Op loopafstand van het bruisende centrum van Aqaba en duikstekken recht voor de deur: Ahlan Aqaba Scuba Diving Center heeft het goed voor elkaar. Daarnaast hebben ze als enige duikcentrum in de regio de PADI Green Star Award. Wij spraken met deze ‘eco geeks’!

“Yep, we zijn echte eco geeks!”

Wat hebben jullie een mooie locatie!

Zeker! Ons duikcentrum ligt aan Ghandour Beach, op steenworp afstand van de vele restaurants, hotels, winkels en lokale marktjes van Aqaba. Onze boten liggen om de hoek in Royal Club Aqaba, daar ben je ook binnen enkele minuten.

Jullie hebben twee boten?

We beschikken over een kleine speedboot, waarmee we de duikstekken dicht bij het duikcentrum aandoen. Dit zijn de TriStar en Power Station, een enorme koraalwand vol met leven. Onze grote boot is de jacht Sea Breeze. Daarmee organiseren we mooie dagtrips naar de vele duikstekken die wat verder weg liggen. Zonnedek, schaduwdek, ruime salon en een speciaal duikdek: onze boot is geheel naar de wensen van duikers ingericht.

De PADI Green Star Award prijkt op de schoorsteen?

Als we die zouden hebben, wel ja! We zijn hier heel trots op, we zijn het enige duikcentrum in Aqaba dat deze award heeft. Een van onze projecten was een survey bij duikstek Oliver’s Canyon, waar we afval verzamelden en precies bijhielden wat we vonden. Plastic bekertjes, visnetten… alles werd geteld.

Deze gegevens voerden we vervolgens door in de PADI Dive Against Debris database. Zo kunnen onderzoekers research doen naar dit gebied. We krijgen hier geen enkele subsidie voor, we zijn gewoon echte eco geeks!

Ahlan Aqaba Scuba Diving Center

Dat is wel te zien aan jullie manier van werken!

Onze staf neemt altijd afval mee tijdens de duik, maar ook als ze op het strand iets tegenkomen. Dit werkt direct op een educatieve manier: lokale bevolking ziet ons met troep uit het water komen en stelt daar vaak vragen over. Zo maken wij ze gelijk bewust van het afvalprobleem. Een betere manier bestaat er niet!

Maar het eindigt niet als we boven water zijn. Zo hergebruiken we het spoelwater van duikmateriaal om onze planten water te geven. Ook zijn we bijna geheel papierloos, omdat onze gasten al het papierwerk online invullen.

Om nog even op het duiken terug te komen… jullie kennen de stekken goed?

Lokale en internationale instructeurs kennen de duikstekken perfect en laten je graag al het moois van Aqaba zien. Onze gasten zijn op vakantie en dat moeten ze ook zo ervaren. Aan boord zijn we dan ook nooit gehaast, alles kan in je eigen tempo. Relax!

Meer info Ahlan Aqaba Scuba Diving Center: www.diveinaqaba.com

Ahlan Aqaba Scuba Diving Center

Bekijk ook: Koninklijk duiken in Aqaba