Op een marine basis in de buurt van Washington vindt de 15e editie plaats van de International Submarine Races. De wedstrijd duurt van maandag tot vrijdag en het Delftse studententeam WASUB staat momenteel bovenaan in het klassement.

De International Submarine Races is een wedstrijd voor menselijk aangedreven onderzeeërs. Studententeams van over de hele wereld racen tegen elkaar met zelfgemaakte onderzeeërs die door één of twee personen via pedalen worden aangedreven. Het Delftse team WASUB doet dit jaar mee in de éénpersoonsklasse.

Topsnelheid WASUB

De Delftse techniekstudenten hebben de lat hoog gelegd voor de concurrentie. In totaal doen er 25 teams mee aan de wedstrijd. Het idee is dat de teams gedurende de week het parcours van 100 meter zo vaak mogelijk afleggen. Aan het eind van het parcours staat een snelheidsmeter die de snelheid van de onderzeeërs bepaald. De topsnelheid is de snelheid die uiteindelijk meetelt in het klassement.

Het startsignaal voor de onderzeeërs bestaat uit het drie keer roepen van de teamnaam gevolgd door: go go go. Vanwege onderwaterspeakers is het signaal ook hoorbaar voor de piloot, de bestuurder van de onderzeeër. Wanneer WASUB aan de beurt is hoor je de raceleiding roepen: “WASUB WASUB WASUB GO GO GO!” En daar gaat de onderzeeër. De felle koplamp zorgt ervoor dat de onderzeeër goed te volgen is. Als een kogel scheert hij over de finish en op het scorebord verschijnt een snelheid van 6,4 knopen (11,9 km/uur). Met deze snelheid staat WASUB nu bovenaan het klassement. De nummer twee, het Canadese Omer, heeft een snelheid van 4,8 knopen (8,9 km/uur).

Anderen lezen ook:  Nemo blijkt niet opgewassen tegen klimaatverandering

Bekijk ook: Duikers ontdekken onderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog