Duiken in koud water is materiaalintensief. Met vier koffers vol reizen we af naar het Antarctisch Schiereiland. Daar testen we de nieuwe Cobra3 van Suunto onder extreme omstandigheden.

Berekenbaar
Ten opzichte van zijn voorganger, de Cobra2, is deze nieuwe versie niet veel veranderd, wel verbeterd. Maar vergis je niet: de lijst met functies is indrukwekkend lang. De voornaamste verandering zit hem in het digitale kompas. Het vernieuwde kompas is gemakkelijker af te lezen, doordat je de computer in een hoek van 45 graden kunt houden. De Cobra3 is door het grote scherm en de simpele bediening erg gebruiksvriendelijk, maar wij zijn vooral op zoek naar betrouwbaarheid. De omstandigheden zijn hier extreem. De gemiddelde watertemperatuur ligt rond het vriespunt en in de wijde omtrek zijn geen decompressie­faciliteiten te vinden. Deugdelijk materiaal is dan ook een vereiste om hier te kunnen duiken. Gelukkig presteert de computer goed. Niet een keer valt hij uit of geeft hij tekenen van weerstand, dat geeft vertrouwen. Des te meer kunnen wij genieten van deze bijzondere duikbestemming.

 

Teveel informatie?
De vierde dag komen we aan bij Pléneau Island, een zonovergoten baai die gevuld is met ijsbergen. Ik duik voor het eerst naast ijs, heel spannend! Nauwkeurig houd ik de dieptebepaling op mijn Cobra3 in de gaten, want door de beweging van het ijs kun je nog wel eens op en neer gaan. De computer reageert snel en adequaat. En dat is maar goed ook, want de adembenemende ijsformaties stelen al snel alle aandacht. Na een half uur evalueer ik de duik. Het basisscherm vertelt mij de huidige diepte, de nultijd en resterende luchttijd. Ik kan nog zeker twintig minuten duiken. Met een druk op de knop kan ik links- en rechtsonder alternatieve displays openen. Zo krijg ik toegang tot gegevens over de verstreken duiktijd, de bij deze duik behaalde maximale diepte, de flesdruk, de huidige tijd en de watertemperatuur. Die laatste leest min twee graden Celsius op dit moment! Let overigens goed op wanneer je tussen de gegevens bladert. Ik ben gewend in een oogopslag mijn flesdruk te zien, maar laat je de display per ongeluk in een andere modus staan – bijvoorbeeld die van de maximale duikdiepte – dan schrik je toch even als je niet die honderd bar kunt vinden. «Een kwestie van gebruikerservaring!», weet mijn buddy. Hij heeft gelijk. Iedere computer is anders en het vraagt een aantal duiken om er helemaal mee vertrouwd te raken.

Anderen lezen ook:  Bare Evoke, wetsuit met infrarood

Een geheel
Na een intensieve week duiken, weet de Cobra3 mij te overtuigen. Niet alleen presteert hij goed, de computer maakt de duikuitrusting ook meer een geheel. Geen analoge drukmeter meer, geen enorm polskompas. Alle informatie staat op een scherm en je hebt je handen vrij. Wat een luxe! Dat besef je pas als je met droogpakhandschoenen en camera in het water ligt. Sowieso kan ik de computer niet vergeten, want de blauwzwarte console doet hem er erg gaaf uitzien.

BESTEL HEM NU!: Suunto Cobra3: nu van €799 voor €579!

Dit artikel is gepubliceerd in Duiken 08/2009.