Deze zomervakantie kon Erwin Cornet zijn studie eindelijk weer eventjes opzij zetten en de focus weer wat meer leggen op duiken! Als het aan Erwin lag zou hij direct een duikreis naar Egypte boeken, maar gezien hij samen met zijn ongebrevetteerde vriendin op vakantie zou gaan besloot Erwin om een reis te boeken waar de focus niet alleen op het duiken zou liggen. Na flink zoeken waren ze er uit: twee weken naar Lanzarote!

Tekst en foto’s: Erwin Cornet, Advanced Open Water Diver

In Nederland had ik snel contact gezocht met Safari Diving Lanzarote om mogelijkheden voor mij en mijn vriendin te bespreken. Ikzelf ging voor duiken op verschillende locaties, mijn vriendin ging voor een duikintroductie en een vervolgduik in de zee! Zodra we in Lanzarote waren gearriveerd zijn we langsgegaan bij de duikschool om het nodige papierwerk in te vullen en de daadwerkelijke data te prikken. Ik kon niet wachten om het leven hier onder het wateroppervlak te ontdekken en al snel lagen mijn vriendin en ik in de zee om eerst al snorkelend bepaalde plekjes te verkennen! Het water was erg helder, dat beloofd wat voor de duiken!

Ook felgekleurde vissen zijn hier te vinden!

Eerste duik op Lanzarote

Een paar dagen later had ik mijn eerste duik op dit eiland op het programma staan, vanaf het uitermate zonnige strand liep ik, met de andere duikers, met de duikuitrusting het water in. We zijn nog helemaal niet zo heel ver van het strand verwijderd voordat we een Engelhaai (Squatina squatina) op een afstandje met flinke kracht met zijn staart in het zand zien slaan, om zichzelf onder dit zand te kunnen bedekken! Erg indrukwekkend! Ik hoopte al op een ontmoeting met deze soort, maar zo snel had ik dit niet verwacht! Tegen de tijd dat het dier zich volledig had verstopt onder het zand was het voor ons tijd om weer verder te gaan. De duikinstructeur scheen met zijn duiklamp op touwen die op de bodem lagen en seinde al snel dat we hier ook een kijkje moesten nemen; een zeepaardje vond dit stukje touw ideaal om zich aan vast te hechten, wat blijven dit toch ontzettend mooie diertjes! Net als bij het snorkelen valt me deze duik op hoe ver ik kan kijken in het water, ik heb zeker een zicht van wel 25 meter!

Luie vissen.

Alweer een met zand bedekte Engelhaai!

Als het tijd wordt om aan deze eerste duik een einde te maken zie ik de duikinstructeur nogmaals seinen; dit keer zie ik niet precies wat hij bedoelt, hij wijst namelijk gewoon naar de zanderige bodem, of toch niet? Nee! Nu zie ik het; ongelooflijk, alweer een Engelhaai! Deze was al volledig bedekt met zand, daarom duurde het wat langer voordat ik dit silhouet ontdekte! We laten hem lekker liggen onder het zand en gaan weer terug naar de oppervlakte, een erg geslaagde eerste duik!

Nudibranch!

Indrukwekkende wrakduik

Anderen lezen ook:  Pygmeezeepaardje... wie niet weg is, wordt gezien!

Eenmaal terug in mijn appartement kan ik niet wachten om mijn avontuur te delen met mijn vriendin. Erg enthousiast vertel ik haar mijn verhalen, en ik merk dat ook zij veel zin krijgt in haar eerste openwater-duik. Wanneer het voor mijn vriendin eenmaal zover is staat mijn wrakduik al gepland! Met de boot gaan we richting het wrak, dit is zo’n tien minuten varen. In de briefing voorafgaand aan de duik wordt er verteld dat we meerdere wrakken gaan bekijken maar dat het wrak dat we het eerste zullen zien het grootste is…

Erwin ‘hangend’ boven het grote wrak.

Zonder al te hoge verwachtingen daalde ik weer af met mijn buddy en mededuikers. Op een diepte van twintig meter werd het eerste wrak zichtbaar en dit overtrof al mijn verwachtingen! Dit wrak is zeker 35 meter lang! Nog nooit eerder heb ik op zo’n groot wrak gedoken, en dit was daarom voor mij ook erg indrukwekkend! Ook hier zorgde het goede zicht er onder water voor dat ik volop kon genieten! Terug aangekomen bij de duikschool zag ik mijn vriendin weer staan, ook met een grote lach op haar gezicht; de introductieduik was haar erg goed bevallen, ze had net als ik ook Engelhaaien en grote scholen vissen gespot! Als de duikinstructeur langsloopt terwijl ik met mijn vriendin mijn ervaringen van vandaag deel onderbreekt hij ons gesprek en zegt; ‘Je vriendin is een zeemeermin onder water’! ‘Ze had de hele duik een lach op haar gezicht’! Beide moesten we er erg om lachen, en ik weet voldoende; die vriendin van mij gaat snel haar openwater-brevet halen!

Anderen lezen ook:  Snorkelaar op de neus van een walvis in Tonga

Het grote wrak is indrukwekkend.

Meer info: Safari Diving Lanzarote

Bekijk ook: We love Marsa Alam – en dan vooral SS Hamada!