Sinds ongeveer zeven maanden krijg ik hoofdpijn tussen mijn ogen als ik duik. Soms voelt het dan of mijn ogen eruit komen. Het gebeurt meestal direct bij de afdaling, maar andere keren krijg ik het pas na drie kwartier duiken. De KNO-arts en de neuroloog konden niets vinden en weten er verder geen raad mee. Kun jij me helpen? We gaan met de duikclub naar Egypte en ik zou het erg jammer vinden als ik niet mee kan.
René Steenis

ANTWOORD

De beschreven verschijnselen passen goed bij klaringsproblemen van de voorhoofds- en kaakholtes. Tijdens de afdaling wordt lucht samengeperst. De holtes moeten dan geklaard worden om de druk erin gelijk te maken aan de omgevingsdruk. Als dit niet goed lukt, ontstaan zogenaamde ‘squeeze’-verschijnselen. Dit kan gepaard gaan met pijn en bloedverlies uit de neus. Soms zijn poliepen in de bijholtes de reden voor het probleem, deze moeten dan verwijderd worden. In andere gevallen zijn slijmvliesveranderingen verantwoordelijk voor een minder goede luchtpassage. Medicijnen helpen de slijmvliezen tot rust te komen, waarna je meestal weer goed kunt klaren. Voor een duikmedisch KNO-arts verwijs ik je naar de website www.mijnduikerarts.nl.

Anderen lezen ook:  Gat tussen mond- en sinusholte