De Belgische duiker Ben Reymenants is in Thailand betrokken bij de reddingsoperatie van de twaalf voetballertjes en hun coach. Na negen dagen zijn ze levend teruggevonden, maar ze uit de ondergelopen grot redden wordt een heel moeilijke klus. “Ofwel proberen we ze er nu snel uit te krijgen, ofwel laten we ze drie maanden in de grot zitten met twee artsen en voldoende voedsel bij zich.”

Opluchting in Thailand: na negen dagen vermist te zijn, heeft een reddingsteam twaalf vermiste voetballertjes en hun trainer teruggevonden in een grot. Maar ter plaatste wordt de euforie getemperd door het realisme bij de reddingswerkers die de jongens uit hun hachelijke positie moeten bevrijden. Dat vertelt duiker Ben Reymenants (rechts op de foto) aan VRT NWS. “Er is heel veel euforie, maar nu begint het echte werk pas.”

“Hoe gaan we hen uit die grot krijgen? Dat is de grote vraag. We hebben eerst geprobeerd een gat te boren”, legt de duiker uit, “maar we zijn daarbij op een heel harde laag zwarte graniet gestoten. Daar doorheen boren zal lang duren en het gesteente weggraven zal lang duren.”

3 dagen of 3 maanden?

Het wordt een race tegen de tijd, want “over 72 uur worden hevige stormen verwacht, waardoor de hele grot zou onderlopen.” Als de jongens niet kunnen gered worden, overwegen de reddingswerkers om de jongens drie maanden veilig in de grot te laten zitten, weliswaar onder begeleiding van twee dokters.

De twee dokters hebben zich vrijwillig aangeboden zich in de grot te laten opsluiten bij de kinderen. Ze zullen voedselpakketten meenemen waarmee ze 4 maanden kunnen overleven, tot het water in de grot voldoende is gezakt.

Anderen lezen ook:  Bonaire heeft code geel, Nederlandse toeristen welkom vanaf 4 november

Geen sinecure

Reymenants legt uit waarom de redding op korte termijn niet vanzelfsprekend is. “De kinderen en de trainer zijn vandaag levend teruggevonden, maar ze zijn heel veel verzwakt. De helft van hun spieren zijn afgestorven. Er is voorlopig een hulpverlener achtergebleven, in afwachting van meer hulp.

De hulp ter plaatse krijgen is lastig, want de mensen die tot bij de jongens zijn geraakt zijn heel ervaren grotduikers, maar de kinderen kunnen niet meer zwemmen en al zeker niet duiken. “Daarom wordt er nu heel hard gebrainstormd hoe we hen uit de grot kunnen krijgen.”

Zo wordt er gedacht om hen met beademingsmaskers en speciale duikerspakken door het water te loodsen. Maar dat houdt veel risico’s in, want de kinderen kunnen dan in shock raken en de kans is groot dat ze onderweg zouden panikeren en/of verdrinken.

Bron: VRT.be

Bekijk ook: Heiligdom van de Maya’s ontdekt in ’s werelds langste onderwatergrot