Explosieven, auto’s en andere obstakels. Het zijn enkele zaken waarnaar de Defensie Duikgroep (DDG) begin deze week zocht langs de Wilhelminakade in Rotterdam. Dat was nodig om de Amerikaanse torpedobootjager USS Ross, eergisteren veilig te kunnen laten afmeren.

 

De Koninklijke Marine zorgt namens Defensie voor de zogeheten host nation support als NAVO-eenheden een Nederlandse (zee-)haven willen aandoen. Een van de werkzaamheden voor het bezoek begint, is het doen van zogenoemde pre bomb checks door marineduikers van de DDG. Zij controleren op de aanwezigheid van explosieven in, op en rond het water van de afmeerlocatie. Dat is een van de specialistische kerntaken van de Koninklijke Marine.

 

Defensie Duikgroep

De DDG heeft veel kennis en expertise opgedaan tijdens wereldwijde operaties, oefeningen en ondersteuning bij nationale operaties in het hele koninkrijk. Het uitvoeren van pre bomb checks gebeurt ook bij staatsbezoeken, evenementen en algemene militaire bijstandsaanvragen.

 

Marineduikers tijdens hun werkzaamheden op de Nieuwe Maas. 

 

De DDG doet echter nog meer. Zo komt hij ook vaak in actie bij duikongelukken, auto’s met inzittenden die te water zijn geraakt en werkt met Kustwacht Nederland samen bij search en rescue-operaties voor de Nederlandse kust en op de grote open wateren.

 

Openingsfoto: De USS Ross op de Nieuwe Maas.