Duiken in Zuid-Afrika … Ik moest gelijk denken aan duiken met grote witte haaien. Maar die grote jongens gaan wij niet opzoeken, wel hun neven! Op uitnodiging van Diving World gaan we 21 maart naar Umkomaas waar we hopelijk gaan duiken met tijgerhaaien, stierhaaien en (pleaaaaase) hamerhaaien!

Na enkele maanden in Nederland mogen we weer op reis. Ik vind het een van de leukste dingen van mijn job! Diving World heeft een mooie trip voor ons in petto: duiken bij Aliwal Shoal (ja, ik moest weer even opzoeken hoe je dat schrijft!) Duikcentrum Blue Ocean Dive Resort in Umkomaas, 50 kilometer onder Durban, zal onze thuisbasis zijn.

Om eerlijk te zijn, ik heb nog nooit van deze duikplek gehoord. Op internet kom ik gelijk heel veel te weten. Want in de periode dat wij er zijn hebben we grote kans op:

  • Giant guitar sharks (maart – oktober)
  • Hamerhaaien (oktober tot maart)
  • Tijgerhaaien en stierhaaien (november tot mei)
  • Witpuntrifhaaien (december tot mei)
  • Oceanic black tip, dolfijnen en schildpadden (hele jaar door)

Ik hoop zo dat de hamerhaaien er nog zijn!!!

Ja, ik weet het. Er staat op de site duidelijk ‘van oktober ‘tot’ maart’. Maar goed. Misschien blijven ze wel iets langer..? Ik heb ze wel eens van een afstandje gespot, maar zou ze ook zó graag eens van dichtbij zien! Tijgerhaaien heb ik overigens nog nooit gezien, dat lijkt me ook onwijs spectaculair. De eigenaresse Nicki vertelt me dat de watertemperatuur rond de 24-27 graden ligt. Gezien het aantal duiken dat we gaan maken, ga ik een 5 mm meenemen.

zuid-afrika

En dan natuurlijk nog het Corona-virus.

Aan Diving World heb ik gevraagd of het wel verstandig is om te gaan reizen. Zij leven de regels na van het ANVR aangezien ze daarbij zijn aangesloten. Een veilig idee, mocht er iets gebeuren, dan is de reis goed ondergebracht. Ook ben ik in contact met het Tourism Board van Zuid-Afrika. Tot nu toe is er nog geen corona in het gebied geconstateerd waar wij heen gaan.

Uiteraard gaat het wel door mijn hoofd, hoe het straks gaat op het vliegveld. En in het vliegtuig zelf. En wat dacht je als we straks Nederland niet meer inkomen door een uitbraak? Allemaal dingen die wel door mijn hoofd spoken, maar die me niet weerhouden om op reis te gaan. Vooralsnog gaan we nog gewoon.

Een laatste check op de site van de GGD of mijn inentingen nog volstaan.

  • DTP (aanbevolen)
  • Hepatitis A bij verblijf onder onhygiënische omstandigheden (hier zullen we waarschijnlijk geen last van hebben, want de accommodatie is heel modern)
  • Malaria is afhankelijk van het seizoen (we vallen hier net buiten – en ik zie overigens op de kaart dat ons gebied buiten het malariagebied valt!)

Vervolgens staat er nog een heel rijtje onder persoons- en reisgebonden adviezen, maar ook die heb ik allemaal. Check!

Maandag ga ik naar AmilcoSport om materiaal op te halen voor deze duikreis, ik heb er heel veel zin in! Meer weten over deze reis? Volg ons dan op Facebook en Instagram!

Tip!

In 2021 organiseren we een lezersreis naar Umkomaas. Ga je ook mee? Check alle info hier.

Tekst: Judith Rietveld