Met je neus in het zand op zoek naar vreemde wezentjes of juist duiken op de spectaculaire riffen van Bunaken? Je hoeft niet meer te kiezen, want Thalassa Dive Resort biedt nu een combinatiereis Manado/Lembeh aan. En het leuke is: in november organiseren we een DUIKEN Lezersreis naar deze Indonesische pareltjes! Lees hier deel 1 van ons verslag.

Tekst: Judith Rietveld Foto’s: Daniel Versteeg

Waar kijk ik nu naar? Het lijkt wel een bruine meeuw onder water met één grote uitstekende veer op zijn rug. Maar we zijn onder water in Lembeh Strait, bij duikstek Aer Bajo. Dus een meeuw kan het niet zijn. Het ‘creatuur’ (een andere naam heb ik nu echt even niet) staat verwoed te trippelen met zijn pootjes op het zwarte zand, om zo beestjes uit hun schuilplaats te dirigeren. En met succes: zijn puntige bek gaat open en hij slokt de een na de ander op. Ineens spreidt hij zijn vleugels wijd uit, alsof hij een buiging wil maken. Wat is dit?! Dan zie ik duidelijk zijn vissenstaart. Ik heb nog nooit zo’n ongelooflijk raar dier gezien tijdens een duik. Het is een vliegende poon. Hoewel hij toch wel heel veel eigenschappen van een vis heeft, weiger ik eigenlijk nog steeds te geloven dat het er eentje is.

Al hoofdschuddend zwem ik bij hem weg, over de zwarte bodem van Lembeh Strait. Daniel is iets verderop foto’s aan het maken. Over zijn schouder kijk ik mee waar we naar kijken, maar ik zie enkel een groen blad. Toch blijft hij maar foto’s nemen. Nu weet ik dat hij heel creatief kan zijn, maar dit? Hij krijgt door dat ik geen idee heb wat hij aan het doen is. Hij wijst naar enkele minuscule witte puntjes op het blad en vervolgens toont hij zijn scherm van de camera. Shaun the sheep! Of zijn Latijnse naam: Costasiella kuroshimae. Met het blote oog zijn deze echt niet waar te nemen, maar op de foto zijn het net komische cartoon schaapjes. Een juveniele ambon scorpionfish wil ook aandacht en ik leg mijn videocamera op de zandbodem om hem te filmen. Balancerend op de ene en vervolgens de andere vin, komt hij naar de camera toe. Maar, het is een echte uitslover. Hij springt de lucht in en begint te happen. Eten! Dit doet hij zo drie keer achter elkaar en belandt bijna op mijn camera. Onze duikgids Randi zwemt als een bezetene naar me toe en sleurt me nog net niet mee naar iets wat hij ontdekt heeft. Hij wijst naar iets dat wel wat wegheeft van een slierterige anemoon. Maar het is een hairy frogfish! Hij ligt rustig te slapen. Zijn haar deint mee in de stroming. Ze gapen om de zoveel tijd en Daniels timing is perfect: hij weet de gigantische open bek vast te leggen.

Anderen lezen ook:  Anticonceptie voor adelaarsrog

Verscholen in een groene baai: Thalassa Lembeh. Onze uitvalsbasis voor muckdiving!

Modderduiken

Je vindt het helemaal niks of juist onwijs gaaf: muckduiken. En Lembeh staat daar wereldwijd bekend om. ‘Muck’ betekent letterlijk ‘modder’ of ‘vies’. De entourage van dit type duiken is niet zoals een uitbundig koraalrif, het is totaal het tegenovergestelde. Je duikt over een uitgestrekte, eindeloze zwarte zandbodem waar geen eind aan komt. Wat daar leuk aan is? Heel veel! Als je goed kijkt, kun je heel veel bijzonder – en vooral ook raar – leven ontdekken. Daniel heeft al tientallen duiken gemaakt in Lembeh Strait, dus hij mag zichzelf dan ook wel een muckduikfanaat noemen. «Het leuke van muckduiken is dat je steeds naar het zand aan het kijken bent, op zoek naar… iets? De spanningsboog is veel hoger dan wanneer je op een koraalrif duikt. Daar is altijd wel wat interessants te zien. Hier zit je alleen maar met je neus op het zand en als je dan iets vindt, is de verrassing des te groter!» aldus de fanaat. Anemonen liggen her en der verspreid, maar ook zijn er mini-rifjes ontstaan op stukken steen of afval.

