Column Menno Gaastra


nieuwsbeeld

Andere artikelen

Ik moet zoooo nodig plassen…
(1 reacties)
25-02-14
Houd het warm
(10 reacties)
29-12-13
Luchtvervuiling
(2 reacties)
14-08-13
Hoe erg is kou?
(6 reacties)
06-04-13
(Winter)depressie en duiken
(3 reacties)
03-12-12
Tandsqueeze
(3 reacties)
05-09-12
Toon volledig archief

Ik moet zoooo nodig plassen…

25-02-14

Dit gevoel herkent iedere duiker maar al te goed. De meeste laten het niet zover komen en plassen in hun natpak. Maar als je dit niets lijkt of je duikt in een droogpak,is dat toch een probleem. Een aantal duikers met een droogpak heeft dat probleem opgelost door een luier om te doen voor het duiken. Voor de mannelijke duikers onder ons kan het uitstellen van het plassen problemen opleveren.

Soms is je blaas zo vol dat op het moment dat je wilt plassen de urinestroom niet direct op gang komt. Dit heeft te maken met het feit dat aan de basis van de urinebuis de prostaat ligt. De prostaat ligt om de urinebuis heen. De prostaat of voorstanderklier produceert een aantal stofjes die aan het sperma worden toegevoegd. Ongeveer 1/3 van het sperma bestaat uit deze stoffen. Eén van de functies van deze stoffen is dat de spermacellen zich in de vagina beter kunnen bewegen. Een andere functie van de prostaat is het voorkomen dat er sperma in de blaas terugstroomt als je klaarkomt. Er is ook een anatomische variant van de prostaat bij de vrouwen maar deze heeft geen duidelijk invloed op de urinestroom. 

Vergroting prostaat
Bij het klimmen der jaren wordt de prostaat groter. En je hoeft geen dokter te zijn om te begrijpen dat bij het groter worden van de prostaat de urinebuis steeds meer dichtgedrukt wordt. Dit wordt benigne prostaathyperplasie genoemd (een goedaardige vergroting van de prostaat). Vanaf het 40e jaar kan dat al optreden. Je merkt bij het plassen dat de straal niet meer zo krachtig is en dat je gaat nadruppelen. In het meest nare geval is de blaas zo uitgerekt bij het ophouden van je plas, dat die de prostaat nog verder dichtdrukt. Er moet dan een buisje( katheter) in de plasbuis worden ingebracht om je blaas te kunnen ledigen. Ook is het bij een vergrote prostaat mogelijk dat je niet je blaas meer helemaal leeg plast. Dit kan een voedingsbodem worden voor bacteriën.

Alfablokkers
Om de prostaat rustig te houden kun je medicijnen gaan slikken. Deze behoren tot de groep van de alfareceptorblokkers (alfa-sympatolitica) zij hebben een ontspannende werking op de spieren van de plasbuis, de blaashals en de bekkenbodem. De werking is vrij specifiek. Maar als je start met de medicijnen kun je wel klachten krijgen  van een lage bloeddruk. In deze fase is het aan te raden even niet te duiken. Als je goed reageert op de medicijnen en het plassen weer makkelijk gaat, kun je weer duiken. De meest bekende medicijnen zijn tamsulosine (Omnic), Alfuzosine (Xatral)en terasozine (Hytrin). In tegenstelling tot de zogenaamde beta blockers kan met deze medicijnen prima gedoken worden.

Reageer op dit artikel

Afzender:

Uw waardering

Bericht:

 


Reacties op dit artikel


lieuwe.bouwman@gmail - Mar 25 2014 15:57:02 -
L.S., Bij mij is F.T.D geconstateerd. Ik mag geen auto meer rijden & niet meer Duiken. Heeft u hier advies in

waardering 0-sterrenKlik hier om je in te schrijven
Nederland België

Copyright © Vipmedia 2010   -   Privacy statement   -   Disclaimer