«Het leukst lijkt ons als jullie de review kunnen voorzien met foto’s van schildpadden.» Waarom het Zwitserse horlogemerk Certina dit graag wilde, was duidelijk: zij steunen de Sea Turtle Conservancy met hun nieuwe duikhorloge DS Action Diver Special Edition, waarvan een deel van de opbrengst naar deze prachtige dieren gaat. Nou, die schildpadden konden ze krijgen!

Het is druk onder water in Curaçao. Heel druk. Je moet oppassen waar je zwemt, want je wordt anders zo aan de kant geduwd. Maak plaats! Laat me erdoor! Het is niet druk met duikers of met snorkelaars, maar met schildpadden.

Groene en karetschildpadden. In alle soorten en maten. Ze komen af op de visrestanten die de vissers in het water gooien bij de steiger van Playa Piskado. Een kant-en-klare snack, en ze weten precies hoe laat en waar ze moeten zijn. Van Certina hebben we iets heel moois meegekregen om te testen: de DS Action Diver Sea Turtle Conservancy Special Edition.

Certina

Die is van mij! De obesitas-schildpadden zijn nogal gulzig.

Ik noem hem voor het gemak even de DS Action Sea Turtle, anders is het steeds zo’n mond vol. Hoe leuk is dat, om deze op Curaçao te testen en dan ook nog eens zoveel schildpadden om je heen te hebben!

Het duikhorloge belandde niet zomaar om onze pols. De rubber of schakelband wordt geheel op maat gemaakt, en daarvoor dien je langs te gaan bij een juwelier bij jou in de buurt die het bekende merk ook voert.

Ik voelde me op dat moment heel belangrijk. De juwelier had zelfs handschoentjes aan en nam alle tijd. Zit het zo lekker? Niet? Dan passen we het nog even aan.

Ook werd de DS Action geleverd in een schitterend doosje in de vorm van een schildpad. Dat is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar wat houdt het precies in, dat het een duikhorloge is? Het voldoet geheel aan de ISO 6425 standaard.

De Certina DS Action Sea Turtle vermeldt dat hij een maximale duikdiepte heeft van 300 meter, maar het duikhorloge is getest tot 375 meter.

Anderen lezen ook:  Ademhalen & Controle over drijfvermogen

Onder verschillende temperaturen, wel drie uur lang. Daarnaast is het natuurlijk wel noodzakelijk dat je je duiktijden kunt timen bij afdalen, duiken en opstijgen.

Certina

Dit kan met de draaibare duikring op de lunette. Deze draait enkel linksom, dit is voor de veiligheid. Stoot je per ongeluk tegen de duikring aan, dan kan de duiktijd enkel verkort worden, nooit verlengd. Dat het duikhorloge goed af te lezen is in het donker, bewijst het tijdens een nachtduik.

Zowel de cijfers van de duikring als de wijzerplaat zelf, zijn duidelijk afleesbaar dankzij de ‘Super-LumiNova’. Dankzij luminescentie laadt de wijzerplaat op en geeft zo licht in het donker. Ook nog een leuk weetje: bij de ISO 6425 is een duikhorloge anti-magnetisch.

Indien hij aan een sterk magnetisch veld wordt blootgesteld, mag de afwijking niet hoger dan 30 seconden per dag zijn.

Daarnaast moet een duikhorloge wat kunnen incasseren; na een slag van 4,43 m/s mag het niet meer dan een afwijking van 1 minuut per dag vertonen. Aan al deze strenge eisen voldoet de Certina DS Action Sea Turtle.

certina

Het logo van de Sea Turtle Conservancy op het kastdeksel.

Clever Diver Extension

Een piepklein schildpadje (nou ja, klein… vergeleken bij de obesitas-exemplaren die bij de steiger rondhangen, is dit echt een kleintje!) is druk in het zand aan het graven. Met zijn twee voorste vinnen duwt hij het zand weg, waarbij hij zo zeegras blootlegt. Gulzig graast hij van de korte sprietjes.

Hij vindt het totaal niet erg dat we hem van dichtbij bekijken, en kunnen zo ook een hele mooie foto maken met het duikhorloge. Nu zal je misschien denken: je duikhorloge is geheel op maat gemaakt naar je pols. Hoe moet dat met een duikpak aan? Heel eenvoudig!

Het duikhorloge is voorzien van de Clever Diver Extension. Bij de stainless steel sluiting zitten twee knopjes die je kunt indrukken, en daardoor de sluiting ‘verlengd’.

Anderen lezen ook:  Garmin Descent Mk1 getest

Ruimte zat voor een pak, zelfs een droogpak! Om wat meer uitleg te geven waar ‘DS’ voor staat: het betekent Double Security. Sinds 1959 ontwikkelt Certina al horloges en wil deze de hoogste standaarden meegeven.

Certina

De Clever Diver Extension.

