Welke gevolgen hebben de coronamaatregelen op de kwaliteit en de diversiteit aan onderwaternatuur van het Amsterdamse grachtenwater?

Dat zijn twee vragen die we zaterdagochtend 13 juni met onderwaterfotografen en –filmers beantwoorden. Door de maatregelen was er wekenlang geen vaarverkeer in de grachten mogelijk. Het water werd hierdoor helderder en het aantal waterplanten en vissen nam zichtbaar toe.

Een klein team van duikers duikt zaterdag op drie plekken onder om de mooiste beelden te schieten.

Theater Carré

De plekken waar de duikers onder water gaan zijn de Amstelsluizen, recht voor theater Carré, de haven grenzend aan het marine-terrein én de ringvaart in Amsterdam-Oost. Op elke plek gaan twee tot vier duikers vanaf 10.00 uur het water in en na een half uur komen zij met de geschoten beelden weer boven water.

De duikers zijn onderwaterfotografen en –filmers die gewend zijn onder moeilijke omstandigheden de mooiste beelden te maken, waaronder meervoudig Nederlands Kampioen Onderwaterfotografie Raymond Wennekes. Afhankelijk van de helderheid van het water en de aanwezige onderwaternatuur op de drie plekken is het afwachten wat de beelden opleveren.

Anderen lezen ook:  Duikexpeditie gaat op zoek naar de onderzeeboot O13