Zwarte, rubberen vinnen. Dus techvinnen. Deze conclusie kun je snel trekken wanneer je de RK3 vinnen van Apeks ziet.

Tekst: Sander Evering  Foto’s: René Lipmann

Maar eenmaal in de hand zijn ze toch anders. De zwarte kleur zet je op het verkeerde been, ze zijn gemaakt van thermoplastisch rubber. Dit duurzame materiaal is erg licht. Maar dat betekent niet dat ze niet tegen een stootje kunnen: ze zijn juist zo ontworpen dat je ze onder zware omstandigheden en bij alle temperaturen kunt gebruiken. Ik ga de vinnen dan ook in verschillende duiksituaties ‘misbruiken’, in het groene en koude water van Vinkeveen en het tropische water van Bonaire.

Vinkeveense Plassen

In Vinkeveen duik ik in droogpak, met een singletank. De pasvorm is heel erg goed, je voet gaat lekker ver in de pocket en dat geeft erg veel gevoel tijdens het zwemmen. Je kunt er met je stevige rockboots in, je voet zit dan zo vast als een huis. Het vinblad is kort maar breed, hierdoor kun je veel stuwkracht creëren maar toch goed manoeuvreren. Positioneringsvinslagen zoals de flutter en frog kick gaan zonder moeite, hoewel je in het begin het gewicht mist. Omdat het lichte vinnen zijn moet je wel oppassen dat je in droogpak geen ‘lichte voetjes’ krijgt. Handig is ook het gat in de punt, hierdoor kun je ze ophangen met een clip aan je D-ring. Ideaal wanneer je een stuk moet lopen voordat je duik begint!

Bij duiken met dubbelset en een stage merk je wel dat ze lichter zijn en minder kracht kunnen overbrengen dan stevige rubberen vinnen. Ze buigen bij een frog kick iets eerder weg en voelen dan wat slap aan. Bij de flutter kick komen de vinnen het beste tot hun recht, hier presteren ze perfect! Deze vinnen zijn dan ook uitermate geschikt voor iedereen die gewend is aan de standaard zware rubberen vinnen in combinatie met een droogpak, maar op vakantie in natpak duiken en geen zin hebben om te zware vinnen mee te zeulen. Zo blijkt op Bonaire.

Anderen lezen ook:  Ghost Fishing identificeert Noordzee wrak Rode Poon

Ik duik er een week mee op Bonaire en ze zijn ideaal om mee te nemen op de duikboot.

Ook in wit

Door hun gewicht en het materiaal blijven de vinnen in zout water nét drijven, zelfs met de standaard RVS-veren. Ik duik er een week mee op Bonaire en ze zijn ideaal om mee te nemen op de duikboot. Wanneer ik ze na de duik aangeef aan een crewmember vanuit het water, kan ik ze in één handeling uittrekken en aanreiken. Mijn conclusie: duik je in warm water met een dun natpak en wil je zowel boven als onder water geen te zware vinnen, maar wel dezelfde kwaliteit, dan is momenteel deze nieuwe Apeks RK3 vin de beste keuze. Maar ook met een droogpak en single tank zijn het prima vinnen om te gebruiken. En het leuke is, ze zijn ook verkrijgbaar in wit!

Specificaties Apeks RK3 vinnen

Materiaal: thermoplastisch rubber Straps: RVS-springstraps Voetpocket: open hiel Kleur: wit en zwart Maten: Medium/Large/Super Prijs: € 187,60

www.apeksdiving.com

Bekijk ook: Vinnen met power