Heb jij last van jeukende oren na het duiken of loop je snel infecties op aan je gehoorgang? Op de DUIKEN stand kun je tijdens Duikvaker op 2 en 3 februari ‘Michels Spreekuur’ bezoeken, de man achter AudiolSwim. Hij weet alles over duikers en oren. Je kunt gratis je oren laten nakijken en je krijgt direct advies. Dus, doe de oortest!

Tekst: Menno Gaastra Foto: Martin Davis

Veel duikers hebben na het duiken last van hun oren. In de meeste gevallen betreft het pijnklachten ten gevolge van het niet goed of op tijd klaren. Maar het kan ook heel goed zijn dat het de eerste tekenen zijn van een buitenste gehoorganginfectie. Duikmedisch arts Menno Gaastra vertelt hier meer over en behandelt het gebruik van oorsprays.

Je zal niet de enige duiker zijn die na het duiken even aan zijn oren krabt. Onze oren worden onder water aan vele factoren blootgesteld en kunnen dan gaan irriteren. In de regel is onze buitenste gehoorgang drie centimeter lang. Het gebied naar je trommelvlies toe is omgeven door bot. De buitenste laag wordt 1/3 afgegrensd door kraakbeen, onze oorschelp. De gehoorgang is bekleed met huid. Deze huid vernieuwt zich constant en de oude huidschilfers worden naar buiten getransporteerd. Oorsmeer (cerumen) geeft een bescherming aan het trommelvlies en de gehoorgang. Dit wordt aangemaakt in het buitenste 1/3 deel van de gehoorgang naar de oorschelp toe. Op lichaamstemperatuur is oorsmeer vrij soepel en heeft een antibacteriële werking. Het geeft een klimaat waarbij bacteriegroei niet verder kan gaan. De vetzuren die in de oorsmeer zitten, zorgen ervoor dat er een beschermingslaagje over de huid gelegd wordt dat water afstoot. Als de huid namelijk nat is en daardoor week wordt, is hij gevoeliger voor infecties. Ook is het wat zuurder wat meehelpt om de bacteriegroei verder te remmen. We hebben het oorsmeer dus wel degelijk nodig als duikers om onze oren te beschermen tegen infecties. Als je voor het duiken regelmatig je oorsmeer verwijdert, is de kans groter dat je een buitenste gehoorganginfectie oploopt. Dit gebeurt met name als je in warmere oorden duikt. De warme, vaak vochtige omgeving zorgt ervoor dat de bescherming van de gehoorgang minder is en de infecties sneller kunnen ontstaan. Maar ook in zwembadwater is de kans op infectie groter. Wanneer je vaak in dit water ligt, kan het chloor of zout-elektrolyse je oren aantasten.

Anderen lezen ook:  Mares: Epic

Invloed koud water

Bij enkele vormen van eczeem kan het zijn dat er extra jeuk is in de gehoorgang. Dit komt vaak doordat de huid dan ter plekke wat droger is. Als je jeuk hebt, ga je krabben. Je maakt door het krabben kleine wondjes aan de huid waardoor de verdediging van de huid minder is. De kans op infecties wordt hierdoor natuurlijk weer vergroot. Bij regelmatige irritatie van de buitenste gehoorgang kan het bot dat direct onder de huidbekleding ligt, geïrriteerd raken. Dit kan ook gebeuren als het oor regelmatig wordt blootgesteld aan erg koud water. Hierdoor ontstaat extra botvorming ter plekke. We noemen dit exostosen (osteomas). Door de groei van deze botuitsteeksels kan de gehoorgang nauwer worden. Hierdoor verlaten oorsmeer, (zout) water en andere stoffen de gehoorgang niet goed. Dit lokt in sommige gevallen ook weer een infectie uit. Als er door de blokkade van de exostose een infectie ontstaat, is dit voldoende om de gehele gehoorgang af te sluiten. Je begrijpt dat dat geen fijne situatie is.

