De Noord-, Zuid- en de Wrakroute – dit zijn de meest gewilde safari routes, waarbij iedereen waar voor zijn geld krijgt. Hoe vergelijkbaar ze er ook uitzien, ze kunnen in detail behoorlijk verschillend zijn. En zoals altijd hangt alles af van het weer.

Noordroute Egypte

De noordelijke Rode Zee heeft prachtige rifduikstekken. Het zwaartepunt ligt echter bij de talrijke wrakken: van de zuidpunt van het Sinaï-schiereiland via de Thistlegorm tot de Sha’ab Abu Nuhas, tot Gubal Island en tot Hurghada. Sommige van de beroemdste locaties worden echter druk bezocht door nabijgelegen duikscholen tijdens dagsafari’s; met name Sha’ab Mahmud, Thistlegorm, Rosalie Moller en Sha’ab Abu Nuhas zijn daarbij populair. Deze route vereist enige zeewaardigheid bij het oversteken van de Straat van Gubal bij harde wind en hoge golven. Safari’s naar duikplekken op de Brother Islands omvatten vaak Daedalus Reef op de terugreis, maar ook riffen dichter landinwaarts zoals Sha’ab Samadai, Maxur of het beroemde Elphinstone Reef. Deze route wordt meer bepaald door rifduiken dan door wrakken, afgezien van de twee gezonken schepen bij Big Brother (Numidia en Aida). De Brothers hebben echter een goede duikkennis en -routine nodig, omdat met name de noordpunt vaak sterke stroming, deining en hoge golven heeft. De Brothers en vooral Elphinstone Reef worden ook bezocht door veel safariboten, de laatste ook door dagtours vanuit Marsa Alam. Het kan hier onder water druk worden en als gast moet je de grote vrijheid van de zee delen met vele andere duikers, waardoor de beroemde haaienontmoetingen bij Elphinstone Reef North, zoals in het verleden bij Ras Mohammed, steeds zeldzamer worden vanwege de toenemende drukte.

Anderen lezen ook:  Red Roots Red Sea duikresort: zelfvoorzienend toevluchtsoord in de woestijn van El Quseir 

Zuidroute

Zuidroute Egypte

Een liveaboard in het diepe zuiden brengt je naar gebieden die voorheen nauwelijks werden bezocht, vooral het Daedalus Reef, Zabargad en Rocky Island, evenals de St. Johns Group en de Fury Shoals. Tegenwoordig zijn deze ‘geheime plekken’ algemeen bekend en worden ze druk bezocht. Toch laat de Rode Zee zich hier van haar onvervalste kant zien. Ontmoetingen met grote vissen, scholen vissen en solitaire zeedieren zijn waarschijnlijker naar het zuiden dan elders, zoals bij Sha’ab Sharm, Sha’ab Sataya of bij St. John’s Reef. En zoals al eerder gezegd: het zuiden en vooral de Fury Shoals zijn nu binnen bereik van dagboten die vertrekken vanuit Hamata. Voor wie zijn de zuidelijke tours bijzonder geschikt? Naar onze mening komen duiksafari-nieuwkomers en fans van de kleurrijke koraalwereld hier uitstekend aan hun trekken. Duiken met grote vissen in helderblauw water op riffen met veel stroming zijn ook mogelijk, maar minder kenmerkend voor reizen naar het zuiden.

Wrakroute

Wrakroute Egypte

Wrakduiken in de Rode Zee is een ander soort duikervaring, waarbij een wereld vol mysteries en geschiedenis tot leven komt. Er zijn tours voor beginners, gevorderden en zeer ervaren duikers. En afhankelijk van het schip variëren de duikplekken en procedures. De klassieke tour loopt ten noordoosten van Hurghada. Het tourschema omvat de wrakken van de Thistlegorm, de vier wrakken rond Abu Nuhas, het wrak van de Dunraven bij Ras Mohammed en de Rosalie Moller. Afhankelijk van de route komen ook rif- en zachtkoraalliefhebbers hier aan hun trekken, aangezien niet alleen de wrakken fantastisch begroeid zijn, maar meestal ook andere stekken worden bedoken. Qua ervaringsniveau doen gevorderde duikers het hier het beste.

Anderen lezen ook:  Noordkaper communiceert fluisterend met haar jongen

BDE-route

BDE-route Egypte

Deze route is voor iedereen die op zoek is naar ontmoetingen met de grote bewoners van de Rode Zee. B-D-E staat voor Brother Islands, Daedalus en Elphinstone, de drie buitenste riffen in het midden van de Rode Zee. Deze route is vrij veeleisend. Enerzijds geldt dit voor duikvaardigheden, zoals negative entry-duiken, ervaring met de zodiac en stromingsduiken. En dat betekent zeewaardigheid, want ver van de kust ben je overgeleverd aan de elementen. In een slechte weersituatie kan dit soms betekenen dat een duik wordt geannuleerd. En toch wordt deze tour beschouwd als de kers op de taart van de safariroutes. Het combineert unieke duiken op de mooiste riffen van de Rode Zee, biedt alles van steile wandduiken en uitstapjes door koraaltuinen, tot spannende afdalingen naar wrakken en natuurlijk ook indrukwekkende ontmoetingen met grote bewoners als de manta, de grijze- en witpuntrifhaai en de voshaai.