Duiken met je vrienden op Bonaire, óók als je alleen komt? Bij Buddy Dive Resort en Belmar Oceanfront Apartments is dat de normaalste zaak van de wereld. Hier kan je altijd terecht; als vriend.  

Buddy Dive Resort bestaat al 43 jaar en werd in 2002 overgenomen door Ingrid en Martien van der Valk. Zij hebben samen drie dochters die vandaag de dag, samen met hun partners, het bedrijf runnen. In 2004 kochten Ingrid en Martien het naastgelegen Lions Dive Resort op en voegde dit bij Buddy Dive Resort, daarmee kreeg Buddy Dive Resort haar huidige vorm: 73 appartementen verdeeld over studio’s, 1-, 2-, en 3-slaapkamer appartementen, een duikcentrum, huurauto’s, 2 restaurants, zwembaden en technisch duikcentrum. Naast het Buddy Dive Resort runt de familie sinds 2004 ook het duikcentrum Buddy Dive Watersports en doen ze het algemene management van Belmar Oceanfront Apartments. Deze bezige bijtjes zijn zeer bekend en geliefd onder fervent duikers op Bonaire en het is dan ook niet voor niets dat gasten jaarlijks terugkeren naar hun Buddies on Bonaire. Wij spraken Milou (marketing consultant bij Buddy Dive) over de geschiedenis van Buddy Dive Resort, duiken met roggen en walvishaaien, duurzaamheid en nog veel meer.

Buddy Dive 1980

Allereerst een introductie:

Wij zijn Your Buddies on Bonaire: Buddy Dive Resort, Belmar Oceanfront Apartments en Buddy Dive Watersports. We zijn een familiebedrijf en iedereen is onderdeel van de Buddy Dive familie. We hebben een groot team met veel verschillende rollen: van housekeeping tot chefs, duikinstructeurs tot autowassers en receptionistes tot administratie. Met zijn allen staan wij 365 dagen per jaar klaar voor onze gasten.

Werken met familie klinkt misschien intens, maar het komt voornamelijk met veel vertrouwen en begrip. Het is vooral heel gezellig. Iedereen heeft zijn eigen rol binnen het bedrijf zodat we op elk vlak een goed zicht hebben op de operatie en management. Dat levert veel onderling begrip op. Daarnaast schept het een behoorlijke band om met elkaar aan een gezamenlijk doel te werken. Maar we kunnen het gelukkig ook nog over andere dingen hebben dan over werk.

Van alle markten thuis.

Er is niets lekkerder dan na een dag vol met duiken en nieuwe herinneringen te hebben gemaakt volledig bij te komen aan de bar met een verfrissend drankje en een smakelijk hapje. Echt even helemaal relaxen in een ontspannen sfeer, met mede duikers of gewoon lekker op jezelf. Bij Buddy Dive Resort en Belmar Oceanfront Apartments hangt een ontspannen sfeer.

Als familie bedrijf vinden wij het belangrijk dat onze gasten zich helemaal thuis voelen. We zijn allemans vrienden en bieden voor ieder wat wils. Wij zijn Your Buddies on Bonaire. Of je nu 4 of 1x per dag wilt duiken, tec duiken wilt maken of op je eigen tempo macroleven wilt fotograferen op de ondiepe riffen van Bonaire, wij hebben alle faciliteiten die je daarvoor nodig hebt.

En hoe! Buddy Dive Resort en Belmar maken het hun gasten zo makkelijk en aangenaam mogelijk. Zo bieden ze complete pakketten aan met onbeperkt lucht/Nitrox, huurauto’s, accommodatie inclusief ontbijt en eigen keuken (!), bootduiken (indien gewenst) én luchthaven transfers. Daarnaast is er een duikschool die alle cursussen aanbiedt, een drive thru waar je gemakkelijk je flessen en uitrusting kunt inladen voor kantduiken en een geweldig huisrif waar je 24/7 op kunt duiken. Makkelijker kan niet.  

Met twee schitterende resorts is het nog knap lastig kiezen, maar er zijn kleine verschillen die je op weg kunnen helpen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een resort met ontelbaar veel faciliteiten? Dan kies je voor Buddy Dive Resort.

Bij Buddy Dive Resort vind je de meeste faciliteiten. Er is een bar, een groot duik- en technisch duikcentrum en er zijn 2 restaurants en 2 stranden. Op de steiger vind je altijd duikers die het water in- en uitkomen en boten die aankomen of vertrekken. Er is altijd veel gezelligheid.

