“Mijn buddy heeft enkel oog voor het wrak. Ik stuur hem het bericht: kom terug, en hij reageert direct.” Garmin komt met een revolutionaire functie om de Mk3i in combinatie met de tankpod T2. Je kan vanaf nu vooraf ingestelde berichten versturen aan je buddy – onder water!

Tekst: Judith Rietveld Foto’s: Harro Cats

Focus

Duiken met een onderwaterfotograaf is niet altijd even eenvoudig. Wanneer ze een onderwerp gevonden hebben dat hen aanstaat, vergeten ze heel de wereld en is de focus daar. En dat begrijp ik. Meestal blijf ik dan een beetje in de buurt rond scharrelen, en ontdek ik ook heel veel leuke dingen. Maar als er stroming staat, is zo’n situatie van een onoplettende fotograaf minder leuk. Zo ook bij Roca Partida, Socorro. We duiken bij een grote rots, in het midden van de oceaan. De stroming is behoorlijk sterk en we laten ons meevoeren langs de rots. En die is heel interessant! Hier vind je heel veel witpuntrifhaaitjes, die rondzwemmen of op elkaar gestapeld liggen in de gaten van de rots. Dat is natuurlijk een heel mooi onderwerp!

Daar denkt mijn buddy en onderwaterfotograaf Daniel Versteeg net zo over. Hij zwemt achter mij, en grijpt zich – zonder dat ik het door heb – vast aan een rots. Ik geniet van de wolk haaien waar ik doorheen ga. Wanneer ik achterom kijk, zie ik Daniel langzaam steeds verder verdwijnen. Hij houdt zich vast aan de rots, de haaitjes druk fotograferend. Hij ziet totaal niet dat ik meegevoerd word door de stroming. Terugzwemmen is geen optie. Hij gaat helemaal op in zijn onderwerp. Ik drijf steeds verder weg en zie geen mogelijkheid om me ergens vast te houden. Op het signaal van mijn lamp reageert hij niet, en ik drijf steeds verder het blauw in. Hoe kan ik hem nu nog bereiken?!?

 

Subwave Techonologie

Had ik op dat moment maar de Mk3i gehad. Want daarmee kan je elkaar berichten sturen. Dan had ik simpelweg twee drukken op de knop hoeven te doen en Daniel had op zijn pols gezien wat er aan de hand was. ’Kom hier’. Elkaar berichten sturen? Hoe dan? Dat kan toch helemaal niet? Zeker wel! Garmin heeft daar iets heel vernuftigst op bedacht met Diver Messaging dankzij de Subwave Technologie. Dit is een geavanceerd communicatiesysteem gebaseerd op sonar. Hoe dat werkt, testen we op Bali bij het Liberty Wreck. Laten we eerst eens alles aansluiten.

Anderen lezen ook:  Breaking: nieuwe Suunto D5 vanaf morgen verkrijgbaar

Om dit systeem te kunnen gebruiken, heb je de Mk3i duikcomputer en de T2 zender nodig. De T2 dien je te monteren op de hogedrukpoort van je 1e trap. Ik draai mijn tank open en de zender gaat uit de energiezuinige modus. Onder duikinstellingen kies ik voor Luchtintegratie > Zenders > Voeg nieuw toe. De duikcomputer start met zoeken en toont het ID-nummer van mijn zender. Deze staat ook op de behuizing van de transmitter zelf. Wanneer ik dit aanklik, verschijnt verbonden op mijn scherm. Dat was makkelijk!

Waarin de T2 verschilt van andere zenders, is dat hij onder water gebruikmaakt van SubWave communicatie op basis van sonar.

Dit is een laagfrequentie geluidsgolf die hij uitzendt om zo te communiceren met het duikhorloge. Dit is volgens Garmin veel betrouwbaarder dan andere communicatiesystemen onder water en je bereik is ook groter. En wanneer jouw buddy dus ook een MK3i en een zender heeft, kun je dit met elkaar connecten om berichten naar elkaar te sturen. Eigenlijk heel simpel gezegd: De T2 tankpod kun je zien als een modem. Via dit modem broadcast hij jouw bericht naar de duikcomputers die met dit modem verbonden zijn. Dat is overigens niet alles, je kan daadwerkelijk alles over je buddy lezen op je eigen duikcomputer, waaronder aantal bar, luchtverbruik en signaalsterkte.

Berichten versturen

Nu moet je niet denken dat je onder water gezellig kan gaan appen. Garmin heeft dit bewust ook niet mogelijk gemaakt. Dit is deels te wijten aan de beperkingen van de interface, maar ook om duidelijk en snel te kunnen communiceren. Ook heel handig als je visueel niet goed kan communiceren door slechts zicht of als je iemand bent kwijtgeraakt. Als je in een noodsituatie zit, lijkt het me ook niet dat je hele berichten wilt typen maar snel iets wilt versturen. Laten we dit eens gaan testen!

