Voor Glenn Verheyde gaat er een wereld open wanneer hij voor het eerst op duikvakantie gaat. Bestemming: Marsa Alam, Egypte. Hij maakt zijn eerste bootduik, heeft zijn eerste encounter met dolfijnen en… ziet voor het eerst de dugong! Een jaloersmakend duikavontuur.

Tekst en foto’s: Glenn Verheyde

pijlstaartrog

«Tortuga, tortuga!» We maken een avondwandeling over het strand, wanneer we ineens iemand met een zaklantaarn naar ons toe zien komen. Wij volgen de man en plots ontdekken we een spoor dat vanuit het water enkele meters verder naar een kuil in het zand leidt. Wij kunnen onze ogen niet geloven, maar daar is een schildpad eieren aan het leggen! Na even kijken – en natuurlijk na het maken van een foto – besluiten we het mooie dier met rust te laten. We gaan richting onze kamer en vroeg naar bed, wat een begin van onze vakantie! De volgende morgen ben ik al vroeg uit de veren. Ik moet gewoon dat heldere water in. Met mijn snorkeluitrusting ga ik het water in en kijk mijn ogen uit: doktersvissen, papegaaivissen, kogelvissen en nog zoveel meer. In de verte beweegt iets aan de oppervlakte, het is mijn eerste ontmoeting in het water met een schildpad! We maken een checkduik en een nachtduik. Die laatste blijf ik gewoon super vinden, zeker omdat de onderwaterwereld er helemaal anders uitziet. Ook de dieren gedragen zich totaal anders. Wij hebben zelfs het geluk de Spaanse Danseres te mogen bewonderen. Onze duikgids is onder de indruk, want hijzelf heeft er in zes maanden tijd geen eentje meer gezien.

Onvergetelijk!

Mijn eerste schildpad

Dugong in de aanval

Anderen lezen ook:  Aruba - Laat je meevoeren naar de Caran

Het is tijd voor onze eerste bootduik. Na een stevig ontbijt en een pil om zeeziekte te voorkomen, stappen we op onze boot richting Sha’ab Marsa Alam. Er zijn veel duikers en snorkelaars aan boord wat voor een gezellige sfeer zorgt. Bij aankomst roepen de gidsen dat er dolfijnen zijn en iedereen in de zodiac maakt zich gereed met masker, vinnen en snorkel. De zodiac brengt ons naar de dolfijnen waar we ons snel achterwaarts in het water laten vallen. En plots zijn de dolfijnen daar, ik tel er minstens twintig. Na enkele minuten snorkelen raak ik de tel kwijt. Het is geweldig! Ik heb natuurlijk ook mijn camera mee waar ik wat mooie foto’s mee maak. Onze reis kan nu al niet meer stuk. Daarna is het tijd voor onze duik. Na de buddy check worden we opnieuw gedropt dicht bij de dolfijnen. Ze snellen ons voorbij en we vervolgen onze weg. Al gauw vinden we blauwgespikkelde pijlstaartroggen, clownvisjes, koraalduivels en veel meer! We besluiten ook een dag bij Marsa Mubarak te gaan snorkelen. Om half zes in de morgen vertrekken we samen met Iwan, die we hadden leren kennen in het hotel, stapvoets richting Marsa Mubarak. Na een twintigtal minuten komen we aan en gaan te water. Er is veel deining en mijn vriendin gaat al vlug het water uit. Iwan en ik besluiten nog even verder te zoeken naar iets moois.

Rol achterover, plons!

Na wat speuren zien we een grote barracuda, gitaarrog en prachtige kwallen. Plots trekt Iwan aan mijn vin en wijst een grote schildpad aan. Maar wanneer ik naar links kijk, kan ik het bijna niet geloven: er zwemt een Indische zeekoe, een dugong, recht op de schildpad af om hem te verjagen! Nadat de schildpad weg is, kunnen we de dugong even bewonderen. Alweer een onvergetelijke dag! We maken vele mooie duiken, waarbij ik ook nog oog in oog kom te staan met een reuzenmurene die recht op mij afzwemt. Hij stopt en kijkt me aan, poseert even voor mijn camera en weg is hij. Ik kreeg het wel even warm, maar had wel de kans om een mooie foto te maken. Naast het duiken snorkelen we bijna elke dag. Wat hebben we een hoop gezien en gedaan. Gaan we terug? Zeker! Wanneer? Zo snel mogelijk! Wie weet tot in de Rode Zee!

Clownvisjes

Jouw duikavontuur, powered by Metalsub

Anderen lezen ook:  Bijna volledig intact zeventiende-eeuws Nederlands fluitschip ontdekt in Finse Golf

Iedere duiker heeft er minstens één: zo’n duikavontuur dat je bijblijft. En DUIKEN is benieuwd naar dat van jou! Stuur jouw unieke duikverhaal met minimaal 5 foto’s van minstens 1 MB naar duikavontuur@duiken.nl Wordt jouw verhaal in DUIKEN gepubliceerd dan win je de XRE 850 R Metalsub lamp t.w.v. € 229!

Een deskundige jury selecteert de winnaar en beslist wie de hoofdprijs in ontvangst mag nemen.

Lees ook Mijn duikavontuur: een droom komt uit