5 Topspots Aqaba

Je hoeft echt niet in het bezit te zijn van allerlei brevetten om in Aqaba te duiken. Alle locaties zijn eenvoudig per boot of vanaf de kant te bereiken, er staan geen sterke stromingen en je hoeft niet diep te gaan. Kortom, heerlijk relaxed duiken. In dit artikel onze 5 hotspots. 

1. Japanse Garden oneindig veel kleur

Aqaba

Wat ons betreft één van de mooiste duikstekken van Aqaba. Zoveel kleuren en bizarre formaties koralen,
een lust voor het oog. Je start in ondiepe wateren waar het een drukte van jewelste is van verschillende soorten rifvissen. Het is mogelijk om steeds dieper te duiken, maar eigenlijk is het ondiepste gedeelte het allermooist. Houd in de gaten of je de schildpadden en groupers ziet, deze bezoeken de locatie frequent.

LOCATIE: Marine Park Beach
NIVEAU: Eenvoudig
DIEPTE: Tot 25 meter
BEREIKBAARHEID: Vanaf de kant

2. Ashraf’s Grotto diepe drop-off

Aqaba

Deze duikstek is enkel met de boot te bereiken. Er is een grote rifwand die naar 100 meter diepte gaat. Op 29 diepte is een grot, Ashraf ’s Grotto, maar erg groot is deze niet. Er is ook een kleine canyon. Heel veel stelt het eigenlijk niet voor. Het mooiste gedeelte is ondieper waar schitterende tafelkoralen enorme
formaten hebben aangenomen.

LOCATIE: In de buurt van Tala Bay
NIVEAU: Ervaren
DIEPTE: 29 meter
BEREIKBAARHEID: Vanaf Tala Bay 5 minuten varen

3. Yellowstone Reef voor de macroduiker

aqaba

Dit rif loopt af naar 40 meter diepte. Op deze duikstek vind je meerdere pinacles begroeid met rode sponzen en vol met macroleven. Wanneer je dieper gaat stuit je op gezond zwart koraal. Wij blijven echter ondiep, op zoek naar zeepaardjes in het zeegras. In één duik zijn er een keer zeven gezien! Blijf goed kijken in het groen, slangalen, mini-rogjes en ander klein leven weet zich goed te verstoppen.

Anderen lezen ook:  Een afgezonken Hercules: daar moet ik heen!

Zorg dat je de steiger bij Tala Bay niet mist, de palen zijn een thuis voor veel macroleven. Een schitterende plek voor de onderwaterfotograaf om heerlijk rustig te struinen naar de kleinste onderwerpen.

LOCATIE: Big Bay
NIVEAU: Eenvoudig
DIEPTE: Tot 30 meter
BEREIKBAARHEID: Vanaf de kant of met de boot

4. Gorgon II Pinacles & Gorgonen

Aqaba

Deze stek is vernoemd naar de twee gorgonen op 20 en 29 meter diepte. Er staan meerdere pinacles op verschillende dieptes, ook in ondiep water. De vijfde pinacle is het mooist, daar is heel veel leven en er zwemmen enorme scholen fuseliers rond.

Op de omringende zeegrasvelden heb je grote kans om karetschildpadden tegen te komen. Kijk goed in de spleten naar muren en bewonder de samenscholingen van verschillende soorten doktersvissen die het rif afstruinen. Het is een hele eenvoudige en relaxte duik. Ook zeer geschikt voor snorkelaars.

LOCATIE: Gorgon II
NIVEAU: Eenvoudig
DIEPTE: 20-29 meter
BEREIKBAARHEID: Vanaf de kant

5. Amerikaanse M42 Duster – makkelijke kantduik 

Aqaba

Het is maar een klein stukje uitzwemmen vanaf de kant naar de Amerikaanse M42 Duster. In 1999 liet de Jordaanse koning deze tank afzinken om als duikobject en klein kunstmatig rif te dienen. Imposant
is het luchtafweergeschut, waar je recht in de loop kijkt als je aan komt zwemmen. Marine leven heeft zijn intrek genomen in het pantservoertuig, overal is wel wat te vinden.

Ook alle onderdelen van de tank zijn goed benut door koraal of zeeleven. Brutale oranje juffertjes begeleiden je tijdens de hele duik, dit is ‘hun’ tank. Wanneer je dicht over de bodem duikt en goed naar de bovenkant van de rupsbanden kijkt, zie je heel veel lederkoraal in allerlei kleuren. Je kunt je hier prima een hele duik vermaken, maar het is ook mogelijk om door te zwemmen naar het nabij gelegen rif Seven Sisters waar zeven kleurrijke pinacles staan.

Anderen lezen ook:  Wetenswaardigheden Jordanië

LOCATIE: Tanksite
NIVEAU: Eenvoudig
DIEPTE: Tot 12 meter
BEREIKBAARHEID: Vanaf de kant