Door de droogte stroomt brak grondwater richting de Vinkeveense Plassen, natuurgebied Demmerik en landbouwgrond. Brak water zit tussen zoet en zout in. Tijdens droge periodes is dit slecht voor de natuur. Om dit water tegen te houden plaatst Waternet namens Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een tijdelijke dam in Woerdense Verlaat op woensdag 4 juli.

Dankzij de dam stroomt het halfzoute water niet verder de kwetsbare gebieden in. Zo beschermen we landbouwgrond, maar ook vissen en planten die in het water leven. Die kunnen namelijk sterven door te zout water.

In plaats van brak water, laten we water uit het Amsterdam Rijnkanaal het gebied binnenstromen. Daardoor blijft het water in de plassen op de juiste hoogte. Dit is een belangrijke taak van het waterschap.

Dam van staal en klei

De tijdelijke dam plaatst Waternet bij de Westveense brug. Dit duurt een paar uur. Men laat een stalen frame met een speciale doek in het water zakken. Het frame weegt maar liefst 2.000 kilo. Daarna storten we er klei in. De dam blijft liggen zolang er droogte is.

Bekijk ook: Nu ook dagvergunning verkrijgbaar voor de Vinkeveense Plassen

Anderen lezen ook:  Australië looft 1,3 miljoen euro uit voor de redding van het koraal in het Great Barrier Reef