Nieuwe duikmaterialen ontwikkelen: Dean Garraffa en Doug Toth doen niets liever. Sinds 1976 hebben de mannen een reputatie opgebouwd als veeleisende ontwerpers van innovatieve duikuitrusting. Niet zo gek dat ze daardoor veel talloze baanbrekende patenten verwierven voor een grote fabrikant.

In 1995 wilden ze een eigen bedrijf oprichten, waaruit Atomic Aquatics ontstond. “Vanaf het begin hebben we al onze ontwerp-, engineering- en productieprocessen gewijd aan het bereiken van één enkel doel: de beste zijn en de beste duikervaring bieden voor Atomic-duikers,” aldus Dean. “Elk product dat we creëren is een weerspiegeling van onze eigen filosofie. We bekijken alle details en heroverwegen elke functie vanaf het begin. Als er een manier is om een ​​product te verbeteren om de duikervaring nog mooier te maken, zullen we die vinden,” aldus Doug.

Absolute controle

Atomic Aquatics produceert en assembleert al haar onderdelen zelf in Zuid-Californië. Niks aan materiaal wordt uit andere landen gehaald. Volgens het bedrijf heb je enkel zo de absolute controle over je eigen producten. “We zijn control freaks en daar zijn we trots op,” zegt Dean. Deze interne aanpak vermindert de afhankelijkheid van externe leveranciers. Atomic Aquatics produceert daarnaast niets voor andere bedrijven, waardoor de focus uitsluitend ligt op het eigen product. Alle ademautomaten worden getest in een dieptesimulator onder verschillende omstandigheden op 90 meter. “Hoewel de recreatieve diepte veel ondieper is, willen we een extra veiligheidsmarge bieden,” verklaart Dean. Van duikers voor duikers. Zo gaat Atomic Aquatics te werk. Wat zijn de behoeften en wensen van een duikers? Hoe kan het beter, hoe kan het anders? Aan de hand daarvan gaan ze aan de slag met ontwerpen. Dit varieert van eenvoudige potloodschets tot geavanceerde CAD-technologie. Dat er hele mooie producten uitkomen, blijkt; de Red Dot Awards is al meerdere keren toegekend.

Anderen lezen ook:  Oceama Mako: wat een licht!

Beste van het beste

Atomic Aquatics was het eerste duikmerk dat met een ademautomaat op de markt verscheen die volledig uit titanium bestond: de T1. Na dit baanbrekende succes ontstond de vraag; wat kunnen we dan nu doen om weer iets revolutionairs op de markt te brengen? Het succes van de Atomic Aquatics T1 bevestigde dat duikers producten willen die voortkomen uit een nieuwe manier van denken. Nieuwe materialen en ontwerpen, de  voordelen van verbeterde prestaties… Dean: “Daarom lanceerden we een programma om materialen te zoeken en nieuwe ontwerpen te gebruiken die de duikervaring van elk type duiker verhogen.

Elk productontwerp van Atomic Aquatics begint met de zorgvuldige selectie van het perfecte materiaal. Daarbij laten we ons niet beperken door kosten of productieproblemen.” Prioriteit nummer één is het kiezen van het juiste metaal om de beste duikprestaties te leveren.

In veel gevallen vereist dit de ontwikkeling van nieuwe productieprocessen die nog nooit eerder in de duikindustrie zijn gebruikt. Alle ademautomaten worden met de hand in elkaar gezet in de White-Room-Clean kamer. Dean: “We weten dondersgoed dat we levensondersteunende apparatuur maken. Het is dan ook uitermate belangrijk dat er geen fouten gemaakt worden. Alle ademautomaten worden één voor één door onze montagetechnici in elkaar gezet. Vervolgens ondergaat het meerdere testen.”

Morgen

Of er nieuwe producten op de planning staan? Daar antwoordt Dean het volgende op: “Morgen is onze favoriete dag van de week. We voegen alleen een nieuw product toe als het klaar is. En ‘klaar’ betekent wanneer het beter is dan wat iemand anders te bieden heeft. Het beste moet dus nog komen!

Anderen lezen ook:  Wat houdt zuurstofschoon in?

De parels van Atomic Aquatics

De sterkste wing ter wereld: dat meent het merk te hebben gecreëerd met de BC2. Deze wing is gemaakt van unieke dubbel-gelamineerde polyurethaan-gedekte stof en corrosie-bestendige metalen. De stof stoot water af, waardoor de BC2 heel snel droogt. Deze exclusieve stof is ongelofelijk sterk en duurzaam. Hij kan bijna de dubbele hoeveelheid druk dan standaard BC-materialen weerstaan, is praktisch ondoordringbaar en biedt weerstand tegen schuring, scheuren en puncties. De Cam-Lok tankband geeft duikers de mogelijk om een breed scala aan flesmaten aan de BC2 te bevestigen in seconden. De band werkt hetzelfde als bij skilaarzen en past zich snel aan zonder de hinderlijke bevestigingen door een gesp.

De BC2. De sterkste wing ter wereld

Hiep, hier, hoera!

Superstoer en verbluffend mooi, de ultra-exclusieve T25 Limited-Edition Anniversary Regulator. Deze ademautomaat staat symbool voor 25 jaar overtreffend ontwerp, techniek en prestaties. Hij is gefreesd uit massief titanium, waarna hij vervolgens een diamond-like coating kreeg. Hierdoor kreeg het ook de prachtige iriserende kleuren die bij geen enkele automaat hetzelfde is. Niet alleen het uiterlijk is mooi, ook het innerlijk: nitrox tot 40%, Jet Seat high-flow piston, factory-sealed om vuil buiten te houden en voorkomt bevriezing. De tweede tap kun je 30 graden draaien zodat je slang niet gaat trekken.

De ultra-exclusieve T25 Limited-Edition Anniversary Regulator

Metallurgy

Wat is een legering? Een legering is een combinatie van twee of meer metalen elementen die resulteert in een nieuw speciaal metaal met verbeterde fysieke en mechanische eigenschappen. De ingenieurs van Atomic Aquatics kiezen zorgvuldig metalen uit voor een superieur niveau van duikprestaties, minimaal onderhoud en een langere levensduur van het product. Voor elk type duiker is een geschikte ademautomaat beschikbaar die past bij de duikstijl en portemonnee. Handig om te weten: de letter in de naam van de ademautomaat staat voor het primaire metaal dat in het product voorkomt:

Anderen lezen ook:  Aqua Lung Squeeze messen: vlijm scherp!

  • T3 – Titanium
  • ST1 – roestvrij staal/titanium
  • M1 – Monel (o.a. 65% nikkel en 30% koper)
  • B2 – Messing
  • Z2 – Zirkonium