Het gloednieuwe duikresort Thalassa Lembeh.

Onze uitvalsbasis voor het muckduiken is het gloednieuwe Thalassa Dive Resort Lembeh, dat pas enkele maanden open is. Het is het broertje van Thalassa Dive Resort Manado, waardoor je nu een geweldige een-tweetje kunt maken van beide resorts en hun gevarieerde duikplekken. De reistijd tussen de twee resorts ligt rond de 5 uur en je kunt dit mooi combineren met een landtour. De Nederlandse Anika en Kees, een jong en enthousiast stel, runnen het kleinschalige resort dat in een verborgen, groene baai ligt in Lembeh Strait. Heel het resort is ingesloten tussen wuivende palmbomen en ruige jungle. Het enige in de buurt is een klein vissersdorpje, dat in de baai verderop ligt. Daniel en ik hebben allebei onze eigen ‘single’ kamer, met eenpersoonsbed en eigen badkamer. We hebben schitterend uitzicht op het strandje met de duikboot voor de deur. In het restaurant krijgen we heerlijke maaltijden voorgeschoteld van Mega, met een verse fruitsap erbij. Wat zal het hier tijdens onze lezersreis in november onwijs gezellig zijn! Dan hebben we heel het resort voor onszelf!

Met het blote oog niet te zien, maar het lcd-scherm toont een hele kudde: shaun the sheep!

Het andere Lembeh

Anderen lezen ook:  De waanzinnige reis van een zeeschildpad

Lembeh staat bekend om het muckduiken, maar, er is ook het ‘andere Lembeh’. Deze plek ligt richting het noorden en aan de Lembeh-kant. Het is alleen geschikt voor gevorderde duikers want volgens zeggen staat er flink wat stroming. Deze stek doen ze daarom ook niet altijd aan. De pinnacle die met een meter boven water uitsteekt, verraadt waar we zo gaan duiken: Angels Window. We laten ons in het water vallen en dalen af. Al snel zien we de grote pinnacles voor ons, met het ‘engelenraam’ erin, de opening start op 20 meter. Het woord hemels mag zeker gebruikt worden. In het raamwerk groeien knalgele en groene sponzen.

Angels Window. Inderdaad een hemelse plek.

Rustig zwemmen we door de kleine grot heen. Je moet wel een goede buoyancy hebben; de ingang is groot genoeg, maar je kunt snel ergens tegenaan stoten. Zeker als er stroming zou staan – maar wij hebben nergens last van. Je ziet gelijk de uitgang al, het is niet azuurblauw maar een beetje murky. Boven op de window is een schitterend rif, rijk aan allerlei sponzen, harde en zachte koralen. Engelvissen en vleermuisvissen zwemmen over het rif, steenvissen liggen gecamoufleerd te zijn en tientallen anemoonvissen zwemmen zenuwachtig heen en weer. Panta Parigi is de tweede duikstek van het ‘andere Lembeh’. We hoeven deze duik niet diep te gaan want op 5 meter is zoveel te zien! Heel de bodem is bezaaid met gezond, hard koraal. Ik heb in geen tijden zoveel hertshoornkoraal bij elkaar gezien. Het zijn hele velden. Enorme tafelkoralen maatje zespersoons-eettafel, knalgroene motipora (soort gigantische stapel chips bij elkaar), allerlei soorten bloemdieren en paarse buissponzen van meters hoog, zorgen voor een zeer verrassende afwisseling van het muckduiken. En dat zo dicht om de hoek! Dit is inderdaad een heel ander Lembeh.

Anderen lezen ook:  Southern Africa Unlocked

Lees hier deel 2: Manado

DUIKEN Lezersreis 2018

Van 5 tot 17 november gaan we met onze DUIKEN Lezersreis naar de Thalassa Dive Resorts in Manado en Lembeh! Inclusief 20 bootduiken, onbeperkt kantduiken, volpension, twee excursies en 53 kilo bagagevrijdom. Meer weten over onze DUIKEN Lezersreis in november? Ga dan naar www.divingholidays.nl