Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) zet zich sinds 1991 in om de zeeschildpadden rond Bonaire en hun leefgebied te beschermen. Dit doet zij onder meer door voorlichting te geven aan toeristen en de lokale bevolking, onderzoek te doen, toezicht te houden op de schildpaddennesten en praktische aanpassingen te doen als menselijke activiteiten de leefomgeving van schildpadden te zeer verstoren.

 

Onderzoeksresultaten laten zien dat de aantallen zeeschildpadden op Bonaire en Klein Bonaire de laatste jaren voorzichtig toenemen. Aangezien het ongeveer twintig jaar duurt voordat een zeeschildpad volwassen is en zich kan voorplanten, lijkt het erop dat we resultaat beginnen te zien van het beschermingswerk waarmee we 26 jaar geleden zijn gestart.

Rond Klein Bonaire zie je geregeld jonge groene schildpadden. Zij voeden zich met zeegras. Foto’s: René Lipmann

 

9.700 zeeschildpadden geboren

In 2016 werden ongeveer 9.700 zeeschildpadden geboren op de stranden van Bonaire en Klein Bonaire. Een recordaantal sinds STCB in 2002 begon met tellingen. Het ging om 5.700 karetschildpadden, 3.200 dikkopschildpadden en 800 groene zeeschildpadden. Dit zijn alle drie bedreigde soorten.

De kleine dikkopschildpadjes krioelen over elkaar heen, instinctief op zoek naar de zee. Foto’s: René Lipmann

 

Meer info op: Sea Turtle Conservation Bonaire

Wat we eerder schreven: Stropers doden zeeschildpadden op Bonaire

 

Anderen lezen ook:  Duikers leggen meer dan 150 verschillende soorten vast tijdens Expeditie Noordzee