Een team van archeologen hebben de restanten van een Nederlands oorlogsschip uit de 18de eeuw ontdekt voor de kust van van Sisal in het Caribisch gebied. Vlakbij ontdekten de wetenschappers ook nog het gezonken wrak van een Brits stoomschip en de overblijfselen van een oude vuurtoren, die werd verwoest door een tropische storm. Volgens de duikers ligt de bodem van de oceaan ook bezaaid met gigantische kanonnen, die zouden zijn gebruikt door de Nederlandse marine in de 18de of 19de eeuw, toen piraten de Caraïben onveilig maakten.

Maritiem archeoloog Helena Barba Meinecke maakt deel uit van het team dat de restanten van een Nederlands oorlogsschip uit de 18de eeuw ontdekte.

Het Nederlandse schip zou gezonken zijn in 1722. Mogelijk gaat het om een een Zeeuws, waarschijnlijk zelfs Vlissings fregat. Het wrak is nu overdekt met koraalrif dat wordt bewoond door talloze vissen en andere zeedieren. Eeuwen geleden liepen er echter tientallen zeemannen over het dek, druk in de weer tijdens de ‘gouden tijd van de piraten’, de tijdsperiode tussen 1660 en 1726 waarin zeerovers de zeeën erg succesvol onveilig maakten. Het schip werd nu terug ontdekt, nadat het meer dan 200 jaar verborgen bleef op de bodem van de oceaan, vlakbij Sisal, een Mexicaanse haven die nu vooral bekendstaat voor zijn idyllische stranden en helder water.

“De haven van Sisal is nu enkel nog bekend bij de lokale inwoners en toeristen, maar ooit was het een drukke haven in de Caraïben”, aldus archeologe Helena Barba Meinecke. “Door economische en politieke ontwikkelingen werd de haven plots het middelpunt van handel.” Heel wat schepen bereikten echter voor onduidelijke redenen nooit hun eindbestemming, waardoor de zeebodem bij de idyllische kuststad nu bezaaid ligt met wrakken en oorlogsmateriaal, zoals twee en een halve meter lange kanons.

Anderen lezen ook:  Nieuw algensoort rekent genadeloos af met koraal

Verzonken ‘schatten’

Het team van wetenschappers vond naast het Nederlandse oorlogsschip ook nog het wrak van een Britse stoomboot die tussen 1807 en 1870 werd gebouwd, en viste in dezelfde regio brokstukken op van een oude vuurtoren, die in zee werd geblazen door een krachtige tropische storm. Volgens experten tonen deze eeuwenoude restanten het belang van de haven van Sisal aan, en bewijzen de ontdekkingen dat de haven erg belangrijk was in langvervlogen tijden.

Door deze recente ontdekkingen staat de teller van het aantal vondsten van verzonken ‘schatten’ in de regio nu op meer dan 400.

Door deze recente ontdekkingen staat de teller van het aantal vondsten van verzonken ‘schatten’ in de regio nu op meer dan 400. Archeologen en de Mexicaanse overheid doen hun uiterste best om de eeuwenoude restanten te beschermen, maar er worden ook boottochtjes georganiseerd zodat toeristen het gebied kunnen bezichtigen.