Ik kreeg van Neno Peschl de kans om samen met mijn buddy Arthur de Bock het leefgebied van Big Mama te betreden. In 1984 heeft een bioloog van de “Kempervennen” enkele meervallen van ca. 20 centimeter uitgezet in deze plas.

Een van hun is de tot ruim 2.50 cm uitgegroeide Big Mama, zij leeft met meerdere meervallen van rond de twee meter in het meer midden in het park van de Kempervennen.

De meervallen zijn gewend aan de duikers dus geheel niet schuw, wel zijn ze erg nieuwsgierig en komen naar je toe bij een ontmoeting.

De duik

Na een uitgebreide briefing van Neno mochten wij vroeg in de morgen voordat de duikstek open ging een fotoshoot gaan maken.

Samen met mijn buddy besproken we onze duik en besloten om eerst richting de betonnen buizen te gaan en daarna wrakje en drijvende rietmatten. In de betonnen buizen troffen we geen meerval aan op de heenweg, dus toen maar richting wrakjes gegaan.

Ondanks dat Neno me verteld had dat ik eerst overal voorzichtig in moest kijken schrok ik enorm toen plotsde “Big Mama” uit het eerste wrak kwam zwemmen. Wat een enorm grote meerval en wat is zij mooi als je haar van dichtbij kan bewonderen.

Wow wat schrok ik toen ineens deze meerval voor mijn camera verscheen

Nadat we een serie foto’s hadden gemaakt zwommen we richting de drijvende rietmatten, ook daar kwamen we een prachtige meerval tegen. Deze verschool zich tegen de onderkant van de mat en was niet van plan om maar een paar centimeter te bewegen, dus een paar fotootjes gemaakt en weer terug gezwommen naar de betonnen buizen.

Anderen lezen ook:  Another day in paradise

Tijdens deze terugweg zwom er nog een kleiner exemplaar onder ons langs, deze zal niet groter zijn geweest dan ca. 1.50 cm. Toen we aankwamen bij de betonnen buizen hadden we meer geluk dan op de heenweg, in een van de buizen lag een pracht exemplaar van een meerval. Na ca. 70 minuten kwamen we met een big smile boven water, wat een geweldige ervaring was dit!

Toen we boven kwamen stonden nog acht leden van onze duikvereniging RDB Breukelen klaar om te water te gaan, na wat info te hebben uitgewisseld begonnen ook zij aan deze geweldige duikervaring.

Duiken Big Mama

Het meer

Het is een redelijk grote plas met een vlakke zanderige bodem, het diepste punt ligt op ca. 18 meter met een zicht van ongeveer 5 meter. Als het de dagen ervoor niet heeft geregend en het zonnetje schijnt volop kan dit oplopen tot zo’n 10 meter.

Wat kan je er tegen komen?

Op de bodem van de plas komen je onder andere een oude ijscokar, een paar afgezonken kajuitbootjes, een aantal betonnen buizen, een oefenplateau en een aangelegd kunstmatig rif tegen.

Bij de duikschool hangt een plattegrond waar je dit alles op kunt zien, hierdoor hoef je niets van dit moois te missen tijdens je duik. Welke vissoorten kan je buiten de meervallen nog meer tegen komen?  Scholen met baars, snoek, karper en sinds kort is er ook een steur te spotten.

De leefomstandigheden zijn erg gunstig voor al deze vissoorten, het is namelijk verboden te vissen in dit meer en tijdens de donkere avond en nachtuurtjes is er bewaking die regelmatig patrouilleert langs het meer.

Duiken Big Mama

Ontmoeting met Big Mama, wat een geweldige ervaring. Dit vergeet je nooit meer

Praktische informatie:

De duikplas wordt beheerd door de duikschool DiveCompany, het is bij hun mogelijk om dagelijks Padi opleidingen te volgen.

Anderen lezen ook:  Spannende duik met mijn buurman in Roatan

Adres: Kempervennendreef 8 5563 VB Westerhoven / 040 2015619

 • Onbeperkt vrij duiken voor gebrevetteerde duikers van 10.00 uur tot 17.00 uur
 • Inclusief: Registratie en Briefing
 • Gebruik van toiletten
 • Gebruik van handkarren
 • Gebruik van omkleedruimtes
 • Gebruik van spoelgelegenheid
 • Gebruik van zitgelegenheid en materiaaltafels
 • 1 Luchtvulling en koffie/thee bij aankomst
 • Vertoon van brevet en logboek verplicht, duikregistratie verplicht
 • AED en zuurstof aanwezig
 • Prijs per duik dag: € 15,00
 • Bij grote groepen geld de regel 10 duikers betalen, de elfde gratis!

Duiken Big Mama

Voor meer info:

http://www.divecompany.nl/index.php/centerparcs-de-kempervennen

Meer werk van Aart vind je op: www.aartreitsma.nl

Tekst en foto’s: Aart Reitsma