Duiken kan vaak duizelingwekkend mooi zijn. Het wordt alleen vervelend als je tijdens of na het duiken echt duizelig wordt.

Het probleem met duizeligheid kan zo heftig worden dat je je bewustzijn verliest. Bovenwater is dit al niet fijn maar onder water kan dit tot levensbedreigende situaties leiden. Om die reden is het handig om te weten wat de eventuele oorzaken hiervoor kunnen zijn, zodat je deze voor kunt zijn.

Zoals al eerder in deze rubriek beschreven is de meest voorkomende oorzaak van duizeligheid het niet goed kunnen klaren van beide oren. Dit kan zijn omdat je je oren niet kan klaren, maar vaker is het het geval dat er te laat geklaard wordt. Het verschil in druk tussen je linker en rechter middenoor kan door je evenwichtsorgaan als verwarrend worden gezien. En zo ontstaat de duizeligheid.
Nog vervelender wordt het als de druk zo toeneemt dat je trommelvlies scheurt. Er loopt dan water je middenoor in. Dat is altijd kouder dan je lichaamstemperatuur. Door het temperatuurverschil tussen je rechter en linker evenwichtsorgaan kan er per direct een heftige duizeligheid optreden.

Een andere oorzaak van duizeligheid onder water kan ook het gevolg zijn van een (relatief) zuurstoftekort. Dit kan gebeuren bij het hyperventileren. Of bij het zogenaamde ‘skip-breathing’. Hierbij houden duikers regelmatig hun adem in om zo perslucht te sparen. Een zeer onverstandige actie, niet alleen qua duizeligheid. Je kunt ook los van de duizeligheid flauwvallen onder water door op die manier te ademen. Adem dus altijd gewoon door, in welke situatie dan ook.
Ook vervuilde perslucht in je tank kan een bron zijn voor het uitlokken van duizelingen. Je kan hierbij denken aan een koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide bindt beter aan onze rode bloedlichaampjes dan zuurstof dat doet. Zo ontstaat een situatie van zuurstoftekort (hypoxie). Bij een te laag zuurstofgehalte word je ook duizelig. Check dus altijd goed je ademhaling voordat je onder water gaat en vul je tanks bij gerenommeerde duikcentra.

Anderen lezen ook:  Paniekaanval met noodopstijging

Naast bijwerkingen van pillen tegen zeeziekte waarbij we ook regelmatig duizeligheid zien optreden kan ook decompressieziekte dit probleem uitlokken. Met name als het binnenoor aangedaan is door de decompressieziekte. Soms kan het herstel langdurig zijn. Restverschijnselen kunnen helaas lang blijven bestaan. Wees dus ook bedacht op deze oorzaken en wees ze voor.

Menno Gaastra, duikmedisch arts en medisch directeur DAN Europe Nederland, geeft antwoord op duikmedische vragen.