Bijna iedereen beschikt tegenwoordig over een smartphone. Het apparaat is niet meer weg te denken uit ons leven. Hoe zou het zijn als je tijdens je duik een foto van iets bijzonders kon maken en hem dan vrijwel meteen op social media zetten? We testen de Divevolk SeaTouch 3 Pro.

Tekst: Pim Valk Foto’s: René Lipmann

Smartphone als compact camera

Veel modellen smartphones beschikken over een ingebouwde camera waarmee je behoorlijke foto’s en filmpjes kunt maken. Langzaamaan is de smartphone de compact camera, die een aantal jaar geleden nog hoogtij vierde, aan het verdringen. Logisch ook, want met je telefoon heb je eigenlijk je camera ook altijd bij je.

Hoe mooi zou het zijn als je die functionaliteit ook onder water zou kunnen gebruiken? Hoewel er inmiddels smartphones zijn die een (on)vrijwillige duik in het water overleven, is het daadwerkelijk gebruiken onder water een ander verhaal.

Dat moeten ze bij Divevolk, die onlangs de SeaTouch 3 Pro op de markt brachten, ook hebben gedacht; een écht onderwaterhuis voor je smartphone. In ons oktobernummer 2020 hebben we hem al even getipt in de rubriek ‘Langs de vloedlijn’ en nu is het moment aangebroken om hem verder aan de tand te voelen.

Aan mij de twijfelachtige eer om de proef op de som te nemen. Twijfelachtig ja, want op de een of andere manier voelt het een beetje onnatuurlijk om je kostbare telefoon in een vreemde hoes te stoppen en ermee onder water te gaan.

Aan de andere kant stop ik ook mijn kostbare camera in een onderwaterhuis en ga ik daar mee duiken. Toch voelt dit nét even anders.

De SeaTouch 3 Pro een universeel huis, geschikt voor de meest gangbare smartphones die momenteel op de markt zijn.

De buitenkant van de Divevolk SeaTouch 3 Pro

De SeaTouch is feitelijk niet meer dan een stevige behuizing van zeer stevig polycarbonaat met een kleine opening aan de zijkant waar je smartphone precies in past. Het is een universeel huis, geschikt voor de meest gangbare smartphones die momenteel op de markt zijn.

Anderen lezen ook:  Haaien waargenomen in Spaanse wateren

De handigheid zit hem onder andere in een frame, dat hoort bij jouw merk telefoon. Koop je een andere telefoon, van een ander merk of model, dan hoef je slechts een nieuw frame (kosten € 9,95) aan te schaffen. Goeie zet!

Verder bestaat de achterkant van de SeaTouch voor een groot gedeelte uit een doorzichtige gelpad, zo groot als het scherm van je telefoon. Deze pad geeft de drukbeweging aan de buitenkant door naar het scherm van je telefoon en voilà: je kunt apps op je telefoon bedienen.

Of dat ook écht gaat werken onder water zal mijn praktijktest moeten uitwijzen. Aan de rechterkant zit een stevige grip waarmee je het huis vasthoudt als een camera.

Een polsbandje is meegeleverd en op mijn testexemplaar is ook een filterhouder gemonteerd voor een macrolens of kleurenfilter.

Verder zitten er geen bewegende delen aan de SeaTouch. Aan de bovenkant is nog een uitsparing voor een coldshoe, waardoor je eenvoudig een videolamp zou kunnen monteren. De Sea Touch zou waterdicht zijn tot 80 meter, maar zo bont ga ik het vandaag niet maken.

De test

En dan is het zover. Zou ik inderdaad mijn apps kunnen bedienen onder water en ook opnamen kunnen maken met mijn telefoon? De plaatsing van de smartphone in het frame is een eitje. Hij moet zonder zijn beschermhoesje in het frame.

Vervolgens laat je frame aan de zijkant naar binnen zakken en schroef je het klepje dicht. Dat gaat makkelijk. Het klepje is stevig en heeft twee schroeven die je met je hand kunt vastdraaien.

Divevolk SeaTouch 3 Pro.

Het klepje is stevig en heeft twee schroeven die je met je hand kunt vastdraaien.

Controleer even of er niet iets tussen het klepje zit wat er niet hoort, zoals zand of draadjes, om lekkage te voorkomen.

Het is een goed idee om je telefoon zó in te stellen dat hij niet snel (of helemaal niet) in de schermbeveiliging schiet of ‘op slot’ gaat; ontgrendelen met swipen of gezichtsherkenning werkt immers niet. Daar kom ik tijdens de eerste duik achter.

Anderen lezen ook:  Duiken Sao Vicente Kaapverdië

De gelpad lijkt inderdaad goed te reageren op aanrakingen. Enige oefening is nodig, maar als je het eenmaal doorhebt, is er prima mee te werken.

De camera-app start goed op en luttele seconden later is de eerste foto een feit. Dat gaat perfect en het resultaat is niet eens belabberd!

