Column Menno Gaastra


nieuwsbeeld

Andere artikelen

Longontsteking
(0 reacties)
02-03-15
Droogpak of wetsuit?
(2 reacties)
06-02-15
Slaapgebrek
(0 reacties)
22-11-14
Gezond gebit
(2 reacties)
11-11-14
Zeeziek
(7 reacties)
06-09-14
Duiken zonder tank op je rug
(0 reacties)
01-08-14
Zomertips!
(2 reacties)
09-07-14
Zelf mixjes maken voor je oor
(4 reacties)
27-06-14
Houd het warm
(11 reacties)
29-12-13
Toon volledig archief

Longontsteking

02-03-15

Wat hoest jij zeg! Met zo`n hoest is het niet verstandig te duiken hoor. In de huidige griepepidemie is dit een veel gehoord advies aan de waterkant. Maar ook veel wordt het advies ook niet gegeven omdat de desbetreffende persoon altijd aan het hoesten is ten gevolge van de net uitgemaakte sigaret. 

We weten allemaal dat onze longen een belangrijke functie spelen tijdens het duiken. Het is niet alleen het orgaan wat er voor zorgt dat we zuurstof opnemen en afvalgassen afgeven aan onze omgeving. Het zorgt ook voor een deel van ons drijfvermogen. Voor beide situaties is het van groot belang dat onze longen mooi soepel zijn. Ook moet de lucht er ongehinderd in en uit kunnen gaan. Er mogen geen vernauwingen aanwezig zijn of proppen met slijm die dit proces kunnen verstoren. 

Klaplong
We weten ook allemaal dat tijdens de opstijging de lucht uitzet en dat de longen maar een beperkte rek hebben om de uitzettende lucht op te kunnen vangen. Als je op 1,5 meter diepte je longen helemaal vol zuigt met perslucht en je houd je adem in naar de oppervlakte toe dan is de kans op een klaplong zeer groot. Het zijn dus maar kleine volumeveranderingen die de longen kunnen hebben. 

 door longontsteking
Als je nu een longontsteking hebt of een infectie van de grotere luchtwegen dan gaat zich een proces voordoen waarbij zwelling van het longweefsel optreedt. Door deze zwelling kan de lucht minder makkelijk passeren. Door de zwelling en de ontstekingsreactie in de longen en de luchtwegen gaat zich ook slijm vormen. Hierdoor wordt de luchtpassage nog verder gestoord. Er kan zelfs een situatie ontstaan waarbij een deel van de longen verstopt raakt door deze slijmophoping en zwelling van het longweefsel. 

Gevaarlijk
Je begrijpt dat dat voor het duiken een zeer gevaarlijke situatie is. Tijdens de afdaling kunnen er in dit gebied squeezeverschijnselen ontstaan die bloedingen van het longweefsel tot gevolg kunnen hebben. Maar tijdens de opstijging kan dan natuurlijk een longoverdruk probleem ontstaan. Dit kan leiden tot een klaplong, mediastinaal emphyseem of een luchtembolie. Of een combinatie van deze drie. Een levensgevaarlijke situatie dus. 

Longfunctietest
Kortom bij verschijnselen van een longontsteking dien je te wachten met duiken tot je weer geheel hersteld bent. Bij twijfel kun je een longfunctietest doen bij je keurend duikmedisch arts om te zien of je longfunctie weer helemaal de oude is. Veel mensen met een ernstige longontsteking zijn sowieso te ziek om te duiken. Maar een deel van de duikers met een milde longontsteking zal dit probleem wegwuiven. “Ik zal rustig aan doen en voorzichtig , maar goed doorademen.” Of je nu een ernstige longontsteking hebt of een milde. De gevolgen zoals hierboven beschreven zijn niet anders. Voorzichtig weer en veel duikplezier.

Reageer op dit artikel

Afzender:

Uw waardering

Bericht:

 


Reacties op dit artikel

Klik hier om je in te schrijven
Nederland België

Copyright © Vipmedia 2010   -   Privacy statement   -   Disclaimer