Russel Kelly en Dr. Rachel Pears weten heel veel te vertellen over de onderwaterwereld tijdens de Coral Explorers Week. Wij vroegen naar hun drie favoriete dieren, waarbij we gelijk hele leuke facts leerden. We starten met de Crown of thorns. Dat belooft nog wat tijdens de Coral Explorers Week!

Crown of thorns: zeemonster of toch niet?

De doornenkroonzeester is vernoemd naar de stekels die zijn lijf en tentakels bedekken. ’s Nachts klimt hij op het rif en ‘graast’ al het koraal eraf. Op meerdere plekken in de wereld vormt hij een ware plaag doordat hij in grote aantallen voorkomt en de riffen ernstig bedreigd.

Zo hebben ze het Great Barrier Reef en Togian Islands in het verleden ernstig beschadigd. Wanneer er te veel van deze zeesterren zijn, kunnen ze in heel korte tijd maar liefst 90% van alle levende koraalorganismen vernietigen. De meeste duikers noemen hen dan ook zeemonsters.

Papua Explorers

Papua Explorers monitort hun riffen met betrekking tot de doornenkroon en onderneemt actie wanneer de populatie te groot dreigt te worden. Maar een gezonde populatie van deze zeesterren is essentieel om de biodiversiteit van een koraalrif te behouden. Bij riffen waar dominante koraalsoorten leven, maken doornenkronen juist de bodem vrij voor andere soorten die dan daar hun plek in kunnen nemen en groeien.

Papua explorers

Coral Explorers

Coral Explorers Raja Ampat heeft als thuisbasis Papua Explorers Eco Dive Resort. Het bestaat uit 15 waterbungalows in Papuaanse bouwstijl. Geniet van het gezang van de tropische vogels en de kabbelende zee. In het restaurant krijg je heerlijke maaltijden voorgeschoteld, met een 360 view op de zee.

Anderen lezen ook:  PADI stopt met uitgifte plastic pasjes

Datum: 24 tot 31 mei 2020.

Coral Explorers Komodo verkent met de liveaboard Coralia de wateren van Komodo. Acht luxe hutten, ruime dekken, heerlijk eten en uiteraard veel duiken: dat is waar deze liveaboard voor staat!

Data: 3–10 mei en 12–19 mei 2020.

Alle opbrengtsen van Coral Explorers gaan volledig naar het Papua Explorers Foundation. Wil je meer weten, stuur dan een e-mail naar Selen: raja@papuaexplorers.com of check papuaexplorers.com en coralia-liveaboard.com

Bekijk ook: Coral Explorers Week bij Papua Explorers