Het 5* Dive Center Porto Mari Sports ligt direct aan zee met als huisrif Porto Mari. Deze full-service duikschool heeft alles wat je nodig hebt om onbezorgd te duiken op Curacao.

Jullie hebben Porto Mari Sports overgenomen tijdens de corona-crisis. Was dat niet een hele zware klus?

Porto Mari Sports is opgericht in 2003 door Ardy van Grootveld en Wouter de Leeuw als duikschool op het mooiste strand van Curacao – op de plantage van Porto Mari. Ardy en Wouter hebben het zeventien jaar lang gerund. Tijdens de corona-crisis in september 2020 is het overgenomen door werknemer en instructeur Kasper (Juffermans) en zijn vrouw Caroline, die het bedrijf samen met instructeurs Sander (Meijer) en Joost (Buster) door de crisis heen gesleept hebben.

Driekwart jaar hebben we alle duiken met ons drieeen gedaan en het af en toe ook best druk gehad. Vanaf juli 2021 zijn we weer een beetje terug op het oude niveau en is het team ook weer gegroeid. Inmiddels hebben we vier instructeurs en twee divemasters in dienst en meestal ook wel een paar divemasters in opleiding.

Wat voor faciliteiten hebben jullie?

We zijn een 5* Dive Center bij zowel PADI als IDD. We liggen direct aan het strand van Porto Mari en zijn een full-service duikschool dat alles aanbiedt van een rental snorkeltje voor de strandbezoeker, tot complete cursussen tot en met divemaster naar keuze van PADI of IDD, en meerdaagse duikpakketten. We hebben ook een beachshop met snorkel-, duik- en strandartikelen.

Wat voor soort duiken bieden jullie aan?

Vanwege onze locatie op het mooiste en populairste strand van Curaçao, behoren introductieduiken (discover scuba diving) op ons eigen huisrif tot onze core business. Daar zijn we echte specialisten in. Daarnaast gidsen we ook dagelijks op ons huisrif en organiseren we tripjes over het hele eiland.

Voornamelijk vanaf de kant, maar ook samen met onze partners Dive Charter Curaçao naar de Oostpunt en Westpunt en met Mermaid Boat Trips naar Klein Curacao. We houden onze groepjes graag klein, en duiken regelmatig zelfs 1-op-1. We hebben geen vast weekschema maar bieden echt maatwerk en stellen leuke duikplaatsen voor op basis van de interesses van onze gasten.

Porto Mari is jullie huisrif?

Ons huisrif – gewoon Porto Mari of soms ook The Valley genoemd – behoort tot de mooiste duikplaatsen van Curacao en is uniek omdat het een dubbelrif is, dat zich uitstrekt rond een zandvallei. Op amper een minuut zwemmen bereik je de opening van de vallei en kun je verschillende routes kiezen.

Ook is het mogelijk om vanaf de Daaibooibaai of Cas Abou (met twee tanks) naar Porto Mari te driften, of andersom. Voor dat laatste bieden we ook sidemount- en driftduikcursussen aan. Porto Mari is een van de beste plaatsen om de adelaarsrog of de stekelrog tegen te komen en regelmatig hebben we grote scholen kleine vis boven het tweede rif. Ook zijn er, voor wie ze kan vinden, regelmatig hengelaarsvissen en zeepaardjes.

Wat is de meest populaire duikplek die jullie aanbieden?

Onze favoriete duikplaats buiten Porto Mari vanaf de kant is Double Reef vlak bij de stad (Otrobanda) die we kunnen combineren met bijvoorbeeld een duik op het Superior Producer-wrak of een tweede duik bij de Waterfabriek.

Als de stroming goed staat, driften we onze duiken bij Double Reef naar de Waterfabriek – je krijgt dan eigenlijk drie duiken in een: eerst de schildpadden op het tweede rif, daarna een steile wand en ten slotte hele mooie koraaltuinen. We nemen onze gasten ook heel graag mee naar de ongerepte oostkust per boot of naar Klein Curaçao. Dat zijn ook altijd hele leuke tripjes om te doen.

Bieden jullie ook speciale duiktrips aan?

Al onze tripjes zijn speciaal omdat we echt maatwerk leveren. Daar waar het kan en de stroming ook meewerkt, driften we onze duiktripjes. Dit kan zowel dicht bij huis vanaf bijvoorbeeld Playa Daaibooi terug naar Porto Mari, maar ook op locatie zoals van Double Reef naar de Waterfabriek of van Directors Bay naar Tugboat.

Sinds kort bieden we ook sidemount-duiken aan en dan kunnen we natuurlijk dubbel zo lang duiken, je kan dan op plekken komen waar de gewone sportduiker met een tank op de rug niet kan komen. Daarin onderscheiden we ons wel van andere duikscholen. En nadat we onze gasten hebben leren jagen op lionfish (koraalduivel) kunnen we ook speciale lionfishjachttrips aanbieden. Ook daarin hebben we veel ervaring. In twee duiken kun je bij ons je lionfish speciality-brevet halen.

Wat maakt Porto Mari Sports uniek?

Ten eerste is het ons mooie huisrif dat ons uniek maakt. Nergens op Curacao vind je immers zo’n divers rif direct met zoveel mogelijkheden direct voor de deur. Het is met recht een wereldlocatie voor een introductieduik te noemen.

Omdat we in een beschutte baai liggen, hebben we nooit met gekke stroming te maken en de meeste dagen van het jaar is het water kraakhelder en zo glad als een spiegel en dat bij aangename temperaturen van 26 tot 30 graden het hele jaar door. Ideale omstandigheden voor een introductieduik of een Open Water-cursus dus. Daarnaast garanderen we kleinschaligheid en een gezellige familiale sfeer waarin eigenlijk alles (of toch heel veel) mogelijk is.

Bied je ook accommodatie aan?

We bieden ook centraal gelegen accommodatie voor duikers aan in Julianadorp, bij Annidas Sambuyá Studio’s en Appartementen (sambuyá betekent duiken in het Papiaments). Je verblijft dan in een compleet ingerichte studio of appartement voor 2 tot 4 personen in een tropische tuin met zwembad en duikfaciliteiten (ruime spoelbak en drooghok) op het eigen terrein in een rustige woonwijk. Dit is ook geschikt voor clubreizen tot max. 13 personen.

In samenwerking met onze partner Sunny Dive & Drive kunnen we een compleet pakket met geschikte huurauto’s aanbieden. Je kunt er dan iedere dag op uit trekken om Curacao te ontdekken, onder en boven water. Kasper en Caroline zijn er dan je gastheer en vrouw en regelmatig bieden we er ook wel onderdak aan een van de divemasters in opleiding, dus er is altijd wel iemand aanwezig om je wegwijs te maken of om gewoon lekker over duiken te praten.

Website: www.portomarisports.com

Ook interessant voor jou:

Lees gratis de digitale special DUIKEN op Curaçao

Help, mijn duikmasker beslaat!