Er mag opnieuw meer Oost-Atlantische blauwvintonijn worden bovengehaald. Maar wat betekent dit concreet? En kunnen we nu weer meer blauwvintonijn eten, en komt de vis ook in onze Noordzee voor? Hier volgen  wat vragen en antwoorden:

 

Komt de blauwvin voor in de Noordzee?

De vis wordt hier wel gespot, maar zijn leefgebied ligt toch vooral zuidelijker in de Atlantische Oceaan, en ook in de Middellandse Zee. De soort heeft een enorm groot verspreidingsgebied, van het zuiden van de Atlantische Oceaan tot helemaal in het noorden. Een zeldzame keer is hij zelfs gezien in de buurt van IJsland.   

Is de soort een prooi voor de vissers?

Momenteel wordt er niet actief op blauwvintonijn gevist. Overigens zouden onze vissersboten de soort zelfs niet kunnen bevissen: de blauwvintonijn staat bekend als de “Ferrari” onder de tonijn: een roofdier dat bijzonder snel en beweeglijk is.

Er zijn speciale technieken nodig om hem te vangen, en onze vloot is er niet voor uitgerust. “Met onze technieken zouden we hem nooit kunnen vangen. Hij is heel actief en snel, en veel te behendig”, zeggen experts. De vis kan wel worden gevangen met een gewone lijn. Gespecialiseerde vissersvloten werken ook vaak met heel grote netten waarmee ze de blauwvin langzaam omsingelen.

Hoe ziet zo’n blauwvin er eigenlijk uit?

Blauwvinnen zijn reuzen onder de vissen, met een torpedo-achtige lichaamsvorm. Het is een uitstekende jager die bijzonder beweeglijk en snel is. De blauwvin is eigenlijk een echte atleet. Door de myoglobine in de spiermassa, ziet het vlees rood.

Anderen lezen ook:  Koraalvissen blijken supersnelle babyvissen te hebben

Blauwvinnen kunnen makkelijk enkele honderden kilo’s wegen, tot zelfs 700 kilogram, en enkele meters lang worden, maar de meeste exemplaren die gevangen worden, zijn een stuk kleiner. De soort is niet te verwarren met andere tonijnsoorten, zoals de geelvintonijn, die kleiner is.  

Gaat de vis niet opnieuw een bedreigde soort worden?

Na zware overbevissing (in combinatie met illegale vangsten) belandde de blauwvintonijn op de lijst van bedreigde diersoorten, een tiental jaar geleden. Door de heel strikte quota die toen zijn opgelegd om de soort te redden, is er nu weer verbetering waar te nemen. Overigens zijn die heel strikte quota in het recente verleden al eens licht versoepeld, maar nu gaat het dus om 50 procent extra.

Wetenschappers en experts zijn het erover eens dat de Oost-Atlantische blauwvin het opnieuw beter doet. Voorstanders claimen dat de vis er dan ook best wel tegen kan, maar tegenstanders waarschuwen dat het nog te vroeg is.

Het WWF stuurt alvast een “serieuze waarschuwing” uit. “De soort groeit heel langzaam en plant zich pas voort op latere leeftijd. Op het congres zat overigens een wetenschappelijk comité dat zei dat de populatie nog niet hersteld is, en dat het te vroeg is om de quota opnieuw zo fors te verhogen”, zegt Koen Stuyck van WWF België.

 

Bron: VRT NWS