Anderen lezen ook:  TOPSHOT Bonaire - Zonnende kwal

Heb je liever een intiemer resort met veel persoonlijke aandacht en een appartement met zeezicht? Dan is Belmar Oceanfront Resort weer ideaal voor jou.

Belmar Oceanfront Apartments ligt in het zuiden van Bonaire en is wat kleiner en intiemer met 22 appartementen, allemaal met zeezicht. Op het pooldeck aan zee staat het team voor je klaar met een lekkere koude cocktail, glas prosecco en verse koude handdoeken. Dat is allemaal onderdeel van de “high service” van Belmar. Het huisrif is exclusief voor gasten van Belmar Oceanfront Apartments en de bootduiken hebben valet service. Alles wordt voor de gasten geregeld, zelfs het spoelen van de uitrusting. Tijdens een vakantie bij Belmar kom je compleet tot rust.

En of dit allemaal nog niet genoeg opties zijn, is er ook nog Buddy Dive Watersports (te vinden in het centrum van Kralendijk). Hier kan je terecht voor alle duikservices en het is daarbij niet verplicht om gast van één van de twee resorts te zijn.  

 Your Buddies on Bonaire. 

Buddy Dive Resort en Belmar Oceanfront Apartments hebben jarenlang ervaring met kantduik-paradijs Bonaire. Het beste van Bonaire is dat je heerlijk relaxed en op je eigen tijd kan gaan duiken en de complete vrijheid hebt om je duikvakantie zo in te richten als je wilt. Voor ons is de ongedwongen Caribische sfeer in combinatie met de vrijheid van het kantduiken een geweldig recept voor een heerlijk ontspannen duikvakantie. Je kunt lekker je eigen plan trekken, hebt vaak de duikstek voor jezelf en de duiken zijn prachtig en gemakkelijk. Wij vinden het heerlijk om lekker de tijd te nemen en het rif met alle inwoners uitgebreid te bekijken. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet.  

Duiken op Bonaire biedt veel verschillende mogelijkheden. Hierbij moet je denken aan aflopende riffen, verschillende vissoorten, schildpadden, adelaarsroggen, zeepaardjes en hengelaarsvissen en de duikcondities zijn ongeëvenaard met een watertemperatuur van rond de 28 graden, weinig stroming en goed zicht. Verder zijn er een hoop hoogtepunten die je absoluut niet mag missen. Zo heb je Zoutpier, het wrak Hilma Hooker (bereikbaar vanaf de kant), 1000 Steps waar het krioelt van de schildpadden en daarbij natuurlijk de 1000 stappen die je eerst moet overwinnen (met duikuitrusting en al) om er überhaupt te komen (challenge accepted) en Karpata. Karpata is de meest noordelijke duikplaats voor het National Park en heeft een prachtig stijl rif waar je (als je goed zoekt) oude ankers kunt vinden die helemaal zijn opgenomen door het rif. 

Met Your Buddies on Bonaire verken je het allemaal. Je maakt bootduiken, bezoekt de oostkust van Bonaire en ontdekt al gauw waar Bonaire het meest bekend om staat: zijn kantduiken. Je kunt op de meeste plekken gemakkelijk het water in en uit. Er zijn ongeveer 80 duikstekken op ons kleine eilandje! 

Daarnaast doen ze minsten 3 bootduiken per dag vanaf het resort. We gaan dan vaak naar Klein Bonaire, een klein onbewoond eiland vlak voor de kust van Bonaire, of naar duikstekken die niet vanaf de kant te bereiken zijn.

Verder bieden ze nachtduiken zoals ostracod duiken, fluorescent duiken en bootnachtduiken aan en behoren ook technisch duiken en duiken aan de wilde oostkust van Bonaire – waar je honderden schilpadden kunt zien en kans hebt op grotere vissen – tot de mogelijkheden. 

Wanneer ik vraag wat de favoriete duikplek van Buddy Dive zelf is, blijkt het lastig kiezen. Invisibles is favoriet omdat het een prachtig gezond rif heeft waar je eigenlijk alles hebt: een zandplateau waar je roggen en yellowhead jawfish kunt zien, een zeer gevarieerd rif met gorgonians (lees: zeepaardjes!) sponzen en hard koraal en er zit altijd gigantisch veel vis. Verder houden we van Something Special aan het begin van de boulevard van Kralendijk omdat het een heus macro paradijs is. Onze eigen achtertuin, Buddy’s Reef, gaat ook nooit vervelen.

