel mensen beoefenen deze vorm van duiken om te zien hoever ze hun lichaam kunnen beheersen of om betere prestaties te kunnen leveren bij watersporten waar het niet altijd direct mogelijk is om adem te halen wanneer je dat wil.

Welke problemen op duikmedisch gebied kun je tegenkomen? Natuurlijk heb je ook te maken met klaringsproblemen. Sommige freedivers gebruiken dan water om hun sinussen te vullen. Een techniek die zeker niet aan te raden is. Er kunnen uitgebreide ontstekingen ontstaan in de bijholtes. Een tekort aan zuurstof (hypoxie) treedt regelmatig op tijdens het laatste deel van de apneaeduik. Met name als je voor de duik gehyperventileerd hebt. Je hebt dan zoveel kooldioxide uitgeademd dat je ademhalingsprikkel uitgesteld wordt. Alleen hebben we zuurstof nodig. Het kan dus goed zijn dat je zuurstofpercentage al te laag is en je nog geen prikkel hebt gehad om adem te halen. Je valt dan flauw onder water. Dit kan ook gebeuren tijdens een opstijging vanuit de diepte waarbij de omgevingsdruk afneemt en een partiële druk ontstaat van zuurstof die te laag is voor het lichaam.

Een teveel aan kooldioxide (hypercapnie) kan ook flauwvallen veroorzaken. Dit kan gebeuren als je tussen de duiken door je longen niet goed ververst met schone lucht. Andere problemen die kunnen optreden zijn squeezeverschijnselen van de longen. Soms worden dieptes gehaald waarbij het nauwelijks nog mogelijk is dat er nog lucht in de longen zit. Maar ook de longoverdrukverwonding is mogelijk. Door extra lucht als het ware in je longen te persen - pompen met je wangen - tijdens de afdaling, kan het zijn dat er tijdens de opstijging te veel lucht in je longen zit en je een overdrukletsel oploopt.  Als laatste fenomeen kun je ook nog decoziekte oplopen. Door regelmatig op en neer te gaan en onvoldoende rusttijd te nemen tussen de duiken door kunnen ook belletjes ontstaan met alle symptomen en verschijnselen die we als duiker goed kennen.

Apneaduiken is een mooie beleving maar het is wel van belang er eerst goed in getraind te worden!

Reageer op dit artikel

Afzender:

Uw waardering

Bericht:

 


Reacties op dit artikel

Klik hier om je in te schrijven
Nederland België

Copyright © Vipmedia 2010   -   Privacy statement   -   Disclaimer