Licht is belangrijk om onder water de kleuren goed op de foto te krijgen, dat weet iedereen wel. Wanneer je je gaat oriënteren voor een goede onderwaterflitser, merk je dat er inmiddels veel verschillende merken en modellen zijn. Zo was de YS-D2 flitser jarenlang de best verkochte flitser van Sea&Sea, maar onlangs is er een nieuwe flitser bijgekomen in de familie: de YS-D3.

Tekst en foto’s: Raymond Wennekes

De nieuwe YS-D3 flitser zit boordevol nieuwe functies en accessoires. De YS-D3 is voorzien van een nieuw ontworpen flitsbuis, veel snellere recycle-tijden ten opzichte van de YS-D2, een nieuw elektronisch circuit aan de binnenkant en een geweldige reeks accessoires, waaronder een snoot, dome diffuser en slave prisma.

De kracht van een flitser

Vaak denken mensen dat een flitser met meer kracht ook beter is, maar dat is niet altijd zo. Zeker niet in de donkere wateren van Nederland. De kracht van een flitser wordt het richtgetal, ook wel Guide Number (Gn) genoemd.

Hoe hoger het richtgetal, hoe krachtiger de flitser. De nieuwe Sea&Sea YS-D3 flitser heeft een richtgetal van 33 en de YS-D2 van 32. Dit zijn krachtige waardes, ook al lijkt het maar een kleine verbetering.

Waar de ontwikkeling van de nieuwe YS-D3 flitser echt stappen heeft gemaakt, is in de recycle-tijd van de flitser. Dit is de tijd die de flitser nodig heeft om weer op te laden nadat er geflitst is. Door het gebruik van condensatoren met een grotere capaciteit en doordat ze de flitser hebben opgebouwd uit ultramoderne en nieuw ontwikkelde componenten, kunnen ze deze ‘herlaadtijd’ supersnel maken.

De condensatoren halen namelijk de stroom uit je batterijen en laden zichzelf op om dit onder hoge spanning aan de flitsbuis door te kunnen geven.

Sea&Sea YS-D3

Sea&Sea heeft de voorkant van de nieuwe YS-D3 flitser voorzien van een zwarte rand waar een bajonet-systeem aan de binnenkant in zit.

Wanneer ik de nieuwe YS-D3 vergelijk met zijn voorganger, zie ik dat de YS-D3 zelfs ietsje minder snel is ten op zichte van de YS-D2 wanneer ik op vol vermogen flits. Dit is logisch en heeft te maken met de grote capaciteit condensatoren.

Het duurt langer voordat deze gevuld zijn. De YS-D3 doet er namelijk 1,7 seconden over om na het flitsen weer volledig op te laden en de YS-D2 in 1,5 seconden.

Anderen lezen ook:  Veiligheidswaarschuwing duikflessen

Waar het echt grote verschil gemaakt wordt, is wanneer ik de YS-D3 op een richtgetal van 22 zet, dan zal de flitser binnen slechts 0,6 seconden weer afgaan en op een vermogen van 16 zal de flitser zonder enige intervaltijd kunnen blijven flitsen.

Dat laatste hebben ze kunnen doen door de flitser te voorzien van een unit met twee flitsbuizen, die onafhankelijk van elkaar aangestuurd kunnen worden wanneer de flitser op halve kracht staat.

Groot pluspunt is dat ik sinds kort mijn flitsers met een elektronische kabel aanstuur in plaats van met een optische kabel. Hierdoor heb ik geen interne flitser van de camera meer nodig. Dit zou namelijk de beperkende factor gaan worden.

Dit is iets wat met de YS-D2 niet mogelijk was, ook niet wanneer ik deze elektronisch aangesloten had.

Kleurtemperatuur

Een andere ontwikkeling die ze hebben doorgevoerd, is bij de flitsbuis-unit. Zoals ik al eerder zei, hebben ze deze met een dubbele flitsbuis uitgevoegd en daar overheen hebben ze een ’asferische optische lens’ over twee flitsbuizen aangebracht.

