Is duiken in extreem helder blauw water in Nederland niet mogelijk? Dan heb je zeker nog nooit gedoken in Het Blauwe Meer! Afhankelijk van het weer en de thermocline is een zicht tot 15 meter niet uitzonderlijk. Het direct aan het meer gelegen 5 sters Padi duikcentrum, maakt van het duiken op deze locatie een unieke ervaring. Zeker voor de veeleisende fotograaf een absolute aanrader,het is natuurlijk niet voor niets de duikstek van het jaar 2010 geworden!

 
Afhankelijk van het weer en de thermocline is een zicht tot 15 meter niet uitzonderlijk. 

Het Blauwe Meer
In het Brabantse land vind je vlak bij Loon op Zand het Blauwe Meer. Een zoetwaterplas die zijn naam dankt aan de groen blauwe gloed van het water. Afhankelijk van het weer en de thermocline is een zicht tot 15 meter niet uitzonderlijk en dat maakt deze plas, naast de lichtblauwe kleur van het water erg bijzonder. De eerste keer dat ik hier ging duiken vergeet ik nooit meer, vanaf het strand sloegen we rechtsaf. Direct na het te water gaan viel mij de heldere blauwe gloed op in het water, na enkele minuten bereikten we de enorme kleiwanden en met daar omheen enorme partijen kranswier. Na ca 65 minuten verlieten we zeer voldaan het water, wat een prachtige duikstek is dit!

 

Het Blauwe Meer is onderdeel van het “Experience Island het Blauwe Meer”, dit is een evenementenorganisatie die allerlei mogelijkheden op het gebied van outdoor beleving biedt.  Door deze opzet vind je uitgebreide facilitaire voorzieningen bij deze duikstek, de plas ligt op een afgesloten terrein van 50 hectare en het diepste punt van het water is op ca 24 meter.

Anderen lezen ook:  Twee keer raak met een zeedraakPolsdikke paling. 

Zicht
Het zicht is meestal erg goed en kan oplopen tot wel 15 meter. De blauwe gloed dankt het water aan de stoffen calcium en glauconiet, wat hier veel in de bodem zit. Deze helblauwe gloed is bij een stevig zonnetje goed te zien. In het Blauwe Meer tref je over het algemeen een zeer de uitbundige plantengroei aan, die tot grote diepte doorloopt. Naast het vele kranswier en de gele en beige gekleurde zoetwaterspons, tref je hier ook objecten als een Cessna vliegtuig, een landrover en diverse andere wrakken aan. Er zwemmen scholen stekelbaars, baars en snoek rond en als je goed zoekt, vind je er zeker polsdikke palingen. 


Het Cessna vliegtuig.

Info
Omdat het Blauwe Meer onderdeel is van het gelijknamige experience- en outdoorcentre kan je hier niet zonder afspraak terecht en dien je rekening te houden met de openingstijden. Om hier te kunnen duiken betaal je € 17.50 per persoon, je krijgt hiervoor: Onbeperkt duiken voor gebreveteerde duikers van 10.00 tot 17.00 uur. 1 luchtvulling en koffie/thee bij aankomst. Vertoon van brevet en logboek verplicht, AED en zuurstofkoffer aanwezig. Tevens mag je gebruik maken van de omkleedruimtes, de handkarren om je materiaal uit je auto op te halen, de toiletten, spoelgelegenheid, de zitgelegenheid en materiaaltafels.
Kijk voor een route beschrijving naar Het Blauwe meer in Loon op Zand op:www.experience-island.nl

Tekst en foto’s: Aart Reitsma
Meer werk van Aart vind je op: www.aartreitsma.nl