oortest

Oorbescherming

Er zijn vele middelen op de markt die erop gericht zijn de buitenste gehoorgang extra te beschermen. Want alleen al watercontact veroorzaakt mogelijk extra irritatie van de huid. Het laten verwijderen van je oorsmeer voor je vakantie kan handig zijn, maar dan dien je wel extra aandacht te schenken aan wat extra bescherming van je gehoorgang. Zure oordruppels zijn een optie, maar ook een druppel olijfolie verricht wonderen. Recent is er een nieuw middel op de markt gebracht, AudiolSwim. Het is een combinatie van olijfolie en tea tree olie. Tea tree olie is een middel dat plaatselijk je afweersysteem wat activeert. Dit maakt je minder gevoelig voor infecties. Wanneer je veel in buitenwater duikt en zo dus zand en ander vuil in je oren ‘verzamelt’, dan helpt deze spray om het sneller af te voeren. Met een wattenstaafje duw je het vuil alleen maar verder in je oor terwijl dit hulpmiddel het op een natuurlijke wijze afvoert. Door middel van een speciaal verstuivertje breng je de oliën in het oor aan zonder het gevaar dat je te diep gaat. Kortom, zeker het proberen waard. Bij regelmatige buitenste oorinfecties is het natuurlijk raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Deze zal dan bepalen of het zinnig is je door te sturen naar een KNO-arts.

Oortest

Puf 1-2 doseringen vooraf in de gehoorgang (links). In je oor is een ‘coating’ ontstaan (rechts), die 18-48 uur water en bezinksel afstoot en afvoert. Tegelijkertijd bevordert het op natuurlijke wijze de afvoer van oorsmeer en voorkomt het veel jeuk.

Hoe werkt AudiolSwim oorspray?

Anderen lezen ook:  Politie treft nachtelijke duikers op golfbaan

AudiolSwim bestaat uit zeer fijn gefilterde medische olijfolie en 0,5% tee trea olie dat je met een verstuiver in je oor spuit en zo je gehoorgang ‘coat’. Beide oliën zijn 100% natuurlijk en gecertificeerd als een persoonsgebonden medisch klasse 1 hulpmiddel. Het voorkomt vastzittend water, oorproppen, otitis externa (zwemmersoor), aanwas van oorsmeer en neutraliseert de gevolgen van buiten-, zwembad-, en zeewater. Puf 1-2 doseringen vooraf in de gehoorgang, dit is voldoende om vastzittend water te voorkomen en bezinksel en water af te stoten gedurende 18-48 uur. Tegelijkertijd bevordert het op natuurlijke wijze de afvoer van oorsmeer en voorkomt het veel jeuk. Al met al een ware aanvulling in de basisuitrusting.

oortest

We hebben als duiker onze oorsmeer wel degelijk nodig om onze oren te beschermen tegen infecties.

Oortest op Duikvaker 2019

Heb jij last van jeukende oren na het duiken of loop je snel infecties op aan je gehoorgang? Op de DUIKEN stand kun je ‘Michels Spreekuur’ bezoeken, de man achter AudiolSwim en die alles weet over duikers en oren. Je kunt gratis je oren laten nakijken en je krijgt direct advies.

Wanneer: 2 en 3 februari Waar: DUIKEN stand Hoe laat: gehele dag

Programma workshops DUIKEN-stand tijdens Duikvaker 2 & 3 februari:

11.00 uur: Raymond Wennekes, Hoe maak je een winnende foto?

12.00 uur: Stefan Panis, Mijn- & wrakduiken

13.00 uur: Gino van Duffelen, Zorg voor je duikpak: tips over onderhoud voor neopreen & droogpakken

14.00 uur: Bootsy’s Babbels

15.00 uur: Sander Evering, Bommenwerper Boeing B17 & technische duikvaardigheden, van vinslagen tot opstijging

Ear Check: gehele dag!

Anderen lezen ook:  Onderzoek naar herkomst plasticvervuiling op Bonaire

Volg ons op Facebook en lees de interviews met de sprekers!