Zuid-Afrika heeft zoveel te bieden: bewonder op één dag zwartpuntrifhaaien, leeuwen, walvishaaien en olifanten. Hoe bijzonder is dat? Deze reis staat nu bovenaan de lijst van mijn mooiste reizen die ik gemaakt heb. Southern Africa is unlocked in our hearts forever.

Tekst en foto’s: Bert Ras

Mijn vader geniet

Mijn vader en tevens beste duikbuddy, waar ik al vele duikavonturen mee beleefd heb, is dit jaar 66 jaar jong geworden. Hij heeft nog nooit manta’s of walvishaaien gezien. We zijn ook gek op haaien. Aangezien ik ze negen jaar geleden tijdens een groepsreis door Zuid-Afrika, Swaziland en Mozambique gezien heb, willen we eenzelfde soort reis boeken. De reisbeschrijving van de 18-daagse groepsreis ‘Southern Africa Unlocked’ van Ocean Legends Tours, inclusief duiken in Mozambique en Zuid-Afrika, klinkt ons perfect in de oren. Alles gericht op het grote leven: The Big Life. In oktober gaan we ons geluk beproeven. In het Kruger Park kunnen we gelijk de Big Five – olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard – wegstrepen.

Hierna maken we onze duiken in Mozambique bij Diversity Scuba in Praia do Tofo. Alles is tot in de puntjes geregeld. De eerste ochtend is de duik jammer genoeg niet al te spectaculair, maar de volgende dag zien we bij het rif Galleria de mooiste en grootste manta die ik ooit gezien heb. Met een spanwijdte van minstens vier meter zweeft hij voor een full treatment boven het schoonmaakstation. Hij maakt hierbij enkele grote rondes en zwemt daarna gracieus weg. Als kers op de manta(art) schieten er op weg naar onze veiligheidsstop een groep van wel veertig duivelsroggen langs ons heen. Tijdens de volgende zodiac-rit springen twee van deze prachtige beesten met een salto achterover boven het water uit. In de middag stuiten we tijdens onze snorkeltocht op een walvishaai. De contouren en zijn witte vlekken kun je goed zien vanaf de zodiac. We rollen achterover het water in en zwemmen rustig mee met het mooie beest, wachtend op het juiste moment om een foto te maken. Dat gebeurt wanneer hij zijn bek opent om een flinke hap krill naar binnen te werken. Dit is niet het enige grote zeedier dat we spotten, vanaf de boot zien we ook nog enkele bultruggen zwemmen. Ons geluk kan niet op.

Grootste manta ooit

Dichtbij de neushoorns

Hlane National Park

Anderen lezen ook:  Dramatisch zwart-wit of een romantische zonsondergang

In Swaziland in Hlane National Park staan we op tien meter afstand oog in (slechtziend) oog met neushoorns. Hierna reizen we naar Sodwana Bay in Zuid-Afrika om te duiken met Coral Divers. De bodem is hier meer bedekt met koraal dan in Mozambique. Het zicht is er ook stukken beter. Bij The Pinnacles zien we onder een overhang twee witpuntrifhaaien op een pedicure van poetsvissen wachten. Er is veel klein leven: bladvissen, harlekijngarnalen, octopussen, naaktslakjes, mijn eerste stargazer. Nog mooier door een macrolens. Met snorkelen komen we een groep van dertig tuimelaars tegen. Ze willen ons maar al te graag bekijken en wij hen ook! Zij en wij zijn zelfs zo rustig dat we na een tijdje de jongen van dichtbij mogen bekijken. Zo heb ik het nog nooit meegemaakt.

Hier valt niets te halen

Duikstek The Cathedral staat bekend om zijn zandtijgerhaaien. In het Engels: spotted ragged tooth shark (raggies) vanwege hun kromme tanden. The Cathedral is een soort grot met boog als opening waarbij de bovenkant open is. Ik zwem door The Cathedral heen en hoe dichter ik bij de overhang kom en in de schaduw zwem, des te meer zandtijgerhaaien ik zie. Wel twintig kijken me rustig na als ik de kerk uitzwem. Ik hoor pas de volgende dag (lees: ik had in de briefing niet gehoord) van Dolf dat we eigenlijk niet The Cathedral in mochten omdat ze daar alleen komen om te paren en hierbij een lange tijd niets eten. Oeps! Tijdens deze duik staat er flink wat stroming maar toch spotten we rond de 75 zandtijgerhaaien. Een goede start om een prachtig en rustig beest van mijn wensenlijstje af te strepen.

In the Cathedral

Een van de Big Five

Roy Harmse van Ocean Legends Tours is onze gids en is in Zuid-Afrika geboren. Hij geeft ons de kans om het beste van het beste van het zuiden van Afrika te zien. De reis staat niet enkel in het teken van safari’s en duiken, maar we snuiven ook een hoop cultuur, bezoeken musea, eten lekker Afrikaans en maken een rit op een quad. Het is kaklekker (Zuid-Afrikaanse uitdrukking voor echt goed/lekker). We hebben geweldig genoten van het grote leven in het zuiden van Afrika. Deze reis staat nu bovenaan de lijst van mijn mooiste reizen die ik ooit gemaakt heb. Southern Africa is unlocked in our hearts forever.

Anderen lezen ook:  Ontdek Papoea-Nieuw-Guinea

Bekijk ook: Twee keer raak met een zeedraak