Om de waterdichtheid te garanderen, is de kroon afgedicht met twee O-ringen, en zelfs de as heeft een O-ring gekregen om zo waterdichtheid te garanderen. Dit betekent dat als de as uitgetrokken is en je hem per ongeluk in het water laat vallen, er niks aan de hand is.

Het duikhorloge is geheel mechanisch en voorzien van een Powermatic 80 uurwerk. De ‘power reserve’ is de tijd dat een volledig mechanisch horloge stopt met tikken.

Dit is normaal tussen de 38 tot 42 uur. De Powermatic 80 van dit duikhorloge maakt een gangreserve van 80 uur mogelijk.

Je kan dit horloge dus drie dagen wegleggen. Gebruik je het langer niet, dan is het een kwestie van even licht bewegen, en hij loopt weer. Je hoeft hem dus nooit op te winden: door middel van de rotor begint hij weer te lopen na lichte beweging.

Dit heb ik zelf ook meegemaakt in de zomervakantie, toen ik de DS Action Sea Turtle even een weekje had thuisgelaten omdat ik op vakantie ging. Bij terugkomst stond hij uiteraard stil. Toen ik hem even bewoog, deed hij het gelijk weer!

Certina

Iedere keer als ik nu naar de tijd kijk, word ik herinnerd aan onze reddingsactie.

Bescherming schildpadden

Het kleine schildpadje graast rustig door, wij nemen nog even een laatste kijkje bij de steiger. Drie enorme jongens vechten om een vissenkop. Stelletje aasgieren. Wat ik zelf ook heel leuk vind, is het schitterende logo van de Sea Turtle Conservancy dat op het kastdeksel is gegraveerd.

Daarnaast heeft het horloge zelf ook de kleurstelling gekregen van de schildpaddenorganisatie. In 2017 werd Certina partner van de Sea Turtle Conservancy. Deze natuurorganisatie in Florida zet zich in voor bescherming van schildpadden en het behoud van hun habitat.

Anderen lezen ook:  Scubapro Galileo HUD, gaaf hoogstandje

Omdat de Sea Turtle Conservancy 60 jaar bestaat, heeft Certina een speciale editie uitgebracht van het duikhorloge. En dat is dus deze die wij testen!

Certina

«In 2017 werd Certina partner van de Sea Turtle Conservancy. Deze natuurorganisatie in Florida zet zich in voor bescherming van schildpadden.»

Zoals gezegd, gaat een deel van de opbrengst van het horloge direct naar de zeeschildpadden. Maar Certina doet nog meer. Ook sponsoren zij elk jaar een schildpad in de jaarlijkse marathon Tour de Turtles, waarbij vele schildpadden een satellietzender meekrijgen om hun migratie te volgen.

Om zo bewustzijn te creëren en bedreigingen van schildpadden in kaart te brengen. ‘Onze’ schildpadden zullen niet zo ver migreren denk ik…

Gezien hun overgewicht zouden ze ook niet ver komen. Ze beginnen inmiddels vol te raken en landen in het zand om te gaan slapen. We besluiten ze maar te laten en zwemmen rustig terug naar het strandje.

Conclusie

Wat ik vind van de Certina DS Action Diver Sea Turtle Conservancy? Een heel gaaf duikhorloge. Toegegeven, hij kan natuurlijk niet alles wat een duikcomputer kan, zoals de diepte weergeven. Maar wel kan je heel nauwkeurig je duiktijd plannen en te allen tijde het horloge aflezen.

Dat je een betrouwbare partner om je pols hebt, mag duidelijk zijn door bovengenoemde specificaties. Eerder in dit nummer heb je al kunnen lezen hoe we een schildpad bevrijdden van een vishaak in zijn bek.

Dit maakte het alleen nog maar meer bijzonder dat we bij Playa Piskado voor Certina bezig waren: zo hebben we zelf ook bijgedragen aan een stukje bescherming van schildpadden.

Het leuke is dat je dit horloge casual kunt dragen. Veel mensen zullen zich dan misschien weleens afvragen waarom ik soms zo glimlach als ik kijk hoe laat het is. Want iedere keer als ik nu naar de tijd kijk, word ik herinnerd aan onze reddingsactie en de onwijs mooie duik met schildpadden.

Certina

«Voor het 60-jarig bestaan van het Sea Turtle Conservancy heeft Certina een speciaal duikhorloge uitgebracht.»

Facts Certina DS Action Diver Sea Turtle Conservancy Special Edition

– waterdicht tot 300 meter

– ISO 6425 standaard

– gangreserve van 80 uur

– polsband te verlengen met gebruik duikpak

– partner Sea Turtle Conservancy

– stainless steel

– Super-LumiNova

Prijs: Zwarte rubberen band € 870, stalen band € 795

www.certina.com

Tekst: Judith Rietveld Foto’s: Daniel Versteeg