“Vanuit de ruimte zijn de Bahama’s door de kleuren het mooiste om te zien.” Astronaut en fervent duiker André Kuipers was op 400 kilometer afstand al onder de indruk van deze Caribische archipel. Wij gaan mee met de liveaboard Bahamas Aggressor om het zelf te ontdekken. Is het van dichtbij net zo mooi?
Tekst: Judith Rietveld Foto’s: Daniel Versteeg
De nurse shark van wel 2,5 meter ligt te slapen op een bedje van zeegras. Het ziet er zo vredig uit. Ik krijg bijna de neiging om lekker tegen haar aan te kruipen en mee te doen. Langzaam zwem ik een stukje dichterbij. Het stoort haar totaal niet, ze snurkt gewoon door. Deze verpleegsterhaai is de vaste bewoner van de Blue Hole dus ze is duikers inmiddels wel gewend. Als we konden sluipen, deden we dat, en zetten koers naar de Blue Hole zelf.
Blue Hole
Het zicht is niet meer dan een paar meter, maar de koralen en sponzen die langs de wand van de Blue Hole groeien, zijn prachtig. Grote scholen snappers zwemmen voorbij en enkele trekkervissen kijken ons met hun gekke ogen aan. Heel veel behoefte om dieper te gaan heb ik niet, en we blijven op zo’n 12 meter hangen. Ik kijk nog eens naar het zwarte gat onder me en zie iemand die het dieper klaarblijkelijk wél interessant vindt: een Caribische rifhaai! Wacht, twee zelfs! Ze zijn veel te diep om hen goed te zien, maar even later stuit ik op nog een (obesitas-)haai – wat een dikzak!
Bahamas Aggressor
Terug aan boord ontbreekt het ons aan niets. Meestal val ik af wanneer ik meega met een liveaboard, maar op de Bahamas Aggressor is dat onmogelijk. De Franse kok is namelijk een feeder. Elke dag bakt hij onweerstaanbare koekjes en taartjes, en ook zijn driegangen lunch en diner zijn verrukkelijk. Om de verse middagsnacks als mini-pizza en pasteitjes niet te vergeten.
De boot zelf biedt genoeg ruimte. De hutten zijn niet spectaculair groot, maar je hebt wel je eigen douche en eigen plek. Zowel het zonnedek als de gemeenschappelijke ruimte zijn prima om te vertoeven. Op het duikdek heb je je eigen plaats waar ook al je spullen blijven gedurende de week. De crew is jong en ontzettend behulpzaam, het leuke is dat ze elkaar afwisselen in de verschillende jobs. Zelfs de kapitein geeft meerdere dagen je handdoek aan als je uit het water komt.
Bijzonder duiken op de Bahama’s
Wanneer ik vraag aan onze duikgids Caleb wat voor hem duiken op de Bahama’s nu zo bijzonder maakt, antwoordt hij: “Je hebt hier de meeste diversiteit aan duiken: wandduiken, rifduiken, haaienduiken, wrakduiken en driftduiken. Onze route van de Exuma Cays biedt veel rif- en wandduiken.” Daar heeft hij zeker een punt. Geen enkele duik is hetzelfde.
Wanneer we aanleggen bij de boei, zwemmen er direct al meerdere Caribische rifhaaien rond het achterdek. Ze weten wat er komen gaat! “Deze duik maken we elke week,” vertelt Caleb. “We nemen een box met vissenkoppen mee, een geur die de aandacht van de haaien trekt. We voeren de haaien niet, dit zou hun gedrag beïnvloeden. Uiteraard heeft dit ook invloed op hun gedrag, maar minimaal. Ze komen enkel nieuwsgierig kijken wat er gebeurt en wat er te doen is. Het zijn net puppy’s, zo vriendelijk en aanhankelijk zijn ze. Soms zwemmen ze zelfs tegen je aan, enkel uit nieuwsgierigheid – of gewoon lompheid. Op deze duikstek zie je de interactie tussen de haaien, maar ook de interactie die tussen jou en de haai ontstaat,” aldus een vrolijke Caleb die ook niet kan wachten op de duik. Eenmaal onder water verschijnen er steeds meer haaien. Van babyhaai tot dikke stoere haai: ze zijn er allemaal. En allemaal van de Caribische soort. Het valt me op dat ze een tag in hun vin hebben, het bewijs dat ze goed in de gaten worden gehouden door het Bimini Shark Station. Een hele goede zaak.
Lees het complete artikel in DUIKEN Magazine juli-2019. Nu te koop in de winkels of online.
Ook mee op avontuur naar de Bahama’s? Ga mee met de DUIKEN lezersreis van oktober 2020.
Schrijf je nu in!