Enkele maanden geleden leek de corona-uitbraak in Wuhan, China, een erg ver-van-ons-bed-show. Inmiddels zijn we ingehaald en zijn de gevolgen meer dan voelbaar voor ons allemaal.

Tekst: Menno Gaastra

Door de overheid zijn strikte maatregelen afgekondigd om verdere verspreiding van het corona-virus zoveel mogelijk te voorkomen.

Wat betekent dat voor het duiken?

Sporten in groepen mag niet meer. Trainingsavonden en duiklessen zijn dus vervallen. Je kan thuis wel je e-learning doen. Maar praktijklessen in het zwembad of buitenwater met meerdere mensen is niet meer toegestaan.

Als je zelfstandig wilt duiken, zal je dat met een buddy doen. De aanbevolen afstand van 1,5 meter is tijdens een verplichte buddy-check niet aan te houden. Maar ook bij gehuurde ademapparatuur is er geen garantie dat er geen virus meer op het mondstuk aanwezig is. Inmiddels zijn alle reizen afgezegd en is de buitenlandse situatie niet meer van toepassing.

Bij een zwaar belast zorgsysteem is het ook niet reëel om de gevaren van decompressieziekte op te zoeken. Behandeling in een hyperbare tank kost veel mankracht en die is nu voor andere zaken nodig.

Hoe zit het dan met een duikkeuring?

Duikkeuringen vallen niet onder de acute of semi-acute zorg en dienen uitgesteld te worden om die reden. Tijdens lichamelijk onderzoek van de duiker is de afstand tot de keuringsarts ook duidelijk minder dan 1,5 meter. En dat betekent een extra gezondheidsrisico dat niet echt noodzakelijk is. Ook als er veranderingen in je gezondheid zijn geweest, kan je beter afwachten met herkeuren tot de zorg weer op orde is na de corona-epidemie.

corona-virus

We hopen met elkaar deze crisis tot een spoedig einde te brengen en weer gezellig samen eropuit te trekken naar mooie duikstekken.

Voor de professionele duikers gelden andere normen.

Al is het wel zo dat het normale advies is om niet te duiken als je verkouden bent. Dit advies dient nu nog strikter gevolgd te worden, met name als later toch blijkt dat je corona hebt (gehad). De longaandoeningen die hierbij kunnen optreden, onder andere littekenvorming, kunnen een extra probleem gaan vormen voor je verdere duikcarrière.

Anderen lezen ook:  Ook dieper gelegen riffen ontsnappen niet aan verbleking

We hopen met elkaar deze crisis tot een spoedig einde te brengen en weer gezellig samen eropuit te trekken naar mooie duikstekken. De aprèsduik zullen we dan extra gaan waarderen. Op de site van de Nederlandse Vereniging van Duikgeneeskunde staat het standpunt van de vereniging. Dit zal geüpdatet worden als daar aanleiding toe is.

Kijk af en toe op www.duikgeneeskunde.nl voor het medisch standpunt in deze. Blijf gezond en houd voorlopig afstand, maar blijf elkaar wel in het oog houden.

Menno Gaastra, duikmedisch arts en medisch directeur DAN Europe Nederland, geeft antwoord op duikmedische vragen (redactie@duiken.nl).