Als je op het strand de eikapsels van haaien en roggen vindt, kun je bijdragen aan betere bescherming van deze dieren. En dat gaat nu nog makkelijker met de nieuwe app van Dutch Shark Society!

Jij kunt haaien en roggen helpen beschermen

In onze Noordzee komen 9 soorten haaien en 9 soorten roggen voor. Van een aantal van deze diersoorten kun je eikapsels op het strand vinden. Dat is niet alleen leuk en bijzonder, maar als je ze vindt en ze ook registreert, dan draag je bij aan wetenschappelijk onderzoek. Jouw melding helpt bij het in kaart brengen van gebieden waar vaak eikapsels aanspoelen. De eikapsels kunnen aangeven dat er vlakbij paaigebieden zijn en het vinden van deze gebieden is belangrijk voor betere bescherming van deze mooie zeedieren. Sinds de ‘eikapseljacht’ van Dutch Shark Society is gestart, zijn er al meer dan 1500 eikapsels geregistreerd.

Foto: links 4 eikapsels van haaien, rechts eikapsel van een rog

Leuker en makkelijker

De eikapseljacht wordt nog leuker en makkelijker nu Dutch Shark Society een gloednieuwe app gelanceerd heeft. Daarmee kun je jouw vondsten heel eenvoudig identificeren en registreren. Je vindt deze in de App Store Of Google Play. Zoek op ‘Eikapsel’, installeer de app en selecteer bij taal eenmalig Nederlands. De app geeft niet alleen een registratiemogelijkheid, maar ook een kleine encyclopedie van de eierleggende haaien- en roggensoorten in Nederland. Je registreert dus moeiteloos je eikapsel met foto en automatische locatiebepaling.

Lees hier meer over haaien, roggen, hun eieren en de eikapseljacht

WWF werkt samen met Dutch Shark Society in het project ‘haaien en roggen in de Noordzee.’

Anderen lezen ook:  Ghost Fishing identificeert Noordzee wrak Rode Poon

Bekijk ook: Nieuwe soort haai ontdekt met indringend grote ogen