Anderen lezen ook:  Bonaire kweekt succesvol koraal

Valt er naast fantastische critters, schildpadden en scholen vis ook groot zeeleven te spotten?

Ze komen niet veel voor maar soms zwemt er een walvishaai voorbij. Dat is echt heel bijzonder! Dat is dan ook onze meest memorabele duikervaring: met een walvishaai. Wauw! 

Als je denkt dat dat alles is raad ik je aan ook even op hun Instagram (@buddydiveresort) te spieken, daar vind je een magische video met dolfijnen, wederom ‘gewoon’ op Bonaire: het paradijs dat werkelijk alles heeft. 

Verder valt er boven water ook van alles te beleven. Zo kan je gaan windsurfen, kitesurfen, het nationaal park bezoeken of lekker ontspannen in een van de gezellige restaurantjes of barretjes!

Duurzaamheid, stichtingen en duikbeurzen.

Your Buddies on Bonaire zorgen ervoor dat ze blijven meegaan met de tijd en ze vinden het belangrijk hun steentje bij te dragen aan de maatschappij en ecologie van Bonaire. Zo zijn ze de medeoprichters van Reef Renewal Foundation Bonaire: Een stichting die actief de riffen van Bonaire hersteld en beschermd door het kweken en uitplanten van koraal, het innoveren van technieken hiervoor en de duik community op Bonaire (zowel toeristen als de lokalen) te informeren en betrekken bij dit proces.

Frogfish

Ons huisrif was de eerste plek waar de nurseries en transplantation sites zijn gebouwd maar dankzij het harde werk van de stichting, vrijwilligers en veel andere dive shops op het eiland is het project nu een groot succes over het hele eiland en zijn er al 50.000 koralen uitgeplant op het rif!

Daarnaast heeft Buddy Dive Resort ook de Murphyn Henar Foundation opgericht, ter nagedachtenis aan Murphy, die meer dan 25 jaar voor Buddy Dive heeft gewerkt en bekend stond als mentor voor de nieuwe dive staff. De stichting is opgericht in zijn naam en heeft het doel om locale jeugd, die niet de middelen heeft om duikcertificaten te halen, op te leiden tot divemasters. Zo hebben ze een mooie kans op een leuke baan in de meest florerende branch op Bonaire.

Buddy Dive zorgt niet alleen voor de nieuwe generatie duikers op Bonaire, ze zorgen er ook voor dat ze op de kaart komen én blijven bij nieuwe en huidige gasten. We adverteren en zijn actief op Facebook, Instagram en Tiktok. Verder hebben we ook heel veel vaste gasten die hun enthousiasme weer delen met hun duikvrienden. En hebben we goede banden met onze reisagenten en blijven we innoveren, zowel op duik- en gastbeleving gebied als digitaal. Daarnaast zijn we aanwezig op verschillende duikbeurzen als Salon de la Plongee in Parijs, BOOT in Düsseldorf, Duikvaker in Houten, Go Diving in Birmingham en Interdive in Friedrichshafen. Elke beurs heeft weer zijn eigen charme en publiek. We vinden het belangrijk om nieuwe duikers te leren kennen en om bij te kletsen met onze vaste gasten op de beurzen, het is altijd fijn om met de duik community samen te komen.

Duikers van over de hele wereld.

Buddy Dive verwelkomt duikers van over de hele wereld, maar de Nederlanders weten ze uiteraard ook altijd goed te vinden Wij ervaren de Nederlandse duikers als zelfstandig en goed getraind. Ze weten goed wat ze willen en trekken graag hun eigen plan. Ook onze Instructor Development Courses zijn heel populair onder Nederlanders en dat begrijpen we helemaal…Bonaire is het beste deel van Nederland om je IDC te doen.

Leren duiken op Bonaire.

Naast de Instructor Development zijn er nog veel meer andere cursussen te volgen. We bieden eigenlijk elke PADI cursus aan. Van Discover Scuba to Divemaster en van PADI Sealteam tot Open Water Scuba Instructor.

En dat is niet alles, want naast de volledige duikcursussen is het ook mogelijk verschillende specialties te volgen waaronder wel hele bijzondere. We hebben super interessante distinctive specialties zoals de Reef Renewal Specialty, waarna je als vrijwilliger mee mag helpen met de werkzaamheden van Reef Renewal Foundation Bonaire(!) of de Lionfish hunter course. 

