Hulpverleners van SOS Dolfijn zijn momenteel in de haven van Harlingen waar een Gewone Dolfijn rondzwemt.

De eerste meldingen over de dolfijn kwamen gisteren aan het einde van de middag binnen via het alarmnummer van de stichting, waarna een team direct ter plaatse is gegaan om te monitoren. Het dier, een volwassen individu, toonde actief zwemgedrag. Ook vandaag zwemt het dier vooral actief rond in de haven en lijkt soms ook te jagen.

Ingrijpen niet verstandig

Op dit moment is verder ingrijpen niet verstandig. De dolfijn zwemt in een grote open haven en zou daarom de weg terug naar open zee zelf kunnen vinden. Wel zijn er ook redenen tot zorg, Gewone dolfijnen leven doorgaans in groepen en worden slechts zelden in Nederlandse wateren waargenomen. Bovendien is de drukke haven geen goede plek voor een dolfijn.

Voldoende voedsel?

Ook is het de vraag of het dier er voldoende voedsel weet te vangen. Een actief zwemmend dier vangen in een wijds, diep en open gebied is zeer moeilijk met een groot risico dat het dier erdoor verwond raakt of erger. Ook opjagen met boten richting de havenmonding levert meer problemen op dan goeds. Het team blijft stand-by en grijpt in indien nodig.

In overleg met de gemeente Harlingen wordt met klem opgeroepen om niet naar de haven te komen en je te houden aan de richtlijnen van het RIVM omtrent het Corona virus. Helaas is het niet mogelijk om een opmerkelijke waarneming als deze uit de media te houden.

Bron: Stichting SOS Dolfijn

Anderen lezen ook:  Getest: duiklampen van Light&Motion