Onderdelen Nederlandse scheepswrakken na 73 jaar weer in thuisbasis

20-10-14

4 scheepsonderdelen, afkomstig van de wrakken van 2 Nederlandse marineschepen die in de Tweede Wereldoorlog tot zinken zijn gebracht, zijn gisteren overgedragen aan het Marinemuseum in Den Helder. De bijzondere overdracht vond plaats aan boord van het museumschip Abraham Crijnssen.


Een van de onderdelen is de bovenkant van het stuurboord navigatielicht van de op 25 december 1941 getorpedeerde onderzeeboot Hr. Ms. KXVI. Verder zijn dat 3 spreekbuizen van de op 27 februari 1942 in de slag in de Javazee tot zinken gebrachte kruiser Hr. Ms. De Ruyter. De objecten werden eerder dit jaar op een veiling in Perth (Australië) aangeboden. Dankzij grote diplomatieke inspanning zijn de spullen teruggekomen in Nederland.

 

Hr. Ms. K XVI maakte deel uit van de geallieerde strijdmacht die de Japanse invasie van het toenmalig Nederlands-Indië moest verhinderen. Nadat de onderzeeboot van 1000 ton de Japanse onderzeebootjager Sagiri in de nacht van 24 op 25 december 1941 tot zinken wist te brengen, ging het marinevaartuig de volgende ochtend zelf ten onder na een torpedoaanval van de Japanse onderzeeboot I-66 in de Zuid-Chinese Zee. Onderwaterfoto: Ross Coleman

 

Respecteren

Die diplomatieke betrokkenheid werd meerdere keren aangehaald in de diverse toespraken tijdens de overhandigingsceremonie. Commandant Zeestrijdkracht luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk benadrukte daarbij dat het voor de Koninklijke Marine belangrijk is dat de scheepswrakken van marineschepen gerespecteerd worden. "Het heeft niet veel gescheeld of deze onderdelen zouden geveild worden. Dat mag nooit gebeuren.”

 

Emotionele waarde

Schout-bij-nacht b.d. Jan Spoelstra, de voorzitter van het Comité Nabestaanden Nederlandse Onderzeeboten, omschreef de terugkeer van de onderdelen als een uitstekende samenwerking tussen Defensie en de ministeries van Buitenlandse Zaken van Australië en Nederland. “Dit is een terugkeer naar de rechtmatige eigenaren van deze objecten, die diepe emotionele waarde hebben voor de nabestaanden.”

 

Een van de terug gevonden spreekbuizen van Hr. Ms. De Ruyter wordt uitvoerig bekeken. Foto: Koninklijke Marine

 

Weer thuis

Een van die nabestaanden is Katja Boonstra-Blom. Haar vader, Willem Blom, voer op de KXVI en kwam in 1941 om het leven toen de onderzeeboot tot zinken werd gebracht. Boonstra-Blom zocht jarenlang naar de KXVI. “Deze overhandiging is voor mij een bevestiging dat we er goed aan hebben gedaan om te blijven zoeken”, vertelde ze na afloop van de ceremonie. “Er is nu weer een stukje ervan thuis en dat geeft een geweldig gevoel.”

 

In de januari 2012 uitgave van DUIKEN stond een uitgebreid artikel over de K16: 'Gezonken Nederlandse onderzeeboot teruggevonden'.

Een nummer van DUIKEN bestellen? Kijk in de Vipwinkel.

Reageer op dit artikel

Afzender:

Uw waardering

Bericht:

 


Reacties op dit artikel


Joris - Oct 20 2014 12:21:14 -
Respect!

waardering 5-sterrenKlik hier om je in te schrijven
Nederland België

Copyright © Vipmedia 2010   -   Privacy statement   -   Disclaimer