In onze serie ‘Riffen van de wereld’ presenteren internationale duikjournalisten hun droomstek. Voor Mark Evans, hoofdredacteur van het Engelse duiktijdschrift Sport Diver, zijn de Brother Islands in de Rode Zee een topspot bij uitstek.

Tekst: Mark Evans
Foto’s: Franco Banfi

Een collega zei ooit tegen mij: «Als er een wedstrijd ‘Het mooiste wrak ter wereld’ wordt gehouden, dan komt de Numidia zeker in de finale.» Ik was het helemaal met hem eens, einde discussie.
De Brother Islands in de Rode Zee zijn twee rotseilanden die ongeveer zestig kilometer van het Egyptische vasteland ter hoogte van El Quseir liggen. Veel meer dan een vuurtoren en een paar vervallen gebouwen in ‘the middle of nowhere’ is het niet. Maar neem gerust van mij aan dat er nauwelijks een plek op onze aarde is die zo fascinerend is als deze plaats.
Ik ga er regelmatig heen en ben elke keer weer opnieuw enthousiast. Helaas ben ik niet de enige die deze schitterende duikplaats in zijn hart heeft gesloten. Toen we enkele weken geleden met ons schip bij de noordwestkant van het Big Brother Island aankwamen, vochten de Egyptische kapiteins om de beste boeien en ankerplaatsen.
Geen wonder, want in de Rode Zee is er geen duikplaats met zoveel boeiende ingrediënten als deze twee broers (Little en Big Brother; in het Arabisch El Akhawan). Steile wanden verdwijnen in de oneindige diepte, schitterende koraaltuinen met een enorme soortenrijkdom, grotten, holen en wrakken … Hier vind je het!

Numidia
Bij alle twee de eilanden wemelt het van het leven, maar toch geef ik de voorkeur aan Big Brother. Daar ligt immers, op een paar meter afstand van het eiland, de Numidia. Een paar weetjes: het Schotse, 137 meter lange vrachtschip zonk in 1901, nog maar een paar maanden nadat het te water was gelaten. Het schip was op weg naar Calcutta in India om daar onderdelen voor het spoorwegnet van het Britse Rijk af te leveren. De Numidia wordt daarom ook wel het spoorwegwrak genoemd. Tegenwoordig ligt het schip op een diepte tussen twintig en tachtig meter.
Een duik op de Numidia behoort tot de meest spectaculaire wrakduiken, de stroming bij het wrak is namelijk vrij sterk. Als je dus op de Numidia gaat duiken, daal dan zo snel mogelijk af, zodat de stroming je niet meesleept. Het voorschip is met zachte koralen overwoekerd, de grote verscheidenheid aan vissen is indrukwekkend. Snappers, vlaggenbaarzen, scholen makrelen, schitterende juweelbaarzen, koraalduivels en papegaaivissen vormen kleurrijke accenten. Met wat geluk zie je in het open water ook groot spul, zoals grijze haaien, hamerhaaien en manta’s. Veel moois, maar zorg dat je nooit je dieptemeter uit het oog verliest. Tijdens liveaboards zijn decoduiken gewoonlijk verboden. Daarom wordt om veiligheidsredenen ook niet dieper dan dertig meter gedoken. De opbouw en laadruimten kun je vrij gemakkelijk beduiken, want de houten beplanking is na 108 jaar praktisch verdwenen. Aan stuurboordzijde, op een diepte van zeventien meter, ligt nog een wiel. Een ander wiel is ongeveer drie jaar geleden in de diepte verdwenen toen een safariboot direct boven het wrak probeerde te ankeren.

Aida
Ook het wrak van de Aida, ongeveer honderd meter van de Numidia, is een echte aanrader. Dit vrachtschip zonk in 1957. Het ligt op een diepte tussen ongeveer dertig en zestig meter en is door de zware zeegang in stukken gebroken. Op de rifhelling ligt nu alleen nog het achterschip. De Aida is bijna volledig met het rif vergroeid; vanwege de koralen is nauwelijks nog te herkennen wat bij het schip hoort. Maar dat geeft niets, want ook dit wrak behoort tot het mooiste wat de Rode Zee te bieden heeft.

INFO BROTHER ISLANDS / EGYPTE

Duiken
De watertemperatuur ligt tussen 25 en 28 graden (zomer). Een 3 of 5 mm pak is dus voldoende. De beste reistijd voor de Brother Islands is juli/augustus, er staat dan vaak de minste stroming. Het is dan wel erg warm boven water (35 graden of meer). Je moet gebrevetteerd zijn (AOWD of CMAS**) en minstens vijftig duiken hebben gelogd.

Wrakduiken
Aan wrakken zitten scherpe randjes, goed kunnen trimmen is dus een must! Vanwege de stroming is er bij openingen en luiken soms sprake van zuigkracht. Als het slecht weer is of als er veel stroming staat, moet de duik worden afgebroken. Het wrak mag je alleen in als je hiervoor bent opgeleid en het juiste materiaal hebt. Een lamp is verplicht, net als een duikmes.

Reisorganisaties
Dive and Travel, www.diveandtravel.nl
Diving Adventures, www.divingadventures.nl
Diving Holidays, www.divingholidays.nl
Diving World, www.divingworld.nl
Eigen Wijze Duik Reizen, www.ewdr.com
Nile Travel, www.niletravel.nl
Sky Tours, www.skytours.nl
Travel and Joy, www.travelandjoy.be
Wild Water Duikreizen, www.wildwater.be

Dit artikel is gepubliceerd in Duiken 08/2009.