Column Menno Gaastra


nieuwsbeeld

Andere artikelen

Zeeziek
(6 reacties)
06-09-14
Duiken zonder tank op je rug
(0 reacties)
01-08-14
Zomertips!
(2 reacties)
09-07-14
Zelf mixjes maken voor je oor
(4 reacties)
27-06-14
Ik moet zoooo nodig plassen…
(1 reacties)
25-02-14
Houd het warm
(11 reacties)
29-12-13
Luchtvervuiling
(2 reacties)
14-08-13
Toon volledig archief

Zeeziek

06-09-14

Ik ga nooit meer op een boot! Dit gevoel hebben de meesten van ons wel eens ervaren of je kent wel mededuikers die er zo over denken. De oorzaak is zeeziekte. Een van de vormen van bewegingsziekte.

Het probleem treedt op doordat je ogen en je evenwichtsorgaan andere impulsen krijgen. Je ziet iets anders dan je evenwichtsorgaan zich denkt te voelen. Deze tegenstrijdigheid zorgt ervoor dat je zeeziek wordt. De verschijnselen en kenmerken zijn ons wel bekend. Het begint vaak met duizeligheid, een gevoel van lichamelijk zich niet lekker voelen, vermoeidheid, geeuwen, bleek worden, overgevoeligheid voor geurstoffen, verhoogde speekselproductie, concentratieverlies, gestoorde bewegingen, misselijkheid en overgeven. Tot het 2
e levensjaar hebben kinderen er geen last van. Het is het meest uitgesproken rond 10-12 jaar. Daarna word je er langzaam weer minder gevoelig voor. Vrouwen zijn in de regel gevoeliger voor zeeziekte dan mannen.

Overgeven in je automaat
Langzame bewegingen geven eerder klachten dan snelle. Het zogenaamde stampen geeft de meeste klachten (bewegingen rond de dwarsscheepse as). Je kunt ook pas zeeziek worden als je aan wal gaat terwijl je tijdens het varen geen klachten hebt gehad. Een ander moment is als je aan de oppervlakte ligt in de golfslag of net onder het wateroppervlak. Als je dan moet overgeven doe dat onder water met je automaat in. Nadat je overgegeven hebt, krijg je automatisch een reflex om weer in te ademen. Dan is het wel handig dat je een automaat in hebt. Desnoods kun je daarna ademen uit je alternatieve luchtvoorziening.

Blijf in het midden van het schip
Belangrijk is natuurlijk “Wat kun je er aan doen?“. Er zijn vele adviezen en nog meer middeltjes op de markt die claimen goed te werken tegen zeeziekte. Een goed advies is zoveel mogelijk in het midden van het schip te blijven en je ogen gericht net boven de horizon of je ogen gesloten te houden.

Medicijnen
Verder zijn er een aantal middelen op de markt die goed kunnen helpen om zeeziekte te voorkomen. Veel van deze middelen geven wel slaperigheid. En zijn daardoor niet geschikt om mee te duiken. Een goed middel is cyclizine. Deze tabletten van 50 mg per stuk zijn vrij te koop bij de apotheek. Je kunt afhankelijk van de klachten 1-3 tabletten per dag nemen. In de meeste gevallen is vaak al 1 tablet per dag voldoende. Neem de pil zeker 1 uur voor je gaat varen in. Probeer eerst een tablet als je niet gaat varen cq duiken om te voelen hoe je lichaam er op reageert. Als dat geen klachten geeft, kun je ermee gaan duiken.

Reageer op dit artikel

Afzender:

Uw waardering

Bericht:

 


Reacties op dit artikel


Anoniem - Sep 05 2014 19:27:55 -
Bij hengelsport vriends in Achtmaal daar hebben zeer goede tabletjes. Ikzelf duik er al velemalen mee en ben nooit meer zeeziek na 1 pilletje. Tevens nooit slaperig en kost ca 0,80 euro cenr

waardering 0-sterren
Turbovis - Sep 05 2014 22:27:42 -
Eigenlijk is het heel simpel, met een paar heel simpele maatregelen gaat het zo over. 1 Geen ALCOHOL, maar volg een normaal eetpatroon. 2 Blijf aan dek en kijk naar een vast punt, als het kan vasteland maar anders de horizon. 3 DUIK, zodra je kunt, onderwater raak je de zeeziekte kwijt. 4 Let aan het eind van de duik op dat je niet in een lange deining terecht komt want dan begint het gedonder weer. Mocht je onder water willen overgeven hou dan in ieder geval je regulator vast met één hand.

waardering 0-sterren
Martin - Sep 06 2014 23:37:55 -
Ik heb heel hardnekkig last van zeeziekte. Van alles geprobeerd. Voornamelijk last als de boot stil ligt en gaat dijnen. Cyclizine hielp ook niet en ook die plijsters op recept niet. Het enige wondermiddel wat bij mij hielp was biodramine, gekocht in Spanje. Wel de variant met caffeine nemen. Top middel. Ongeveer 2 tot 3 uur voor de de afvaart in nemen. Een week lang probleemloos gedoken in Spanje vanaf kleine wiebelende bootjes. 1 pil met ontbijt en 1 met lunch. Nergens last van, fit en niet zeeziek.

waardering 0-sterren
Martin - Sep 06 2014 23:56:18 -
En verder zijn al die goed bedoelde adviezen leuk, maar werken niet. In het midden van het schip blijven, naar de horizon kijken, voor in staan, achterin staan, liggen.... kan werken, maar uiteindelijk moet er gedoken worden. Dus met het aanhoren vd briefing, optuigen en/ of omhangen vd duikset, buddy helpen, enz..... Dan slaat de zeeziekte toe. Geen alcohol, geen koffie (zelfs meerdere dagen van tevoren gemeden) en alle andere denkbare adviezen opgevolgd. Zelfs op de Fogo (toen die npg vaarde) op vlakkezee nog steeds zeeziek geworden. Alleen biodramine (oranje verpakking met cafeine, niet de gele) kan een hardnekkig geval zoals ik fris en fruitig op de been houden.

waardering 0-sterren
Van Hamme Luc duikclub de kreeft - Sep 07 2014 13:33:02 -
Vroeger had ik ook enorm veel last van zeeziekte en gebruikte touristil.Dit had de bijwerking dat je er loom van werd.Tot een paar jaar terug ik een paar velcro armbandjes vond met een drukpunt die je om de polsen bevestigt.deze zouden volgens de beschrijving helpen tegen alle vormen van reisziekte,persoonlijk was voor mij hier het probleem van zeeziekte opgelost en wat niet onbelangrijk is ,zonder medicatie.De merknaam van deze polsbandjes : ACUSTRAP.

waardering 0-sterren
sabrina - Sep 13 2014 09:59:56 -
Mijn vriend duikt al een aantal jaar.altijd goed gegaan.sinds vorig jaar ging het niet goed overgeven tijdens het duiken.dachten eerst door malaria tabletten want hij is nooit zeeziek geweear.nu dit jaar weer overgegeven tijdens het duiken.op de boot heeft hij nergens last van maar met duiken wel en ook erg last van zijn oren.hij wil nu stoppen maar dat vind ik zonde weet iemand wat je eraan kan doen? Is het ook een soortzeeziekte.

waardering 0-sterrenKlik hier om je in te schrijven
Nederland België

Copyright © Vipmedia 2010   -   Privacy statement   -   Disclaimer