Anderen lezen ook:  Washington Slagbaai National Park Bonaire

Buddy Dive Resort is daarnaast ook een GUE facility en het is mogelijk om Fundamentals en Tec cursussen bij hun te volgen. De afgelopen jaren hebben ze daarnaast ook veel te gekke evenementen georganiseerd als Operation CCR, Buddy Dive thru the Lens en Bonaire TeK. Het is super leuk om duikers van over de hele wereld samen te brengen en ze een week ,die compleet voor tec duikers of fotografen bedoeld is, te geven.

Hoe ziet zo’n dag voor jullie eruit?

We hebben natuurlijk veel verschillende afdelingen maar bij de duikschool beginnen we om kwart voor acht. Dan maken we de boten klaar voor vertrek: we checken alle veiligheidsvoorzieningen, zorgen voor vers water en fruit en meer dan genoeg flessen. De instructeurs die een cursus gaan geven zetten alles klaar voor hun cursisten. Als duik instructeur bij Buddy Dive ben je flexibel inzetbaar en vaak heb je elke week weer een nieuwe taak. De ene week geef je een cursus, dan help je gasten in de shop of op het dock, vul je tanks of ga je als gids of kapitein de boot op. De instructeurs worden ook ingezet bij Reef Renewal Foundation Bonaire. Om 5 uur zit de werkdag er op en drinken we vaak nog samen een drankje in de bar. Het is echt een droombaan en wordt nooit saai. Er is niks leuker dan je passie voor duiken delen met de gasten.Milou haar enthousiasme is aanstekelijk. Buddy Dive biedt zes keer per jaar een Instructor Development cursus aan. Wie weet ziet jou leven er binnenkort ook wel zo uit!

Veranderingen en toekomstplannen.

Buddy Dive Resort en Belmar Oceanfront Apartments zijn hoofdzakelijk allang weer blij dat ze na Corona open mochten. Dat staat stipt op nummer 1 van onze hoogtepunten! Het was zo fijn om weer duikers te gast te hebben.

Gelukkig hadden ze veel steun aan hun trouwe partners en vice versa. We werken veel samen met Diving World, dat deden we altijd al maar de laatste jaren hebben we die samenwerking echt versterkt. Tijdens de lastige corona periode is die ook zeer goed verlopen en we hebben elkaar goed kunnen helpen. We staan dit jaar ook samen op Duikvaker, zo kunnen we complete reizen inclusief vlucht aanbieden. Ideaal voor onze gasten!  

Er zijn sindsdien ook zeer succesvolle aanvullingen gemaakt. We zijn net met een nieuwe foodtruck avond; Raw & Roasted, in Blennies restaurant gestart. Elke zaterdag staan er barretjes waar je super verse sashimi, taco’s en lekkere ijsjes kunt halen en lekker kunt dansen op live muziek. Verder is Ingridiënts restaurant nu ook geopend voor de lunch. Ons duik team is zich ook altijd aan het ontwikkelen, er is bijvoorbeeld nu een GUE tec 2 cursus bezig. We willen het hoogste niveau kunnen bieden aan onze gasten. We doen nu 6 IDC’s per jaar en ze zijn erg populair dus we hopen in de toekomst het aantal uit te kunnen breiden. 

Buddy Dive & Belmar worden in Nederland & België vertegenwoordigd door Diving World

Faciliteiten:

Buddy Dive Resort: 

 • Duikcentrum  
 • Buddy Dive Academy voor kids tot pro cursussen 
 • Uitgebreide tec duikfaciliteit met mengstation, uitrusting verhuur, CCR support en uitgebreid aanbod aan tec cursussen 
 • Huisrif 
 • Lucht & Nitrox Drive-thru  
 • Studio’s, 1-, 2-, 3-slaapkamer appartementen met eigen keuken en airco 
 • 2 Restaurants aan zee 
 • 2 Zwembaden 
 • Huurauto’s 
 • Bootduiken vanaf het resort 

Belmar Oceanfront Apartments: 

 • Duikcentrum en -school 
 • Buddy Dive Academy voor kids tot pro cursussen 
 • Ruime zeezicht appartementen met 1, 2 of 3 slaapkamers met eigen keuken en airco 
 • Zwembad 
 • Privé huisrif 
 • Valet bootduiken vanaf het resort 
 • Dagelijkse high service in de vorm van verse gekoelde handdoeken op het pooldeck, dagelijks een lekker koud drankje of ijsje voor onze gasten, etc.  
 • Huurauto’s