Het kinderprogramma Het Klokhuis besteed vrijdag 16 februari aandacht aan duiken en de kwetsbare onderwaterwereld. In de uitzending wordt Melvin Redeker gevolgd in de Noordzee en het Grevelingenmeer en verteld hij over zijn werk als onderwaterfotograaf.

Redeker legt aan presentator Pascal Tan uit waarom hij graag in de Noordzee duikt, hoe hij de eerste  onderwaterfoto’s heeft kunnen maken van orka’s in de Noordzee en wat voor uitrusting hij daarvoor nodig heeft. Redeker neemt het Klokhuisteam mee op zijn boot om een duik te maken in het Grevelingenmeer. “Het waaide windkracht vijf, de schuimkoppen stonden op de golven. Het Klokhuisteam werd echt op de proef gesteld tijdens de opnamen” lacht Redeker. De uitzending is vrijdag 16 februari te zien op NPO 3 om 18.40 uur.

Rijk onderwaterleven

Redeker vindt het een mooie kans om aan kinderen (en meekijkende ouders) te laten zien hoe rijk het onderwaterleven, ook dichtbij huis, is en waarom we zuiniger met onze wereld om moeten gaan. Samen met zijn vrouw Fiona van Doorn richtte hij de stichting In de Noordzee op. Bij het oplossen van moderne problemen als klimaatverandering, plastic soup en de energietransitie speelt de Noordzee een belangrijke rol.

Verborgen

De onderwaterwereld is aan ons oog onttrokken, we zien daardoor niet de impact van beslissingen die we op het land nemen. Met hun expedities onderzoeken Redeker en Van Doorn de verborgen onderwaterwereld.   Deze kennis en ervaringen dragen ze onder andere uit door mee te werken aan het Klokhuis. Onder het motto ‘een schone zee begint bij een schoon schoolplein’ geeft In de Noordzee inspirerende gastlessen aan basisschoolleerlingen.

Anderen lezen ook:  Bloemkoolkwal van 1,5 meter gespot voor Engelse kust

Bekijk ook:

In 25 jaar tijd 30 procent minder zeedieren in Noordzee