Ruim 170 vrijwilligers hebben vandaag tijdens de WNF-etappe van de Beach Cleanup Tour 7 kilometer Noordzeestrand opgeruimd. Onder wolkenvelden en soms wat zon werd tussen Hoek van Holland en Monster 310 kilo plastic en andere rommel geborgen. En dat niet alleen; ook op Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn vrijwilligers flink aan de slag gegaan.

 

Het eerste deel van de etappe stond, naast het opruimen van afval, in het teken van aangespoelde eikapsels, dat zijn de lege eieren van haaien en roggen. Dutch Shark Society doet onderzoek naar haaien en roggen in de Noordzee en de gevonden en gemelde eikapsels helpen daarbij. Naast enkele reeds verstopte haaien- en roggeneitjes zijn er spontaan drie roggeneieren en twee haaieneieren gevonden.

 

Balonnen, flessendoppen, visnetten en sigarettenpeuken
Tijdens de lunch kregen de deelnemers een korte workshop over kunst van gercycled afval. Na de lunch bestond de ‘vangst’ uit balonnen, flessendoppen, visnetten, sigarettenpeuken, tandenborstels en rietjes, met als eindscore bijna 310 kilo afval dat van het strand tussen Hoek van Holland en Monster is opgeruimd. Op Bonaire, Sint Eustatius en Saba is het opruimen van de stranden net begonnen. De eindstand daar wordt later bekend gemaakt. 
 
Plastic soep
Elk jaar komt wereldwijd meer dan 5 miljoen ton plastic in zee terecht. Al dat afval vormt een ernstige bedreiging voor de natuur. Miljoenen dieren overlijden doordat zij het plastic opeten of erin verdrinken, maar er is ook gevaar voor de mens.