Certina zet zich al vier jaar in voor bescherming van zeeschildpadden, en met de komst van hun gerecyclede verpakkingsmaterialen, toont het Zwitserse horlogemerk wederom hun betrokkenheid voor gezondere oceanen. Ook dit jaar verrast het merk ons met een nieuw duikhorloge: de Certina DS Action Diver 38 mm. Compacter in formaat met een retrolook, maar met dezelfde prestaties als zijn voorganger. 

Tekst: Ferry Schram Foto’s: JP Bresser

Het stoomschip Brioni ligt enkele tientallen meters onder me. Het water is kraakhelder in de Adriatische Zee bij eiland Vis, Kroatië. Dat komt goed uit, want we zijn hier voor een documentatieproject. We gaan het wrak geheel in kaart brengen met een team techduikers.

Het stoomschip zonk op 2 februari 1930 doordat het de rotskust raakte bij de Cape of Jezero. Op dat moment vervoert het tabak en wijn van Split naar Vis. De Brioni is een van de best bewaarde scheepswrakken van die tijd. En wij gaan daar nu op duiken.

Certina DS Action Diver 38 mm

Super-LumiNova

Ondanks dat het water helder is, wordt het wel steeds donkerder gezien de diepte. Om mijn pols zit de gloednieuwe Certina DS Action Diver 38 mm. Die heeft geen last van de donkere omgeving. De Super-LumiNova zorgt ervoor dat zowel de wijzers als indexen duidelijk afleesbaar zijn.

Dit komt dankzij de luminescentie, waarbij de wijzers en indexen zichzelf opladen en vervolgens licht geven in het donker. Een soort glow in the dark idee. We hebben onze onderwaterscooters mee waardoor we de kans hebben het hele wrak te zien. De achtersteven start op 40 meter en de boeg ligt op 60 meter diepte. Heel het schip is bedekt met gele sponzen.

Ik kijk naar mijn Certina duikhorloge en zie de resterende bodemtijd. Deze heb ik ingesteld met de draaibare duikring, waarmee je je duiktijden kunt timen bij de afdaling, de duik zelf en de opstijging. Deze lunette draait alleen linksom, zodat je nooit per ongeluk je duiktijd verlengt, mocht je onverhoopt ergens tegenaan stoten.

Het enige dat kan gebeuren is dat je je duiktijd verkort. Een mooie ingebouwde safety! Met ons team maken we foto’s en video’s, dankzij onze rebreathers kunnen we ook langer op diepte blijven. Het schip heeft een indrukwekkende boeg en schroef, het houten dek is nog steeds intact. Dan is het tijd om weer op te stijgen. Het was een mooie duik, maar we hebben nog lang niet alle data verzameld die we willen. Gelukkig komen we morgen weer terug!

Anderen lezen ook:  Review Sony α7S III en Nauticam NA-A7SIII

Certina DS Action Diver 38 mm testen

Vanuit DUIKEN kreeg ik de vraag om dit nieuwe duikhorloge te testen. Daar zei ik natuurlijk geen nee tegen. Of ik hem kon ophalen bij een juwelier, want hij moest op maat gemaakt worden. Chique! Wel stelde ik gelijk de vraag of ik hem dan nog kon gebruiken met mijn droogpak.

Daar duik ik tenslotte altijd in. Maar dat bleek dus geen probleem te zijn, want Certina heeft aan alles gedacht bij dit duikhorloge. De Clever Diver Extension stelt je in staat om de stalen schakelband te verlengen. Bij de stainless steel sluiting zitten twee knopjes die je indrukt, en vervolgens kun je de polsband verlengen.

Zo maak je hem precies op maat, of je nu in neopreen duikt of met droogpak. En ben je klaar met duiken en wil je hem casual dragen, dan verkort je hem gewoon weer en heeft hij direct de juiste maat.

Wat is anders

Vorig jaar verscheen al een review over de DS Action Diver 43mm Sea Turtle Conservancy Special Edition in DUIKEN. Wat is nu het verschil tussen de 38mm en de 43mm STC editie? Het eerste verschil is natuurlijk niet zo moeilijk; het formaat van de kast. Deze is 5 mm kleiner.

Het duikhorloge is subtiel iets compacter, ik vind het een heel mooie grootte. Zeker ook in het dagelijks leven, ik houd niet van die enorme kasten om mijn pols. De wijzerplaat is sunray geborsteld (blauw) en iets kleiner in verhouding, maar behoudt hetzelfde design als de 43mm: extra grote wijzers met pijlvormig urenwijzer, driehoekige en ronde uur-indexen en duidelijk afleesbare minuten.

Ook de datum is duidelijk afleesbaar, deze wordt weergegeven met de cijfers 1 tot en met 31.

Antireflectie-coating

De kast is voorzien van  saffier glas en heeft een antireflectie-coating. Voor de kattenliefhebbers onder ons; je kunt dus geen spelletjes spelen met je horloge en je kat! De draaibare duikring is uitgevoerd in donkerblauw met een goudkleurige tijdschaal voor het duiken.

