Toen ervaren duikinstructeur Brett Johnson vorige week afdaalde in het water nabij de Kaaimaneilanden, kon hij zijn ogen niet geloven. Vlak voor zijn neus zag hij een haai met een gigantisch mes in zijn kop voorbij zwemmen. Zonder er lang bij na te denken, schoot hij te hulp.

Brett Johnson was samen met een groep leerlingen aan het duiken aan Cayman Brac – een van de drie eilanden van de Kaaimaneilanden – toen hij het gewonde dier zag passeren. “Ik zag duidelijk dat er iets mis was dus ben ik dichter gegaan om beter te kijken”, zegt Johnson aan het lokale nieuwsstation Cayman 27. 

Uiteindelijk besliste hij de haai van bovenaf te benaderen om het dertig centimeter lange mes voorzichtig te verwijderen. “Op dat moment bleef de haai recht onder mij zwemmen. Alsof hij me om hulp smeekte”, klinkt het.

Verboden te jagen  

Sinds 2015 geldt op de Kaaimaneilanden een verbod op de jacht op haaien. Iedereen die het verbod met de voeten treedt, riskeert een boete van omgerekend 470.000 euro en een gevangenisstraf van vier jaar. 

“Gelukkig lijkt de haai het intussen goed te maken”, aldus nog Johnson. “Onlangs hebben we hem in goede gezondheid nog voorbij zien zwemmen.”

 

Anderen lezen ook:  Haai molesteert internetkabels