Dit is een lens met verschillende optische sterktes en een brandpuntsafstand in twee oriëntaties loodrecht op elkaar. Het effect van deze lens is dat het een gelijkmatig licht verspreidt van het midden naar de rand en in combinatie met de meegeleverde diffuser een spreiding geeft van 110 graden.

De beelden die ik met de YS-D3 maak, bekijk ik later op de computer. Dan valt het me pas op dat het beeld koeler is. Dit heeft met de kleurtemperatuur te maken; met dezelfde camera-instellingen heeft de YS-D3 een belichting die koeler oogt.

Dit is overigens gemakkelijk op te lossen door de witbalans van de camera aan te passen, wanneer je het beeld iets warmer wilt hebben.

De Sea&Sea YS-D3 flitser met de standaard meegeleverde diffuser levert een mooi egaal verspreid licht.

Pilotlamp

Tijdens mijn eerste duik met de nieuwe flitsers valt ook direct de kracht van de pilotlamp op. Deze is beduidend sterker dan die van zijn voorganger.

Sea&Sea geeft zelfs op de website aan dat deze vier keer zo sterk zou moeten zijn en kan dienen als duiklamp. En dat klopt.

Zeker wanneer ik de pilotlampen van twee flitsers aanzet, komt er enorm veel licht vanaf met een behoorlijke brede bundel. Gelukkig zijn deze ook nog te dimmen. Ik vind een pilotlamp een groot pluspunt omdat ik veel met snoots werk.

Anderen lezen ook:  Aqua Lung i200C: Ik laat je niet meer gaan

Een snoot is een accessoire voor de flitser die gebruikt kan worden om het flitslicht te concentreren in plaats van te verspreiden.

Hierdoor heb je onder water slechts een klein lichtpuntje op het onderwerp om scherp te stellen.

Wanneer er veel licht van de pilotlamp komt, is het voor mijn camera dus gemakkelijker om scherp te kunnen stellen. En of ik de pilot-lampen ga gebruiken als duiklamp?

Dat denk ik niet. Ik vind het toch altijd nog fijn om een echte duiklamp bij me te hebben, maar ik kan het zeker gebruiken als back-up wanneer mijn echte duiklamp ermee ophoudt.

Sea&Sea YS-D3

Drie standen mogelijk: manuele stand met pre-flash (geel), manuele stand zonder pre-flash (groen) en de automatische DS-TTL stand (blauw).

Verlicht achterpaneel

Een van de beste eigenschappen van de flitser is het verlichte achterpaneel. Dit had de YS-D2 overigens ook al. Met dit paneel kun je gemakkelijk zien op welke stand en hoeveel kracht de flitser staat.

Er zijn drie standen: de manuele stand met pre-flash (geel), de manuele stand zonder pre-flash (groen) en de automatische DS-TTL stand (blauw).

Verder zijn de vormen van de knoppen veranderd, maar nog steeds groot genoeg om met handschoenen te gebruiken.

nWaar ik nog wel aan moet wennen, is dat de informatie rondom de knoppen is afgedekt, behalve waar de flitser op ingesteld staat.

Sea&Sea heeft de voorkant van de nieuwe flitser voorzien van een zwarte rand waar een bajonetsysteem aan de binnenkant zit. Erg handig. De standaard meegeleverde diffuser klikt er goed in vast en je verliest hem niet snel.

Ook kun je er twee van de drie optionele accessoires in klikken die Sea&Sea voor de YS-D3 op de markt brengt, namelijk de dome diffuser en de snoot.

Dome diffusers gebruik ik enkel bij het maken van groothoek-opnames in Nederland.

Sea&Sea YS-D3

Dome diffuser

Voor de nieuwe YS-D3 is er een dome diffuser die de stralingshoek vergroot tot 170 x 150 graden. Dit is dus echt een flinkere verbetering van de belichtingshoek ten opzichte van de belichtingshoek van 80 x 105 graden zonder diffuser en 100 x 110 graden met de standaard diffuser.