Anderen lezen ook:  Kruis van Verdienste voor piratenbestrijders

Ook heeft dit duikhorloge zijn eigen karakter gekregen met een echte retro-look. Niet alleen door de inkepingen in de lunette, maar ook de PVD gouden elementen in de polsband, die tevens verwerkt zijn in de duikring en de kroon. PVD staat overigens voor Physical Vapour Deposition.

Dit is een moderne technologie waarbij door condensatie van atomen of moleculen uit een gas of damp dunne, maar zeer harde lagen coating (1 tot 3 micrometer) worden aangebracht op de horlogekast of metalen onderdelen – dank je wel, Google!. Kortom, uiterst robuust dus. Overigens is het duikhorloge in meerdere kleurstellingen verkrijgbaar.

Certina DS Action Diver 38 mm

Wat is hetzelfde

Qua technische specificaties is er niets gewijzigd. De Certina DS Action Diver 38 mm voldoet geheel aan de ISO 6425 standaard. De maximale duikdiepte is 300 meter, maar het duikhorloge is getest tot 375 meter. Dat is natuurlijk wel heel erg diep, maar het is goed om te weten dat hij me niet in de steek zal laten bij mijn technische duiken van deze week, die 60+ meter zijn. De naam Certina DS Action Diver 38 mm is behoorlijk lang, waar staat de DS eigenlijk voor? Dit betekent Double Security.

De Zwitserse horlogemaker ontwikkelt sinds 1959 horloges en wil het beste van het beste werk afleveren. Bij de duikhorloges is de waterdichtheid gegarandeerd, doordat de kroon is afgedicht met twee O-ringen. En niet alleen dat, zelfs de as is voorzien van een O-ring! Ik houd wel van techniek en het Powermatic 80 uurwerk mag zeker indrukwekkend genoemd worden.

Een gangreserve van 80 uur

Het duikhorloge heeft een gangreserve van 80 uur, terwijl de meeste andere mechanische horloges maar 38 – 42 uur reserve hebben en dan stoppen met lopen. Mocht je hem voor een tijdje weggelegd hebben en weer willen gebruiken, dan hoef je het horloge enkel even te bewegen en hij loopt weer.

Je moet dan alleen wel even de tijd goed zetten. Het duikhorloge heeft een anti-magnetische NivachronTM-balansveer. Dit houdt in dat hij ongevoelig is voor magnetische velden en daardoor altijd nauwkeurig blijft. Kortom, in grootte compacter geworden, maar de prestaties blijven hetzelfde.

Steun zeeschildpadden

Een heel mooi detail is de deksel met het schildpadlogo van het Sea Turtle Conservancy. In 2017 werd Certina partner van deze natuurorganisatie in Florida, die zich inzet voor bescherming van schildpadden en het behoud van hun habitat.

Anderen lezen ook:  #suuntofotochallenge: vandaag is groen

Van ieder verkocht duikhorloge gaat een deel van de opbrengst direct naar de zeeschildpadden. Ook sponsort het Zwitserse horlogemerk elk jaar een schildpad in de jaarlijkse marathon Tour de Turtles. Schildpadden worden voorzien van een satellietzender om zo hun migratie te volgen en data te verzamelen. Maar dat is niet het enige goede doel dat Certina steunt; nieuw is het duurzame luxe doosje waarin de Certina DS Action Diver 38 mm geleverd wordt.

Het doosje is volledig gemaakt van gerecyclede materialen. Ook het kussentje waarop het duikhorloge ligt, is gemaakt van biokatoen en gerecycled polyester.

Certina DS Act ion Diver 38 mm

Conclusie

Zijn er dan nog nadelen te noemen? Het is natuurlijk geen duikcomputer die je diepte aangeeft of gaat piepen als je nog zoveel minuten hebt tot je in deco komt. Voor mij als technisch duiker is het de perfecte bottomtimer omdat je je duiktijd uitermate nauwkeurig kunt plannen.

Tijdens mijn techduikweek in Kroatië heb ik veel plezier beleefd aan de Certina Diver DS Action 38 mm, zowel boven als onder water. Ik ben erg onder de indruk van het hoogstaande mechanisme van dit duikhorloge. Daarnaast is het overigens zeer robuust en krasvast. Voor onze technische duiken gebruikten we best wat materiaal dat aan boord gesleept moest worden, waarbij het duikhorloge het af en toe moest ontgelden… Maar geen enkel krasje te zien!

De no-nonsens instelling spreekt mij erg aan en past precies binnen de mindset van technisch duiken: doen wat het moet doen, hoogstaande kwaliteit en techniek, en vooral geen toeters en bellen. Een mooi duikhorloge in retrolook, dat ook boven water een mooi sieraad is om te dragen.

Certina DS Act ion Diver 38 mm

Facts Certina DS Action Diver 38 mm Special Edition

✔ waterdicht tot 300 meter

✔ ISO 6425 standaard

✔ gangreserve van 80 uur

✔ polsband te verlengen met gebruik duikpak

✔ partner Sea Turtle Conservancy

✔ stainless steel

✔ Super-LumiNova

Prijs: € 815

www.certina.com

Ook interessant voor jou:

Help, mijn duikmasker beslaat!

Getest door het DUIKEN-team: Tusa-vinnen