Bij Euro Divers Lanzarote zit je goed als je met engelhaaien wilt duiken. De Nederlandse eigenaren Dennis en Harold Rabeling weten precies waar je moet zijn en nemen je mee naar de beste spots om deze haaien te zien – waaronder hun eigen huisrif!

Euro Divers Lanzarote: «Met grote regelmaat zien we engelhaaien op ons huisrif!»

De Canarische eilanden fungeren als een unieke locatie voor de engelhaai die regelmatig wordt aangetroffen door duikers op Lanzarote.

Een groot gedeelte van de engelhaaien zijn getagd met een kleurcode, iedere kleur staat voor een eiland waar de engelhaai voorzien is van een tag. Op deze manier probeert het Angel Shark Project in beeld te krijgen hoe groot de populatie is en hoe ze zich verplaatsen rond de Canarische Eilanden. Als wij engelhaaien tegenkomen met een tag, dan maken wij daar gelijk melding van.

engelhaai Lanzarote Euro Divers

Met grote regelmaat komen we engelhaaien tegen op ons huisrif Playa Grande, omdat dit toch een locatie is wat minder massaal bedoken wordt zoals Playa Chica. Ons huisrif is op slechts 150 meter van ons duikcentrum verwijderd en vanaf het strand wandel je zo het water in. Het strand loopt heel geleidelijk af. Op slechts enkele meters diepte liggen de eerste partijen met (lava)rotsblokken met mooie begroeiingen en vind je heel veel vissoorten; sepia’s, octopussen, roggen en natuurlijk de engelhaaien!

Zeker in het seizoen van oktober tot en met maart komen we de engelhaai bijna dagelijks tegen en soms zelfs vier of vijf verschillende tijdens één duik!

Sommige haaien zien we regelmatig en hebben we al bijnamen gegeven, ze zijn dan te herkennen aan kleur en lichaamsvorm. Engelhaaien zijn zelden agressief en liggen overdag rustig in het zand, op een rots te rusten of te wachten op hun prooi. Als het donker wordt, zijn ze vaak zwemmend te zien. Als ze op de grond liggen zijn ze met een goede duiklamp ook makkelijk te zien, omdat hun ogen in de reflectie van het licht schitteren als kattenogen. Dat geldt trouwens ook voor de vele roggensoorten die Lanzarote rijk is, ook bij deze zie je de ogen oplichten.

Anderen lezen ook:  Nieuwe soort zakpijp aangetroffen voor de Nederlandse Noordzee

Zoals gezegd is de grootste kans om engelhaaien te ontmoeten in de periode november t/m maart, dit is ook de periode waarin je het mannetje en het vrouwtje in een vaak heftige, maar korte periode de liefde ziet bedrijven. Dit ritueel is zeer bijzonder om te zien en mee te maken, waarbij het wel belangrijk is om ze de ruimte te geven en voldoende afstand te houden. Want met name het mannetje is dan erg dominant aanwezig en zit niet te wachten op concurrentie! Maar spectaculair is het zeker.

engelhaai Lanzarote Euro Divers

Engelhaaien zullen een mens alleen aanvallen uit zelfbescherming, als ze zich bedreigd of ingesloten voelen.

Wij staan absoluut niet op hun menulijst. Op onze duikschool leggen we tijdens de briefing altijd uit dat het belangrijk is dat wij de engelhaai nooit insluiten. En dat we met z’n allen aan één kant gaan liggen om deze bijzondere haaiensoort te bewonderen en zo de ruimte te geven om weg te zwemmen als hij of zij ons zat is. Vooral de contouren van deze haaisoort, de mooie tekeningen op de rug en de statische manier van zwemmen maken de haai bijzonder.

Duiken op Lanzarote is bijzonder en vooral als je diverse plekken op het eiland aandoet, merk je pas hoe veelzijdig het onder water is.

We zijn inmiddels twee jaar open en onze intentie was om mensen te laten duiken in een veilige omgeving, in kleine groepen en met een persoonlijke aanpak. Onze slogan is Diving with Friends en we willen dat de klanten dat echt zo ervaren. Dus als je mooie duiken wilt maken met engelhaaien en een onvergetelijke duikvakantie wilt hebben, ben je bij ons aan het juiste adres!

Anderen lezen ook:  Manta Diving Madeira: Ons huisrif is uniek

Meer info Euro Divers Lanzarote: www.euro-divers.com

E-mail: lanzarote@euro-divers.com Telefoon: +34 699743681

Bekijk ook: Zee-engel Lanzarote, een gevallen engel redden