Duiken is de mooiste manier om de onderwaterwereld te ontdekken. Duiken is echter niet compleet zonder risico. Hoewel duiken een relatief veilige sport is, kan er natuurlijk altijd iets met jou, je duikuitrusting of je duikbuddy gebeuren. Het is daarom belangrijk om als je een fanatiek duiker bent, te zorgen voor de nodige verzekeringen. In dit artikel lees je meer over welke verzekeringen worden aangeraden als je zorgeloos wilt gaan duiken.

Zorgverzekering

In Nederland is iedereen verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Met een zorgverzekering ben je dan ook verzekerd voor medische kosten en medische behandelingen binnen Europa. Tijdens het duiken kun je echter ook tegen hele andere kostenposten aanlopen waarbij je bijvoorbeeld acute hulp in nood nodig hebt. Dit valt niet onder de basiszorgverzekering. Ook medische kosten en behandelingen buiten Europa worden niet vergoed door je zorgverzekering. Voorkomen is namelijk altijd beter dan genezen, dus zorg ervoor dat je weet hoe je veilig moet duiken.

Reisverzekering

Ga je op vakantie duiken? Met een reisverzekering ben je niet standaard verzekerd tegen de kosten die je tijdens het duiken kunt maken. Wel kun je bij veel verzekeraars een aanvullende onderwatermodule afsluiten. Houd er wel rekening mee dat veel verzekeraars bepaalde eisen stellen. Zo mag je soms niet dieper dan 40 meter gaan duiken, of moet je een duikbrevet hebben. Lees van te voren dus goed de voorwaarden na, en bekijk welke kosten precies gedekt worden.

Duikverzekering

Een duikverzekering is de meest complete verzekering voor iedereen die in het binnen- en buitenland wil duiken. Deze verzekering is extra interessant voor mensen die dieper dan 40 meter willen duiken, technische duiken maken of duikinstructeur zijn. Met een duikverzekering ben je dan ook op alles voorbereid. Ook als er bijvoorbeeld schade zou zijn aan je duikuitrusting, als je vermist raakt tijdens een duik of bij andere extreme gevallen, zoals blijvende invaliditeit of overlijden.

Anderen lezen ook:  The True Maldives liveaboard: Er is zoveel te zien!

Aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering

Deze twee verzekeringen zijn eigenlijk altijd raadzaam om af te sluiten. Zo dekt de aansprakelijkheidsverzekering schade die jij maakt aan spullen of personen. Dit is wel zo handig als je een duikuitrusting gaat huren of lenen. Ook als je duikbuddy iets zou overkomen door jouw toedoen, is een aansprakelijkheidsverzekering geen overbodige luxe. Met de rechtsbijstandverzekering ben je zeker van juridische hulp in elke lastige situatie, zoals bij een ongeluk of geschil waarbij iemand anders de kosten moet vergoeden maar dat vertikt te gaan doen.

Inboedelverzekering buitenshuis

Heb jij een eigen duikuitrusting? Dan is het verstandig om deze te verzekeren tegen schade, diefstal of verlies. Soms valt dit onder de reisverzekering, maar uiteraard alleen als je op vakantie bent. Met een inboedelverzekering buitenshuis is je duikuitrusting in veel gevallen wel verzekerd, ook als je een dagje duiken gaat in eigen land. Let wel goed op de voorwaarden, en bekijk bijvoorbeeld wat het maximumbedrag is dat je vergoed kunt krijgen.