De vakantieperiode is weer aangebroken. Of je nu in Nederland blijft of naar het buitenland gaat, het blijft belangrijk dat je ergens heen gaat waar je ook je hoofd onder water kunt steken. En hoe leuk is het om dat samen met je kinderen te doen?

Duiken met kinderen blijft altijd wel een hoop vragen oproepen. Diverse duikorganisaties hebben de leeftijdsgrenzen aardig gelijk getrokken. De collega-artsen Buwalda, Querido en Van Hulst hebben een mooi overzichtsartikel gepubliceerd in het gezamenlijk tijdschrift van de Australische (SPUMS) en Europese (EUBS) duikmedische verenigingen over dit onderwerp. Het is een standpunt dat door de Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde onderschreven wordt. Het is echter niet zo dat er nu allerlei nieuwe onderzoeksresultaten bekend geworden zijn op dit punt. Er is wel door een aantal experts in het veld nog eens kritisch gekeken naar wat de aanbevelingen moeten zijn.

Longen en oren

Een aantal lichamelijke zaken is niet veranderd: tot 8 jaar zijn de longen niet goed volgroeid en onder de 14 jaar zijn de longen gevoeliger voor prikkels die de luchtwegen vernauwen, zoals droge en koude lucht. Kinderen met astma of overgevoeligheid van de longblaasjes dienen dus niet te duiken. De buis van Eustachius in het middenoor is essentieel om goed je oren te kunnen klaren. Tot het achtste jaar is deze nauwer en minder goed doorgankelijk. Vandaar dat ook jonge kinderen vaker oorontstekingen hebben.

Duikuitrusting aanpassen

In de nieuwe richtlijn wordt het belang van een goed passende duikuitrusting essentieel geacht. Te vaak is het pak, de tank, het mondstuk of het trimvest te groot. Ook dient het lood geïntegreerd te zijn. Een losse gordel glijdt te snel af met alle nare gevolgen van dien.

Anderen lezen ook:  Plassen tijdens het duiken is gezond

Een inschatting van het kind zijn psychische toestand is ook zeker van belang. Is hij of zij opgewassen tegen de onverwachte dingen die je kunt ervaren tijdens het duiken? Goed overleg met de duikinstructeur en ouders speelt hierbij een belangrijke rol. Hoe heeft iemand het bijvoorbeeld gedaan in het zwembad? Dat geeft belangrijke informatie voor het buitenwater. En als laatste en misschien wel een van de belangrijkste dingen: wil het kind ZELF duiken? Of voelt het een druk vanuit de ouders of broers/zussen om te gaan duiken? Als dat het geval is, dan kun je haast wachten op problemen. Enthousiasme voor het duiken moet vanuit het kind zelf komen.

Duikkeuring of niet?

Bij zwembadduiken tussen de 8 en 10 jaar is het advies een eigen verklaring in te laten vullen. En tot de 18 jaar een eenmalige keuring. Verder is het advies: doe duiken vanaf tien jaar in het buitenland in een watertemperatuur rond de 25 graden en in Nederland in niet-stromend water dat warmer is dan 14 graden. Ook is het advies geen diepe en lange duiken te maken. Onder de 14 jaar wordt aangeraden te duiken met twee volwassen buddy’s in het buitenwater.

Menno Gaastra, duikmedisch arts en medisch directeur DAN Europe Nederland, geeft antwoord op duikmedische vragen (redactie@duiken.nl)