Het is druk met duikers in Zeeland en niet alleen omdat de Sepia ‘s gearriveerd zijn maar het WK onderwaterfotografie gaat van start. Al enkele dagen zie je de berichten op Facebook verschijnen dat er deelnemende teams zijn gesignaleerd. Zij zijn wat eerder naar Nederland  gekomen om te oefenen.  Zo ook het Spaanse team die Rinie als vriendendienst begeleid naar de duikstekken van het WK en wij de komend week gaan volgen. Nieuwsgierig naar hun bevindingen besloot ik maar eens mee te gaan. Ik zal ze eerst aan jullie voorstellen.

Door: Rinie en Brigitta Luijkx

Marc Gimenez Larrea  57 jaar  woonachtig in gemeente Cervello Barcelona. Marc duikt al sinds 1984 en is een OWSI Padi instructeur. Marc fotografeert al een jaar of 25 en heeft al vele competities gewonnen, waaronder recentelijk een gouden en bronzen medaille op het Europees kampioenschap op de Azores in 2014. In 1990 kocht Marc zijn eerste onderwatercamera een Nikonos V.

In 2004 is hij overgestapt op een digitale camera. Op dat moment begon hij mee te doen aan lokale fotowedstrijden. Voor Marc is het winnen van een wedstrijd niet belangrijk maar het plezier dat hij er aan beleefd komt op de eerste plaats. Hij vind het leuk om nieuwe dingen in de onderwaterwereld te ontdekken en het beeld wat hij voor ogen heeft zo goed mogelijk te fotograferen.

Marc Giménez Larrea, Spaanse troef op het WK onderwaterfotografie op de trap bij de Zeelandbrug.

Als ik hem spreek vraag ik hem wat hij van het duiken in Nederland vindt wat dat zal toch wel heel anders zijn dan het heldere water in Spanje. Marc vindt het duiken in Zeeland een grote verrassing, erg verschillend van wat hij toe nu toe gezien heeft in de wereld. De kleuren, het leven en het licht zijn totaal anders. Maar hij geniet er met volle teugen van. Het is uiteraard ook een grote uitdaging om zijn technische instellingen die hij gewend is te gebruiken bij het fotograferen hierop aan te passen. Marc vind de deelname aan het kampioenschap een grote kans om een heel nieuwe wereld onderwater te ontdekken.

De 2e deelnemer in het Spaanse team is Jose Antonia Garcia. Ook wel Jose Zica genoemd.
Jose is 38 jaar en komt uit Albacete. Jose is eveneens duik instructeur en heeft een passie voor het onderwaterleven en ook daarom onderwater gaan fotograferen. In 1999 is Jose begonnen met fotograferen en hij won al snel diverse wedstrijden. Zelfs 9x werd hij regionaal kampioen. Hierna heeft hij diverse malen meegedaan met het Spaans kampioenschap en eindigde hier bij de eerste 10. In 2013 2014 komen de echte resultaten en wint hij diverse nationale en internationale wedstrijden.

Jose Antonia Garcia. Ook wel Jose Zica genoemd.

In 2014 wordt hij Spaans kampioen waardoor hij nu geselecteerd is voor het Wereld kampioenschap dat hier in Nederland wordt gehouden. Als ik Jose vraag wat hij vindt van het duiken in Nederland geeft hij net als Marc aan dat het erg verrassend is. De omstandigheden zijn wel totaal anders dan hij gewend is maar dat maakt de uitdaging groter. Tevens heeft Jose een goede buddy die ook zijn model tijdens het WK zal zijn Quico.

De Zeelandbrug
Maar genoeg  gekletst het is tijd om het water in te gaan. Rinie neemt ze deze keer mee onder bij de Zeelandbrug 1 van de duikspots voor het WK. Na een duidelijke briefing gaan ze samen te water.  Ik blijf op de kant want wil de jongens niet in de weg zwemmen.  Na ruim 1,5 uur komt Marc terug en is zeer enthousiast. Tot  nu toe hadden ze alleen nog maar in de Grevelingen gedoken en het onderwaterleven in de Oosterschelde is natuurlijk toch veel uitbundiger. 

Ook Jose en Quico komen even later enthousiast het water uit. Dat Quico een goede spotter is blijkt wel hij heeft diverse slakken gespot en 2 Rutgerspar grondels met eitjes in een oester gezien. Ook de sepia’s hebben ze gevonden wat dat betreft is het wel een mooie tijd om in Nederland te duiken.

Het Spaanse WK team na de duik in het Zeeuwse zonnetje, friet met frikandel. Rinie Luijkx begeleidt het team.

Na het duiken nemen we de mannen mee om een typisch Nederlandse snack te gaan eten. We nemen ze mee naar de friettent voor een frikandel speciaal, duiken maakt natuurlijk hongerig. Ze kunnen ook wel wat brandstof gebruiken voor de volgende duik.

Ik ben benieuwd wat ze van deze snack vinden haha. Als je in Nederland bent moet je natuurlijk ook dit mee hebben gemaakt. We genieten in het zonnetje van de snack en de mannen maken plannen voor de volgende duik. Ze besluiten met hoogwater terug te gaan naar de Zeelandbrug om de stek nog verder te verkennen. Voor ons is het genoeg geweest voor vandaag tijd om huiswaarts te gaan. We spreken af voor de volgende dag om nog meer WK-spots te gaan beduiken. 

Adios Amigos!

Goud voor Marc Giménez Larrea tijdens het EK onderwaterfotografie in de categorie groothoek. Azoren 2014

Het Wereldkampioenschap Onderwaterfotografie vindt plaats van 21 tot en met 25 mei 2015 in Zeeland en wordt georganiseerd door de Nederlandse Onderwatersport Bond. Om de duiksport ook in de rest van Nederland in de spotlights te zetten start op 15 mei 2015 de Duikweek. Tien dagen lang kunnen beginnende duikers, gebrevetteerde duikers en onderwaterfotografen aan allerlei activiteiten meedoen.

Meer informatie? Ga naar www.netherlands2015.com

Gedurende het WK zijn er side events georganiseerd, bekijk een overzicht van de activiteiten hier.