Anderen lezen ook:  Duikexpeditie onderwaternatuur Amsterdam

Samen met mijn vriend Mario, stellen we onze Mk3i en T2 in. We geven onze beide zenders een naam. In ons geval is dat eigenlijk niet heel belangrijk, maar als je met een groep duikt, kan het heel handig zijn dat je weet wie het bericht verstuurt. Bij duikinstellingen controleren we nogmaals of ‘berichten’ op ‘aan’ staat. Boven water kun je het versturen van berichten niet testen, dit werkt alleen onder water. We zijn klaar en zetten koers naar de USAT Liberty. Eenmaal bij het wrak zie ik Mario gefascineerd naar het wrak kijken. Dit is een mooi moment. Ik ga hem een bericht sturen!

Ik druk op menu en ga naar berichten. Ik selecteer ‘Kom terug’ en druk op ok. Omdat het bericht door het water moet reizen, krijgt Mario niet direct het bericht, maar binnen enkele seconden zie ik hem verbaasd naar zijn duikcomputer kijken en vervolgens naar mij. Hij lacht, en zwemt naar me toe. Ik zie hem op zijn duikcomputer ook iets selecteren. Binnen no time voel ik mijn Mk3i trillen. “Ok” verschijnt er in beeld. Dit is leuk! Het kan maximaal 45 seconden duren voordat je bericht is verzonden. Dit is dus wel belangrijk om in gedachten te houden. Indien je direct toegang wilt hebben tot je berichten, kun je deze onder de ‘hot key’ zetten. Dan druk je enter lang in, en zit je gelijk in het juiste menu.

Diver Assistance Mode

Nog een andere handige functie – die ik nooit hoop te gebruiken – is de Diver Assistance Mode. Deze zit onder de lichtknop, linksboven. Wanneer je deze 5-8 seconden ingedrukt houdt, verschijnt ‘Help me’ in beeld. Als je op ‘ok’ drukt, wordt dit bericht verzonden. Of je laat de countdown lopen dat het bericht vanzelf wordt verzonden. De Mk3i 55mm is voorzien van een zaklampje aan de bovenkant (vergelijkbaar met die van de iPhone maar nog feller) en deze gaat automatisch aan wanneer de Diver Assistance Mode is ingeschakeld. Hij blijft dan continu flitsen. Iedere duiker die met jouw tankpod verbonden is, ontvangt dit bericht en kan direct jouw tankdruk, diepte en afstand zien. Zo kan de buddy gelijk zien wat er aan de hand is, bijvoorbeeld als je tankdruk heel laag is. Dit bericht ‘Help me’ wordt om te twee minuten uitgezonden, net zolang totdat jij de modus deactiveert. Handig als je in een noodsituatie zit, zodat jij je kan focussen op je probleem en niet continu het bericht eruit hoeft te sturen. Probleem opgelost? Druk wederom de lichtknop 5-8 seconden in. Je verzendt dan het bericht: ‘Ik ben ok’.

Anderen lezen ook:  Orka-oma helpt kleinkind overleven

30 meter

Hoe ver kan je van elkaar verwijderd zijn? Eerst was dit 10 meter, na een upgrade is nu maar liefst 30 meter mogelijk. Het is wel belangrijk om te weten dat deze berichtgeving niet een vervanging is voor je visuele communicatie, maar een extra veiligheid. Wat ik van de Diver Messaging vind? Een heel mooi en inderdaad vernuftig systeem. Een extra stukje veiligheid. En een heel handig middel om direct de aandacht te krijgen van de zwaar geconcentreerde onderwaterfotograaf…

Facts Garmin Diver Messaging

Bereik: 30 meter. Dit is wel afhankelijk van de omstandigheden zoals aanwezigheid van obstakels en helderheid van het water. Betrouwbaarheid: Sonar-gebaseerde communicatie is betrouwbaarder onder water dan traditionele radiosignalen. Handig voor duikinstructeurs: Duikinstructeurs kunnen effectiever communiceren met hun cursisten, zodat iedereen op de hoogte is van het duikplan en eventuele wijzigingen.
Noodsituaties: Snelle berichtgeving kan cruciaal zijn in noodsituaties, zodat duikers om hulp kunnen vragen of anderen kunnen waarschuwen voor mogelijke gevaren.

De berichten die je kan versturen:

– Ben je ok?
– Ok
– Nee
– Kom hier
– Veilig de duik beëindigen
– Help me

Hoe werkt het?

Bekijk de instructievideo!

Vanaf prijs Mk3i : € 1249,99
T2: XX
www.garmin.nl