Dome diffusers gebruik ik enkel bij het maken van groothoekopnames in Nederland. Het zorgt voor een veel egalere spreiding van het flitslicht waardoor het zweefvuil in het water minder opvalt.

Anderen lezen ook:  Hoe werkt neopreen?

De dome diffuser houdt wel een hoop licht tegen waardoor de flitser harder moet werken om de juiste belichting te geven. In donkere wateren is dat niet zo erg, maar in de heldere tropische wateren heb ik al mijn kracht nodig en daarom gebruik ik in tropisch blauw water vaak alleen de standaard diffuser.

Sea&Sea YS-D3

Een snoot is een geweldig hulpmiddel om onderwerpen te isoleren en zo een zwarte achtergrond in je foto te krijgen.Foto boven zonder, onder met snoot.

Snoot

Met snoots kunnen fotografen het gebied van hun belichtingshoek beperken voor creatievere, contrastrijke beelden. Het is eigenlijk het tegenovergestelde van een diffuser. Ik vind het een geweldig hulpmiddel om onderwerpen te isoleren en zwarte achtergronden in mijn foto te krijgen.

De Sea&Sea snoot is voorzien van een prisma dat het licht van de pilotlamp van de YS-D3 concentreert, hierdoor heb je nauwelijks een afwijking van waar je richt met de pilotlamp en waar het flitslicht uiteindelijk terechtkomt.

De standaard opening is nog behoorlijk groot. Dat is fijn voor een eerste ervaring met een snoot.

Sea&Sea YS-D3

De snoot is een optionele accessoire.

Slave Prism

Sea&Sea heeft daarnaast een Slave Prism voor de YS-D3. Dit is een klein blokje dat je bevestigt aan de onderzijde van de flitser.

In dit kleine blokje zit een soort spiegeltje dat het flitslicht van een flitser op afstand oppikt en zo kan worden geactiveerd zonder optische- of elektronische kabel.

Je kunt hiermee bijvoorbeeld wrakken en grotten uitlichten zonder dure elektronische triggers aan te hoeven schaffen. Persoonlijk zou ik dit onderdeel niet snel gebruiken, omdat de kans bestaat dat flitser ook afgaat op het flitslicht van een andere onderwaterfotograaf of dat hij niet afgaat omdat de Slave Prism niet goed gericht staat.

Goede upgrade

Na een tiental duiken met de nieuwe YS-D3 ben ik erg onder de indruk. Ik heb jarenlang zonder problemen met de YS-D2 gewerkt, maar ik ben overtuigd van de nieuwe YS-D3.

De recycle-snelheden van de flitser op halve kracht zijn werkelijk verbazingwekkend. De flitser is van gelijke afmeting en gewicht ten opzichte van de YS-D2 en ook de sluiting van het batterij-compartiment is nog hetzelfde.

De kwaliteit van belichting is ook bijzonder goed. De flitser met de standaard meegeleverde diffuser levert een mooi egaal verspreid licht. Voor onderwaterfotografen die graag van groothoek houden, is de dome diffuser een interessante accessoire.

Voor de macroliefhebber is de snoot een aanrader. Deze is erg makkelijk handelbaar door de grotere opening aan de voorzijde, maar geeft een goed resultaat.

Sea&Sea YS-D3

De Slave Prism is een klein blokje aan de onderzijde.

Facts Sea&Sea YS-D3 flitser

  • Richtgetal (ISO 100 aan land): 33. Bij gebruik van de standaard diffuser: 28.
  • Belichtingshoek: 105°x 80° (zonder diffuser). Bij gebruik van de standaard diffuser 110° x 100°.
  • Batterijen: 4 x AA: 6V – Ni-MH: 4.8Vn.
  • Tot 100 meter diepte.

Meegeleverd: rechte ball mount, diffuser, O-ring vet. Prijs: € 849.

seaensea.nl