Filmpje

Na een beetje experimenteren, probeer ik om te schakelen naar de videostand. Het lukt prima om een filmpje te maken! Ook een andere app opstarten verloopt soepel. Zoals gezegd: als je de slag te pakken hebt, is er goed mee te werken.

Zowel met als zonder handschoenen. Ik merk daarin geen verschil. Het lukt mij zelfs om een spelletje te starten en het te spelen, hoewel de bediening van het spel een uitdaging blijft. Er zit een kleine vertraging in het duwen op de pad en het reageren van de app en de nauwkeurigheid ontbreekt enigszins.

Een bijkomend voordeel van de SeaTouch is dat het dilemma waar laat ik mijn telefoon tijdens het duiken?’ is opgelost.

Als je gebruikmaakt van een camera-app waarbij je zelf de ISO-waarde en sluitertijd kunt regelen, valt er veel winst te behalen.

Het is inmiddels hoogste tijd geworden voor ‘einde duik’ en voor mij het ultieme moment om te kijken of en zo ja, vanaf welke diepte, ik bereik heb om te verbinden met mijn provider. Op 2 meter diepte in ieder geval nog niets.

En ook op 1 meter nog geen activiteit.

Maar, ik schat op zo’n 60 centimeter diepte, zie ik een streepje verschijnen en even later lukt het me om mijn eerste foto’s aan mijn buddy te sturen die inmiddels op de kant staat. Ook plaatsen op social media lukt, het duurt alleen even.

De camera-app start goed op en luttele seconden later is de eerste foto een feit. Dat gaat goed en het resultaat is niet eens belabberd.

Conclusie

Met de SeaTouch heb je de mogelijkheid om ook onder water gebruik te maken van je smartphone. Het bedienen vergt enige handigheid, maar je hebt het snel door.

Anderen lezen ook:  Dual-Beam Light van Bigblue is ideaal voor het opnemen van video's

Ik ben beslist niet teleurgesteld over de resultaten, maar feitelijk wordt de kwaliteit van je beelden niet door de SeaTouch bepaald, maar door je camera.

En hierbij geldt dat de keten zo sterk is als de zwakste schakel. Ik vind dat de kwaliteit van de foto’s niet te vergelijken is met die van een fatsoenlijke onderwatercamera, maar het is beslist een acceptabel resultaat.

Een dingetje kan nog wel de lichtgevoeligheid zijn, daar blinkt de smartphone niet in uit en om onscherpte en korrel te vermijden, is aanvullend licht aan te bevelen.

Divevolk SeaTouch 3 Pro

De achterkant van de SeaTouch 3 Pro bestaat voor een groot gedeelte uit een doorzichtige gelpad, zo groot als het scherm van je telefoon.

Als je gebruik maakt van een camera-app waarbij je zelf de ISO-waarde en sluitertijd kunt regelen, valt er veel winst te behalen.

Helaas is het niet mogelijk om een zakje silica-gel in de behuizing te stoppen ter voorkoming van beslaan.

Ik heb tijdens de tweede duik wat condensvorming in de behuizing opgemerkt na het open- en dichtdoen van de behuizing aan de waterkant. Deze keer gelukkig te weinig om invloed op de opnames te hebben.

Hoe de gelpad zich gaat houden in het gebruik valt te bezien, het is in ieder geval het meest kwetsbare deel van deze behuizing.

Dat de SeaTouch net iets meer is dan een gadget, is mij wel duidelijk. Je kunt ermee serieus gebruikmaken van je smartphone onder water. Gelukkig is er op enige diepte geen bereik meer. Je gaat toch zeker ook voor je rust duiken?

Stel je voor dat het wél zou werken: opnemen en beantwoorden is dan wel een dingetje. Een bijkomend voordeel van de SeaTouch is dat het dilemma ‘waar laat ik mijn telefoon tijdens het duiken?’ is opgelost.

Het gelpad geeft de drukbeweging aan de buitenkant door naar het scherm van je telefoon en voilà: je kunt apps op je telefoon bedienen.

Divevolk SeaTouch 3 Pro Smartphone onderwaterhuis

Geschikt voor:

– Pack 1: Huawei: P20/P30/P30 Pro en Mate 20 Pro/Mate 30/Mate30 Pro

– Pack 2: Huawei: Mate 10/Mate 10 Pro/Mate 20 P10+/P20 Pro

– Pack 3: Samsung: Note 9/Note 10/Note 10+ and S10/S10+/S10e

– Pack 4: Samsung: S8/S8+/S9/S9+

– Pack 5: iPhone: X/XR/XS/XS Max and 11/ 11 Pro/ 11 Pro Max

Kenmerken:

– Drukbalans

– Met 1 hand te bedienen

– Comfortabele grip

– Waterdicht tot 80 meter

– Geschikt voor onderwaterfotografie

– Helder beeld en makkelijke controle onder water

Prijs: € 195

customdivingsystems.com

Divevolk SeaTouch 3 Pro

Op zo’n 60 centimeter diepte, zie ik een streepje verschijnen en even later lukt het me om mijn eerste foto’s aan mijn buddy te sturen